LESERINNLEGG: «Jeg fikk kjeft av min sjef fordi jeg ba dem snakke norsk på arbeidsplassen»

(Illustrasjonsbilde: Frieord).
LESERINNLEGG

I forbindelse med Arbeiderpartiets nestleder og muslim, Hadia Tajik, sitt utspill om at man bør snakke norsk på norske arbeidsplasser, så har vi fått inn et leserinnlegg fra en kvinne som jobbet som lærling innen helse- og omsorgsyrket.

I dette innlegget ønsker jeg herved å skrive min egen historie etter jeg leste en artikkel 9.februar i år, der av blant annet Hadia Tajik sin kommentar var: «Jeg mener det må snakkes norsk på norske arbeidsplasser. Det må være utgangspunktet.» Jeg ønsker å dele min erfaring i dette innlegget.

Jeg startet nylig mitt læreforhold hos Smestadhjemmet i Unicare. Endelig skulle jeg ut i lære og vite hva helsearbeiderfaget var i praksis. Det som møtte meg var forøvrig manglende opplæring og flere ting som ikke stemte, men det jeg ønsker å formidle er aksepten av fremmedspråk i norsk arbeidsplass. Det som er viktig å belyse er at det gjentatte ganger i arbeidstiden og i pausen ble snakket fremmedspråk. Veilederen min snakket fremmedspråk med en annen kollega lenge foran meg. Jeg ba de fint snakke norsk. Det falt ikke i god jord.

Beskyldningene var mangt fra sjefen i etterkant. Men alt i alt så var det slik å forstå at jeg skulle aldri be noen snakke norsk- selvom jeg så pent satte «vær så snill» foran. Det kalte han å «irettesette, irettesette for mye».

Jeg følte meg ekskludert. I byen av mangfold – der grunnlaget skal være respekt og forståelse- så skal man bli møtt med fremmedspråk i læringssituasjon og i pausen. Det snakkes ofte om at nordmenn må bli mer inkluderende, men hva med de som ikke ønsker å snakke med kollegaene sine på norsk?

Jeg sa opp. Jeg må finne meg ny lærlingplass. Det var ikke sjans på å endre mentalitet og kulturen på jobben. Én ting var sikker; man trengte ikke å snakke norsk. Selv ikke foran pasienter som sliter med demens.

Det får meg skuffet over innvandringspolitikken. Det handler ikke om assimilering! Det handler om å innrette seg. Ingen bør føle seg utenfor, og å snakke samme språk som en lov og regel kan legge grunnlag for nettopp det! Vi vil vel at Norge skal være inkluderende?

Hilsen tidligere lærling

 • Bob Hansen

  Snart er det vel vi som må lære oss Urdu og arabisk, det er bare å fortsette å stemme på AP/V/SV og de andre regnbue partiene.

 • Bob Hansen

  Snart er det vel vi som må lære oss Urdu og arabisk, det er bare å fortsette å stemme på AP/V/SV og de andre regnbue partiene.

  • Hmh

   Du kan umulig tro et eneste ord av din egen kommentar?

  • Hans Hansen

   Sjimpanse og baviangrynt? Jeg sier nei takk:)

 • Åshild Dahl Figenschou

  Jeg personlig prater norsk uansett hva andre gjør . Kommer noen bort og prøver å konversere på engelsk eller hva det måtte være babler jeg bare videre på norsk uansett . Det er min måte å demonstrere på . Ravn Figenschou.

 • LON1

  Om 20 år når politikerne skjønner hva de har stelt til, må vi spørre våre nye nordmenn om det er greit at vi snakker norsk på arbeidsplassen.

 • Andrzej Kowal

  Jeg er polsk. Står jeg sammen med en større gruppe av mennesker så bruker jeg det språket som er forståelig for alle. Snakker jeg ansikt til ansikt med en annen polakk så bruker jeg polsk, noe som er mest naturlig for meg, med mindre det er noen i nærheten som f eks lytter til oss. Så enkelt er det.
  Det finnes sikkert utlendinger som bruker fremmed språk bare for å ekskludere noen. Det finnes også nordmenn som er jævla pirkete og interpreterer ting feil, bare for å beskylde utlendinger for alt mulig.
  Jeg vil ikke uttale meg om andre nasjonaliteter, men hvis det gjelder polakker så bør frøken Tajik huske om at de fleste av oss jobber mye og at noen ikke har mulighet til å sitte på norskkurs om ettermiddager. Vi startet å komme til Norge for ca 10 år siden. De fleste av oss her er vanlige bygningsarbeidere, enkle mennesker som kanskje betrakter språk opplæring som en stor utfordring. Til tross for det så kjenner jeg flere og flere polakker som snakker norsk godt. Andre generasjon innvandrere fra Polen er en annen historie. Barnet mitt vokser opp blant norske barn og har både polsk og norsk som morsmål. Vi danner ikke enklaver. Og de fleste integrerer seg ganske bra.
  Til slutt – ikke dra alle invandrere over en kam. Noen utlendinger har f eks tilgang til norskkurs spandert av staten. Vi polakker betaler for alt selv. Greit nok. Jeg ber ikke om almisser:) Bare verdt å huske på at ikke alle invandrere er behandlet i Norge likt og da er det ikke lov å vurdere alle etter samme kriterier.

  • Tore Halvorsen

   Nå er vel strengt tatt flyktninger ikke innvandrere heller, lovlige innvandrere som assimilerer i samfunnet og følger de spilleregler vi har her er svært sjeldent noe problem. Da snakker vi heller om isolerte enkelttilfeller.
   Det er noe radikalt annerledes med flyktninger som på magisk vis omgår immigrasjonslover og diverse krav og blir til «innvandrere». Dette strider mot intensjonen bak våre egne lover på dette området, det strider mot internasjonale lover, det strider mot sunn fornuft og det strider mot hele ideen bak flyktningeinstituttet. Hele ideen er tross alt å gi husrom til noen til de kan dra hjem. Ikke noe mer.

 • Tore Halvorsen

  Jævla rasist, fyren burde vært sparket fra jobben. Bra at du sa opp, heller spise småstein i helvete enn å ha med rasistisk pakk å gjøre. Unicare bør også ettergåes når slike intolerante personer har lederstillinger, hvordan oppfører dem seg mot pasientene da? Som pårørende ville jeg vært svært skeptisk til bedrifter med slikt personell, gud vet hva dem egentlig gjør med demente folk, det er jo ikke slik at de er i stand til å forsvare seg mot evt overgrep.

 • Hans Hansen

  Denne landssvik-sjefen burde fått seg en på trynet! Og bli sparket fra jobben på timen!! I Norge snakker vi norsk. Punktum. Selv har jeg sluttet å snakke engelsk til alskens utlendinger som jobber i diverse service-jobber. Vil de jobbe i Norge, lær norsk!!