Brakvalg for Sverigedemokraterna

VALGVINNER: Sverigedemokraterna fikk 13 prosent av stemmene og er dermed Sveriges tredje største parti.
SVERIGE/VALG

Sverigedemokraterna gjorde narr av alle svenske medier, politiske motstandere og venstresiden med å gjennomføre sitt beste valg noensinne. 13 prosent av svenske stemmeberettige, tett oppunder 800 000 mennesker, ga sin stemme til det Sverigevennlige partiet.

Sverigedemokraterna er det svenske valgets store vinnere og har økt velgermassen sin med over ca 450.000 stemmer siden det siste valget i 2010. Partiet har sikret seg 781 000 velgere, noe som betyr at de nå får 49 riksdagsmandater i den svenske riksdagen.

Tar mange velger fra andre partier

Mange av de nye velgerne til partiet skal ifølge valgeksperter være menn og fra arbeideryrker. Mange av dem kommer også fra andre partier som Moderaterna. Det er også endringer i alderen på de som stemmer på på partiet. Mens man før hadde sin største støtte hos den yngre delen av befolkningen, så ser man nå at også eldre velgere har funnet veien til partiets stemmesedler.

VELGERFLUKT: Sverigedemokraterna har stjålet velgere fra de alle de store partiene siden sist valg.
VELGERFLUKT: Sverigedemokraterna har stjålet velgere fra alle partiene siden sist valg. Størst antall har kommet fra moderaterna med 29 prosent, så fulgt av Socialdemokraterna med 16 prosent. 14 prosent av de nye velgerne kommer fra Folkpartiet, Kristendemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartet og Centerpartiet.

Økning i nord – men størst i sør

Overraskende nok får partiet også større oppslutning i den nordlige delen av Sverige som tradisjonelt har vært «rød» og sikre valgområder for de rødgrønne partiene. I Kiruna økte partiet til 13.3 prosent og er dermed kommunens nest største parti.

Det er allikevel i sør at partiet har sin største støtte, spesifikt i Skåne, der de i Sjöbo kommune har fått 30 prosent av stemmene, en økning med hele 14.2 prosent. Andre steder som Hörby og Bromölla får partiet 27 prosent.

GOD STEMNING: Sverigedemokraternas valgvake hadde mest å juble for med en dobling - og enn mer - av siste valgs resultater. Nå er partiet ventet å spille en betydelig rolle i Sveriges politikk de neste fire årene.
GOD STEMNING: Sverigedemokraternas valgvake hadde mest å juble for med en dobling – og ennå mer – av siste valgs resultater. Nå er partiet ventet å spille en betydelig rolle i Sveriges politikk de neste fire årene. (Foto: Fria Tider)

Annet

Svenskarnas Parti, som blant annet har fått mange store oppslag i norske medier de siste ukene, ligger under sperregrensen og resultatene for dette partiet og de andre partiene uten representasjon i den svenske riksdagen vil først komme senere denne uken.

FI (feministisk initiativ), det venstreekstremistiske partiet med tidligere partileder for Vänsterpartiet, Gudrun Schyman, var ventet å klatre over sperregrensen, men endte opp med 3.1 prosent og uten noen representanter i riksdagen.

Kommentarer

kommentarer