Utdanningsforbundet nekter å si fra om asylsøkere som reiser på ferie til hjemlandet

REISER HJEM PÅ FERIE: UDI har avslørt av mange familier og mennesker som har søkt asyl i Norge reiser hjem på ferie. Nå nekter Utdanningsforbundet å hjelpe til med å avsløre de som svindler og jukser systemet. (Foto: Illustrasjonsbilde).
INNENRIKS/KOMMENTAR

Norske myndigheter ønsker at skoler og lærere skal følge med og informere om det bedrives misbruk av asylsystemet.

Dette etter at det ble avslørt at minst 78 asylsøkerfamilier skal ha reist på ferie til hjemlandet sitt, etter å ha søkt om opphold i Norge som følge av forfølgelse og uro i det samme landet. Utdanningsforbundet ønsker imidlertid ikke å hjelpe til med å avdekke den omfattende svindelen.

Tiltro, ærlighet, sannhet – dette er ord og verdier som er grunnlaget for det norske tillitsamfunn og en viktig grunnstein for at våre sosiale og trygdesystemer fungerer.

Les også: Flyktninger har rett på sosialbidrag for å reise på ferie til hjemlandet

Men mange asylsøkere og flyktninger utnytter systemet og  ønsker kun å benytte seg av muligheten for et liv uten arbeide og med velferdsgoder man bare kan drømme om i sine egne hjemland. Dette koster norske skattebetalere milliarder av kroner i uberettigede bidrag og ytelser til mennesker som ikke oppfyller kravene for hjelp og støtte fra den norske staten.

Nå avsløres det at UDI jobber med minst 78 saker der familier med asylsøknader/asylbakgrunn har reist tilbake til sine hjemland på ferie.

Med til historien hører også det faktum at mange av disse familiene tar barna med seg hjem for å gjennomgå omskjæring, gå på koranskole eller bli tvangsgiftet.

Les også: Somalisk familie flyktet fra krig – krever å få reise tilbake på ferie

FULLE FLY: Hver uke går fulle fly til Midtøsten og Afrika fra Norge, Sverige og Danmark og andre land i Europa. Det avsløres nå at mange av de som reiser hjem har søkt om asyl fra nettopp de landene de reiser hjem på ferie til. Å avsløre denne dyre og umoralske svindelen er viktig for norske myndigheter. Utdanningsforbundet nekter imidlertid å hjelpe til med å finne ut hvem som jukser. (Foto: Flyselskapet Ethiopian).

Les også: Sjokktall fra Sverige: 32.800 kroner i bidrag i måneden for en innvandrerfamilie

Les også: Asylsøkere ankom Sverige i privatjet

Det fikk innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til å reagere. Hun ønsker nå at skoler og utdannelsesinstitusjoner hvor man oppdager at barn og elever plutselig reiser hjem på ferie, skal rapportere dette bedrageriet til myndighetene.

På lik linje som skolene og institusjonene har plikt å informere om vold og overgrep, samt andre alvorlige kriminelle forhold hos elevene til myndighetene.

Les også: Flyktninger med opphold har fått 45.000 familiemedlemmer til Norge

Nå setter imidlertid Utdanningsforbundet foten ned og sier nei til Listhaugs ønske:

Fra TV2.no:

– Jeg har bare én melding til Sylvi Listhaug: Norske lærere kommer ikke til å gjøre dette, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til NRK.

– Vi rapporterer ikke til myndighetene om hva barn forteller på skolen, med mindre det er snakk om liv og helse, fortsetter han. (Sitat slutt).

Les også: Norske politikere ønsker titusenvis av migranter til Norge hvert år – NAV ber nordmenn sove i telt

Sylvi Listhaug på sin side er ikke imponert over Handals uttalelse:

Fra TV2.no:

– Her har Utdanningsforbundet misforstått. Dette handler ikke om «angiveri». Det handler om rettferdighet og tillit i asylsystemet. Akkurat som at vi ikke aksepterer trygdejuks eller skattefusk, kan vi heller ikke akseptere at personer misbruker noe av det mest sjenerøse vi kan gi dem ved å dra på ferie til landet de flyktet fra. Fortsetter dette problemet, vil det bidra til å undergrave asylsystemet, sier Listhaug og avslutter innlegget med å spørre sine lesere om de er enige. (Sitat slutt).

Les også: Rødgrønne politikere vil nekte UDI å frata uærlige asylsøkere norsk statsborgerskap

Disse 78 familiene som er under etterforskning misbruker systemet og tar fra like mange ekte asylsøkere og trengende muligheten til å kunne unnslippe tortur, forfølgelse og i verste fall drap.

Da har både systemet og samfunnet feilet.

Les også: Krise i Oslo-skolen: 1.700 førsteklassinger forstår ikke norsk

Relatert: