Over 80 drept i ramadan-terror

Så langt på fredag har over 80 mennesker blitt drept i muslimske terrorangrep utført i Frankrike, Tunisia, Kuwait og Somalia.

Terrorangrepene sammenfaller med feiringen av den muslimske fastemåneden ramadan – en feiring som ofte pleier å føre til terror og voldelige angrep verden rundt.

Terrorangrepene tros å være en respons på IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnanis oppfording om terror og vold under fastemåneden.

Al-Adnanis sa nylig at jihadister bør gjøre ramadan til en periode av «ulykke for de ikke-troende ..shiamuslimer og falske muslimer», rapporterer Fox News.

– Muslimer overalt, vi gratulerer dere på den hellige månedens ankomst. Vær sterke i troen om å erobre denne hellige måneden og åpne dere for martyrdøden, sa han.

Det verste av terrorangrepene skjedde på det tunisiske ferieparadiset Sousse, der dødstallet for terrorangrepet ved lunsjtider idag hadde steget til 37, ifølge AP.

D
LUKSUSHOTELL: Det var her på Riu Imperial Marhaba at den muslimske terroristen kom opp på stranden med en såkalt jetski, før han begynte å skyte løs på turistene.
gg
37 DREPT: Minst 37 turister skal være skutt og drept på stranden i ferieparadiset Sousse i Tunisia. Norske reiseoperatører benytter seg av hoteller i området der terroraksjonen fant sted.

23 år gamle Seifeddine Rezgui var bevæpnet med et maskingevær av typen AK-47 og skal ha skutt vilt rundt seg på stranden og drept turister fra blant annet Storbritannia og Tyskland. Han ble tilslutt skutt og drept av tunisiske sikkerhetsstyrker.

D
TERRORISTEN: 23-årige Seifeddine Rezgui løp fra stranden etter å kaldblodig ha drept 37 uskyldige turister, men ble hentet igjen av tunisiske sikkerhetsstyrker og drept kort tid etter at dette bildet ble tatt.
d
TERRORIST: Seifeddine Rezgui (23). (Foto: Facebook).

Også norske turister befinner seg i området, men skal ikke være rammet av volden.

Terrorangrepet er dermed det verste i landets historie – verre enn terrorangrepet den 18. mars i år da 22 mennesker ble drept i et lignende terrorangrep rettet mot et museum i Tunis.

Under fredagen slo terrorister også til mot en shiamuslimsk moske i Kuwait – minst 25 mennesker oppgis å ha omkommet i det terrorangrepet. Den Islamske Stat, som er en sunnimuslimsk terrorgruppe og som ser på shiamuslimene som fiender, har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Fra Somalia rapporteres det om dusinvis av soldater som skal være drept når Al-Shabab angrep en militærpost som tilhørte Den Afrikanske Unionen (AU). AU har fredsbevarende styrker på plass i Somalia som ofte blir utsatt for angrep.

Ifølge Reuters ble angrepet startet med at en bilbombe rammet militærposten. Soldater forsøkte forgjeves å stoppe bilen gjennom å skyte på den.

I Frankrike arresterte man i ettermiddag fire personer, mistenkte for innblanding i terrorangrepet ved lunsjtider, der en mann ble halshugd. Ifølge vitner skal gjerningsmannen ha holdt en IS-flagg.

De pågrepne er en av de mistenkte terroristene. Yassin Salhi, hans hustru, søster og ytterligere en person som de franske myndighetene ennå ikke har offentliggjort navnet på.

Relatert: