ID
I FULLT SPRANG: Lars Vilks har måttet lære seg å leve med trusler fra ekstreme islamister etter å ha tegnet profeten Muhammed. Nå er det antirasister, venstreekstremister og kommunister som vil demonstrere mot den svenske kunstneren.

Den svenske kunstprofessoren Lars Vilks, mest kjent for sine tegninger om profeten Muhammed som «rondellhund» og deretter et liv i konstant frykt for ekstreme islamister som ønsker ham død, kommer til Norge imorgen. Vilks skal ha levd med politibeskyttelse helt siden 2007, da han publiserte sine nå verdenskjente tegninger. Flere personer har blitt arrestert for å planlegge å drepe ham.

Vilks skal diskutere ytringsfriheten og livet som en kunstner som tør å ta for seg emner som er tabu i vesten. Blant annet er et av hovedtemaene en annen svensk kunstner, Dan Park, også han fra Sverige. Park ble nylig arrestert, siktet og dømt til fengsel i et halvt år for å ha produsert kunst som myndighetene i Sverige anså som brudd på «hets mot folkgrupp»-loven.

Store deler av hans kunst ble også konfiskert og beordret ødelagt. (på hvilken måte er ennå ikke kommet frem).

FORBUDT KUNST: Politiet i byen Malmø bærer ut forbudt kunst fra galleriet Rönnquist og Rönnquist. Den er nå beordret destruert av svenske myndigheter. Galleriet ble senere ramponert av venstreekstremister.
FORBUDT KUNST: Politiet i byen Malmø bærer ut forbudt kunst fra galleriet Rönnquist og Rönnquist. Den er nå beordret destruert av svenske myndigheter. Galleriet ble senere ramponert av venstreekstremister.

Samling på venstre side

Antirasistisk Senter har slått seg sammen med den kommunistiske ekstremist-bloggen Radikal Portal og representanter for Det Mosaiske Trossamfund i Norge, representert ved Ervin Kohn. Også kjendis-muslimen Shoaib Sultan som stiller som ordfører-kandiat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo har meldt sin ankomst.

Det er i så måte en bred allianse på den ekstreme venstresiden som ønsker å stoppe debatten om ytringsfrihet for kunstnere i Skandinavia. Hovedklagen til demonstrantene skal være at de mener Dan Park er en nazist. Dan Park er selv av asiatisk bakgrunn og har avfeid anklagen fra antirasistene og deres støttespillere.

DD
AVFEIER ANKLAGENE: Dan Park går selv ut og avfeier anklagene om at hans kunst er nazistisk. (Foto: Utklipp fra debatt på Radikal Portal)

Et punkt som har blitt diskutert i ulike debatter før møtet på Deichmann bibliotek i Oslo er hvordan blant annet nettsiden Radikal Portal har uttalt ønske om å fjerne Dan Park sin kunst fra offentligheten, samtidig som de selv publiserer den på sine egne nettsider. Dette i egenskap at de selv har edle motiver, mens de mener at kunstneren selv, Dan Park, ikke har det.

Her er oversikten over noen av de som har meldt sin deltakelse i demonstrasjonen mot ytringsfrihet:

Det Mosaiske Trossamfund

Kvinnefronten

Motmakt

Radikal Portal

Rødt Oslo

Rød Ungdom

Oslo Sosialistisk Ungdom

Ungdom Mot Rasisme

Frykt for vold fra antirasister

Rune Berglund Steen har skrevet en lenger begrunnelse på ARS sine hjemmesider om bakgrunnen for demonstrasjonen, titulert «Et rasistisk forsvar for nazistisk propaganda«. På slutten av artikkelen uttaler Berglund Steen at han frykter at deler av demonstrasjonen kan utarte seg til voldelige sammenstøt og at personer som utøver vold ikke er velkomne.

DD
FRYKTER BRÅK FRA ANTIRASISTER: Leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, utdyper i sin artikkel at han frykter at deler av demonstrasjonen kan utarte seg i voldelig retning. (Foto: Faksimile fra ARS sine nettsider)

Det er den uavhengige konservative nyhetsbloggen Document.no som står bak initiativet til debatten.