NRK truet og utsatt for steinkasting i innvandrertett område i Sverige

De to NRK-journalistene skulle dokumentere de såkalte «utenforskapsområdene» i Sverige, hvor myndighetene og politiet har måttet gi opp, og gjenger med innvandrere styrer som de vil.

I Norge har eksperter på islam og ekstremisme, som Lars Gule, gått ut og nektet for at slike områder eksisterer. Nå fikk imidlertid den erfarne reporteren Anders Magnus en smak på et slik ikke-eksisterende område.

Les også: Svensk politisjef – rettsstaten er i fare

Se hva som skjedde da man satte seg ned med den svensk-kurdiske nasjonaløkonomen Tino Sanandaji for å snakke om utviklingen i Sverige relatert til økonomi og innvandring.

Fra NRK.no:

– Vi laget en reportasje der vi fulgte politiet i de vanskelige delene av utkant-Stockholm, sier Alayoubi.

– De kastet en stein rett mot oss, siden vi sto med politiet. Den var stor også, sikkert ett kilo.

Magnus har, i likhet med Alayoubi, flere ganger befunnet seg i farlige områder på jobb. Men han sier dette ikke er hverdagskost.

Les også: Svensk politi hemmeligstempler kriminalitet begått av flyktninger og asylsøkere

Men ifølge journalisten var ikke steinkastingen det mest dramatiske.

– Nei, det var politiet som ble kasta stein på. Vi ble aldri truffet av noen steiner. Det mest dramatiske var da vi var med politiet inne i et garasjeanlegg, der de arresterte en ungdom som drev med narkosalg. Ungdommene var maskerte og ekstremt aggressive. De har ingen respekt for politiet, og liker ikke at vi er der heller, sier Alayoubi.

Alayoubi har jobbet som journalist for NRK i flere farlige områder. Men han sier opplevelsen i Sverige var en av de mest ubehagelige dagene han har hatt på jobb.

– Det var skummelt å være i Sverige på denne jobben. De er så mange, og så går de i gjenger. Vi hører politiet snakke om kasting av håndgranater, skyting og steinkasting. Det er som en krigssone. Det var en veldig ubehagelig dag på jobb, sier han.

(Sitat slutt).

55 områder der politiet har mistet kontroll

Husby og Rinkeby er to av de 55 såkalte «utenforskapsområdene» som politiet innrømmer å ha mistet kontroll over. De ligger i byene Stockholm, Gøteborg og Malmø. Skyting og henrettelser på gater og inne i restauranter, kasting av skarpe granater mot politibiler, og brannstiftelse mot tusenvis av biler hvert år, er bare noe av det Sverige opplever etter man åpnet for fri innvandring fra land i Midtøsten og Afrika på 70-tallet.

Les også: Sverige: Innvandrere kastet skarp granat mot politibil

60 Minutes angrepet

Frieord skrev i mars om hvordan 60 Minutes Australia ble regelrett overfalt da de gikk inn i Rinkeby, et like utsatt område som Husby.

Se videoen her:

Fra Frieord.no:
Det voldelige angrepet mot journalistene skjedde i slutten av februar, men først nå slipper 60 Minutes filmmateriale fra hele hendelsen.
 
Den berømte reporteren Liz Hayes besøkte Rinkeby sammen med et kamerateam i forbindelse med at hun laget en reportasje om asylkaoset i Europa.
 
Men da Hayes gikk frem til en gruppe maskerte afrikanske menn og sa “hei”, så resulterte dette i et voldsomt kaos.
 
En av mennene kaster en boks mot kameraet og kameramannen blir deretter mishandlet. Han begynner å blø etter å ha blitt slått i ansiktet.

Relatert: