En, to og tre, og dermed er hele Youtube-kanalen din forsvunnet, uten forvarsel eller mulighet for å redde innhold.

Selv etter å ha sendt inn en «klage» på avgjørelsen fikk vi beskjeden om at Youtube ikke ville gjeninnsette kanalen for oss. Vi tilbød oss å fjerne de videoene de mente brøt mot deres retningslinjer og forklarte at videoen som den tredje «striken» gjaldt, var over tre år gammel og at ingen hadde klaget på den før. Men det falt altså for døve ører.

Og med kun en setning fra Youtube som svar. «Beklager, hilsen Youtube-teamet». Hvem? En ansiktsløs moderator som er gud. Eller «[email protected]» som vår moderator het.

Det er litt stressende å sitte og være redd for at videoene på kanalen kan bli flagget til enhver tid, uten grunn. Man kan ha hundrevis av dem. Tusenvis. En video som er mange år gammel kan plutselig bli den som stenger hele kanalen din. En video du hadde glemt. Noen har funnet den «støtende» eller «rasistisk».

Det er ikke et bra opplegg Youtube har for dette. Det kan være troll, venstreaktivister på nett eller politiske motstandere som ikke liker innholdet som rapporterer. Det gjelder forøvrig uansett hvilken politiske farge man har.

Vi var sinte og oppgitte i ca. 5 minutter. Men med dagens politiske klima i media og blant de store sosiale mediene så gikk sinnet og fortvilelsen over overraskende raskt. Nesten som om man forventet det. Det til tross for at vi hadde sikkert 50-75 videoer lagt ut og samlet over en million seere/treff siden vi etablerte kanalen tilbake i 2014/15. Tusenvis av kommentarer og abonnenter forsvant også over natten.

Mange timer med arbeide og informasjon borte på et blunk.

Våre mest populære videoer hadde 250.000 treff og de forsvant allerede i fjor, etter at Youtube hadde renset opp i flere av videoene våre, også da for «brudd på retningslinjene».

Retningslinjer ingen egentlig kan forklare eller forholde seg til. Det handler mer om det politiske og mediale klimaet, og moderatorenes dagsform. Litt som en værhane, men en som viser at vinden alltid blåser vestover.

Vi vet godt at vi befinner oss i grenseland for hva de sosiale mediene ønsker å akseptere, selv om vi faktisk er godt innenfor Norges lover. Men det er egne regler for de sosiale nettverkene. Ja, de er privateide og kan fjerne og regulere så mye de vil på sine egne nettsider. Men det har blitt argumentert for at deres monopol-situasjon gjør at de må tillate alle politiske ideer og sider, uansett om det bryter mot eiernes egne verdier og politiske syn.

Facebook-grunder Mark Zuckerberg måtte nylig vitne foran kongressen i USA om nettopp dette.

Her har vi i Frieord altså blitt ofret på Youtubes alter for politisk korrekthet. Vi er ikke de første, og vi er ikke de siste. Der de tillater svært grove videoer med rasisme mot hvite, kristne og konservative mennesker, samt politikere og organisasjoner, så blir vi på den konservative siden regulert og sensurert for å svare og operere på det samme spillebrettet. En standard for dem, og en annen for oss. Videoer avreguleres, legges bak elektroniske murer, mister funksjoner eller slettes.

Likhet for loven/retningslinjene?

Rap-videoer med Snoop Doggy Dogg hvor han «skyter» president Trump? Helt ok. Videoer fra venstreorienterte organisasjoner hvor det uttales grove løgner med feilaktige påstander om rasisme og islamofobi? Helt ok. Sexistiske videoer der kvinner blir fremstilt som objekter og snakket svært nedlatende om? Helt ok. Videoer der man fremstiller kriminelle handlinger med bruk av narkotika og forherligelse av vold? Helt ok. Reklamer for filmer med handlinger som omhandler massedrap, voldtekter og tortur? Helt ok.

Filmsnutter fra virkeligheten som omhandler aktuelle nyheter og hendelser i våre samfunn – lagt ut av en offentlig registrert nyhetsside med redaktør. Ikke ok. Slettet. «Retningslinjer», vet du. Hilsen Youtube-teamet.

Urettferdig? Tja. Overraskende? Nei. Tar det fra oss motet? ALDRI.

Frieord vil ha en uavhengig Youtube-kanal drevet av støttespillere tilknyttet vår daglige drift oppe og kjøre igjen snart.

Og om de sletter oss når vi får nye en million treff, så får det bare være. Denne kampen går til siste spilleminutt.

Kunnskap er frihet!

FRIHET! Litt slik følte vår ansvarlige på sosiale medier seg i dag etter å ha surmulet de første fem minuttene da beskjeden om at Frieords Youtube-kanal var permanent slettet. (Foto: Ulman/Deviant art).