SKANDALE: Svensk storavis innrømmer falske nyheter om flyktningbarn

INNRØMMER JUKS: 22-årige Zia innrømmer i en reportasje i den svenske avisen Expressen at han opplyste til svenske myndigheter at han var 17 år gammel og et enslig flyktningbarn. (Foto: Skjermbilde/Expressen/Avpixlat).
KOMMENTAR/FALSKE NYHETER

I mange år har norske og svenske medier påstått at menn i 20-30-års alderen er mindreårige flyktninger. Man har på denne måten lurt leserne og lagd grobunn for en milliardindustri basert på falsk informasjon. Nå innrømmer den svenske storavisen Expressen i en reportasje at flyktningene har løyet på alderen sin.

I mange år spred den svenske avisen Expressen – sammen med de andre etablissementmediene – med vilje falske nyheter om at menn i 20- og 30-års alderen som ankom Sverige fra Afghanistan var mindreårige og enslige flyktningbarn.

Nå har virkeligheten kommet for dagen da Expressen har publisert en reportasje der de afghanske mennene selv innrømmer at de har løyet om sin alder ved adkomst til Sverige.

På søndag publiserte Expressen en lang reportasje der man reiste til Afghanistan og besøkte noen av de asyljukserne som med titusenvis av kroner i returbidrag reiste hjem etter å ha blitt avslørt med å gi falske opplysninger på sin asylsøknad og utgitt seg for å være mindreårige.

Expressen spør ikke hvorfor noen som har forsøkt å misbruke asylretten og den svenske utlendingsloven skal belønnes med penger, men har allikevel brukt overskriften – «Ja, jeg er 22…men i Sverige er jeg 17 år». En overskrift som hadde vært umulig for systemtro medier å innrømme for bare få år siden. Informasjon man inntil nå kun fant i sannhetssøkende medier som Avpixlat.

JOURNALISTER: I sin artikkelserie har de to journalistene Magnus Falkehed og Niclas Hammarström dokumentert og innrømmet at asylsøkerne lyver på sine søknader i Sverige. Dette til tross for at deres avis, Expressen, i mange år har opprettholdt en falsk fasade om at asylsøkerne oppgir riktig alder da de ankommer Sverige. (Foto: Skjermbilde/Expressen).

En av de som har fått avslag på sin asylsøknad i Sverige og reist hjem igjen til Afghanistan med 30.000 kroner fra de svenske skattebetalerne i lommen, er Zia Muhammadi. Expressen treffer ham i familiens hjem et stykke utenfor hovedstaden Kabul.

Zia forteller uten problemer at han har løyet på sin alder i Sverige for å øke sine sjanser for opphold, noe som Expressen endelig informerer sine lesere om.

Avisens utsendte spør ikke hvorfor Zia i Sverige oppga seg å være «enslig» uten viten om noen gjenlevende familiemedlemmer, til tross for at han åpenbart har en familie og har visst dette hele tiden.

Zia forteller tilogmed at «familien er viktigst av alt» og planen som som denne gangen ikke fungerte, var svært lik de fleste andre lignende historiene, hvor Zia etter å ha fått permanent oppholdstillatelse plutselig skal ha funnet sin familie og fått dem flydd til Sverige på familiegjenforening. På de svenske skattebetalernes regning.

Expressens nye politikk med å slutte med de mest åpenlyse falske nyhetene i sin rapportering rundt asylinnvandringen skal imidlertid ikke ses på som at man endelig innrømmer hvordan virkeligheten ser ut.

ALLE ER MED PÅ LØGNEN: Det er ikke bare Expressen, men alle de statsfinansierte og etablerte mediene som er med å formidle de falske nyhetene. Her er et skjermbilde fra avisen Sydsvenskan.

Den innsikten har man hatt hele tiden, men med vilje forsøkt å holde skjult for sine lesere. En måte å bedrive journalistikk på som har ført til at man i svært stort omfang har mistet lesere til alternative medier som ikke lyver for sine lesere.

Sannsynligvis er det nye direktiv fra eierne som ligger bak den politiske endringen, hvor den økonomiske realiteten er betydelig mer virkelig enn blant de venstreorienterte journalistene ute i redaksjonene.

Eierne har forstått at det fra et forretningsmessig perspektiv i lengden er uholdbart å la sine medier spre falske nyheter og lyve for leserne, i en situasjon der dette enkelt kan avsløres gjennom å besøkte alternative medier som Avpixlat i Sverige. (Eller Frieord i Norge red. anm.)

FLYKTNINGBARN: TV-selskapene har vært med på å underbygge løgnene. På dette morgenprogrammet på svensk TV fremstilles personen i bildet som et «enslig flyktningbarn». (Foto: Skjermbilde/Svensk TV).

Dessuten finnes det enorme og politisk uavhengige debattforum som Flashback, der hundretusenvis av brukere deler og legger ut informasjon om nyhetene uten filter.

Artikkelen fra Expressen som vi snakker om her er kalt «Afghanerne». I andre artikler i serien gjør avisen sitt beste – til tross for de nye direktivene fra eierne – å allikevel forsøke å fremstille asyljukserne som utsatte og ofre, samtidig som man påpeker hvor umenneskelig den svenske innvandringspolitikken er, til tross for at den er den mest sjenerøse i hele verden.

Overskriften i søndagens artikkel av Expressen – med Zias innrømmelse om sitt asyljuks  –  vitner allikevel om at en forandring er på gang og at alternative medier har en sterk påvirkningskraft for en mer sannferdig journalistikk, selv i de store og etablerte massemediene.

(Kommentaren er skrevet av Avpixlats medarbeider Mats Dagerlind og oversatt av Frieord.)

Les mer på vår inngående artikkel og trykk deg videre til et dusin andre artikler om temaet: