Presse-etiske usannheter fra Radikal Portal

FØLGER ELLER FØLGER IKKE? Radikal Portal forteller sine lesere idag at de følger Vær Varsom-plakaten. Men deres historikk på nettet viser noe annet. (Skjermbilde av debattfeltet på RP).
VENSTREEKSTREMISTER

Radikal Portal har en forhistorie med å henge ut ikke-offentlige personer med navn og bilde. Det er personer det ikke foreligger noen dom eller en gang straffesak mot, men som har begått den forbrytelsen å ikke stille seg bak Radikal Portal sin verdensanskuelse. I dag hevder derimot redaksjonsmedlem Christian Boger at “[v]i forholder oss til pressens Vær Varsom-plakat”. Er dette en ren løgn fra Boger eller har Radikal Portal lagt seg på en ny redaksjonell linje uten å gjøre sine lesere oppmerksomme på det?

Den venstreekstreme nettportalen har i dag, den 27. februar 2014, et oppslag under tittelen «Grov hets fra FrP-tilhengere: – Massedrapene på Utøya var jakttrening». I saken omtales et diskusjonsforum der det har blitt satt fram sterke påstander om AUF’ere og deres leder Eskild Pedersen.

I kommentarfeltet stiller Lars Storrøsæter (tidligere Vigrid-aktivist, nå Nye SOS-rasist) spørsmål om hvorfor Radikal Portal har valgt å anonymisere personene som kommer med de sterke påstandene. Hvorfor ikke bare henge dem ut, slik antirasister normalt har tradisjon for å gjøre?

skjermdump1
SKJERMBILDE: Her må Christian Boger fra Radikal Portal forklare Lars Storrøsæter fra Nye SOS rasisme at de følger Vær Varsom-plakaten. (Skjermbilde: Radikal Portal debattfelt).

En time senere får han svar fra Christian Boger, redaksjonsmedlem hos Radikal Portal. Christian Boger skriver: “Vi forholder oss til pressens Vær Varsom-plakat. Derfor er vi her nødt til å sladde navnene på de menneskene som her ytrer seg som ikke er offentlige personer. Det er grunnen til at navnene er sladdet”.

D
HENG DEM UT! Lars Storrøsæter med tvilsom politisk hårsveis, fra Nye SOS-rasisme, er ikke imponert over sine ideologiske kamerater i Radikal Portal. (Foto: Facebook).

August 2014: Radikal Portal nektet å underlegge seg Vær Varsom-Plakaten

D
RADIKAL: Christian Boger fra Radikal Portal. (Foto: Facebook):

Med mindre Radikal Portal, helt nylig og uten å informere om det, har valgt å legge seg på en ny redaksjonell linje, så kommer Christian Boger i sitt svar med en blank løgn. Radikal Portal følger ikke Vær Varsom-Plakaten, det er snarere tvert imot.

Radikal Portal har regelmessig publisert rapporter fra det såkalte Researchkollektivet Info der navngitte personer angripes og henges ut uten anledning til å forsvare seg, og dette er selvfølgelig stikk i strid med all god presseskikk.

Blant personer og grupper som har kommet under angrep fra Radikal Portal finner man tidsskriftet Målmannen. Målmannens redaktør sendte i august 2014 klage mot Radikal Portal til Pressens Faglige Utvalg, etter å ha blitt angrepet med en rekke sterke beskyldninger i artikkelen “Målmannen, fascisme under høgnorsk dekke”.

Hva ble så resultatet av klagen? Jo, Målmannen fikk som svar fra PFU at Radikal Portal nekter å la seg behandle i Pressens Faglige Utvalg. Målmannens redaktør ble således nødt til å konkludere med at Radikal Portal ikke er noe annet enn nok en sladreblogg uten journalistisk nyhetsverdi.

MÅLMANNEN. Teksten er hentet fra Målmannens twitter-konto.
MÅLMANNEN. Teksten er hentet fra Målmannens Twitter-konto og viser hvordan Radikal Portal ikke følger Vær Varsom-plakaten.

Februar 2015: Ny arbeidsdeling mellom Researchkollektivet og Radikal Portal?

Brevet fra PFU er fra august 2014, og det er selvfølgelig mulig at redaksjonen i Radikal Portal siden den gangen har kommet på bedre tanker og nå ønsker å forholde seg til vanlig presseskikk – ikke minst siden Radikal Portal faktisk mottar et ikke ubetydelig pengebeløp fra stiftelsen Fritt Ord.

Det er i så fall ledd i en utvikling som mange har forventet seg. Mens Researchkollektivet Info i begynnelsen publiserte alle sine artikler på Radikal Portal, så har de fleste artiklene deres siden sommeren 2014 blitt dumpet på Researchkollektivets egen nettside.

Slik kan Radikal Portal legge seg på en respektabel linje utad, mens etterretning og uthenging av enkeltpersoner drives videre som en utskilt virksomhet (se vår tidligere reportasje om Researchkollektivets bakmenn, Erik Skare og Jonas Tjeldflaat).

En jobb å gjøre

Nå er det selvfølgelig ikke slik at man først kan fylle et nettsted med store mengder presseetisk problematisk materiale, og deretter plutselig legge ut i kommentarfeltet at man for anledningen følger Vær Varsom-Plakaten.

Tvert imot, Radikal Portal har nok å ta tak i dersom Bogers kommentar er uttrykk for en ny redaksjonell linje:

– For det første må de gå offentlig ut og informere leserne om at de fra nå av følger Vær Varsom-Plakaten.

– For det andre må de fjerne gamle artikler som bryter med god presseskikk og slutte å lenke til nettsteder som bryter med god presseskikk. I det minste plikter de å informere leserne om det når de lenker til nettsteder med problematisk innhold.

– For det tredje er den redaksjonelle omleggingen en anledning til å stramme opp hele profilen, slutte med bakholdsangrep og ad hominems mot personer man ikke kjenner – og sette i gang debatter der man prøver ta ballen i stedet for mannen. Hvis de tør da…

Så langt har ikke Radikal Portal tatt tak i noe av dette. Om de ønsker å framstå med troverdighet, har de mildt sagt en jobb å gjøre!

Relatert:

– Researchkollektivet INO: Palestina-aktivister bak spionside

– Venstreekstreme meningsforfølgere med nytt «info»-prosjekt

– Dagbladet bruker voldsdømt venstreekstremist som seriøs kilde

 • invernes

  For en forferdelig venstreekstrem blekk ! Radikal portal hadde passet utmerket i Nord Korea. 😉
  Jeg la inn denne her for morro skyld .
  Jeg stemmer FRP og tar avstand fra slike kommentarer og utsagn, det
  høres mest ut som fyllerør, folk kan være utrolig stygge i beruset
  tilstand, jeg synes det er like ille at øya igjen skal bli et sted for
  rødekstrem propaganda, fyllefester og pervers sex, dette er tross alt et
  gravsted , øya burde fredes i all evighet , AP spytter på de etterlatte
  ved sin gravskjending.

  • invernes

   Legg merke til at min kommentar ble slettet i det voldsvenstrevridde organet radikal kommunist portal,
   Jonas Hartvig innlegg får stå her, man ser forskjellen på en ekte demokratisk fri avis frieord og kommunistenes voldspropaganda blekk radikal portal, derfor er det så viktig å bekjempe de onde røde krefter i verden.

 • invernes

  Litt hyggelig på en fredagskveld,

  Rødpandaene elsker å leke i snøen 😉

  http://www.dbtv.no/4081942347001#R%C3%B8dpandaene_elsker_%C3%A5_leke_i_sn%C3%B8en

 • Guest

  Fritt ord gjelder vel bare for, Fritt Ord.

 • @@@

  Det er problematisk at Radikal Portal henger ut navngitte folk da hvem som helst kan opprette falske profiler eller at uvedkommende har brukt andres Pc, telefon etc.

 • AMG65

  Hahahaha….er det slik disse bavianhodene ser ut!! Ser ikke ut som det har vært fysisk aktivitet siden barnsben, og da er det klart det stopper opp over snippen også, det blir rett og slett råteskade.

 • trondandreass1

  Jeg hadde, forleden, en polemikk med Christian Boger på kommentarfeltet til Radikal Portal. Jeg stilte meg kritisk til hans evne som journalist.
  Han svarte med å utestenge meg og fjerne absolutt alle mine kommentarer.

  Christian Borger fremstår, for meg, som en åndsvak tufs.

 • Rudolf

  Of topic:
  Disqus har nå forandret på opplegget sitt, slik at ingen kan upvote deg uten å ha en disqus profil som de er innlogget på.
  Akkurat slik som det er med Facebook med andre ord.
  Meget lite gjennomtenkt av dem mener nå jeg.

  • invernes

   Enig der det hender jeg gir en anonym stemme til noen som jeg ikke er helt enig i kun av sympati , nå er det slutt, de skal ha full kontroll nå.

   • Rudolf

    Men viss det skulle få flere folk til å slenge seg inn i debattene så kan det være en positiv ting, vi får se..

   • Rudolf

    Men viss det skulle få flere folk til å slenge seg inn i debattene så kan det være en positiv ting, vi får se..

    • invernes

     Ja og det morsomme er at nå kan man se hvem som stemmer opp voldsvenstre kommentarer i Dagbladet, så jeg er ikke negativ 🙂

 • invernes
 • Voldsom Homo

  Det er kanskje på sin plass å hevde at de har en «radikal» tilnærming til vær varsom plakaten, sannheten, og for ikke å glemme: virkeligheten.
  Det er forresten veldig lett å bli bannet der. Trenger ikke være særlig «radikalt» det man sier. Det holder i massevis at man ikke er med i radikal portals redaksjon. Temmelig kjedelig hele portalen. Dårlige artikler som ingen kommenterer. Ikke rart de er røde av missunnelse på frie ord

 • Ole Morten Jensen

  Jeg ble kontaktet av radikal portal for en kommentar i forkant av denne artikkelen om Utøya som omtales her.
  Ingenting av det som stod i den tråden var i strid med norsk lov, ei heller relatert til 22-07-11.

  Jeg fikk derfor hakeslipp når jeg så artikkelen på trykk der
  skjermdumper er tatt ut av kontekst og hele artikkelen er derfor basert
  på feil grunnlag.
  Jeg tok derfor kontakt med Christian Boger og bad
  om å få tilsendt det komplette materialet de hadde benyttet for å
  pulisere artikkelen.
  Etter å ha purret fikk jeg til slutt en mail der Boger skriver:

  «Hei!

  Viser til din henvendelse av tidligere i dag om å få utlevert det vi
  fikk utlevert av informasjon for å lage vår sak om «Frp vennegruppe» som
  ble publisert på radikalportal.no på fredag.
  I forbindelse med
  forespørselen fra dem ønsker vi nå å få vite hvorfor det er så viktig
  for deg å få denne informasjonen, da all informasjon skule ligge fult
  tilgjengelig på den FB-gruppen det her er snakk om, og som de er
  administrator av. Vi ønsker, før vi tar stilling til deres anmodning,
  også gjerne å få et svar på hva de mener er grunnen til at vi skulle
  utlevere denne informasjonen til dem.
  Vi gjør oppmerksom på at dette er informasjon vi i utgangspunktet ikke vil utlevere.
  Skulle det være spørsmål vennligst ta kontakt pr mail.
  Håper på en rask og utfyllende respons på denne henvendelsen.
  På forhånd takk.
  Med vennlig hilsen
  for Radikal Portal
  Christian Boger»

  Jeg sendte en oppfølgingsmail til ham der jeg forklarer at jeg ønsker å
  se om han som journalist gjennom sine kilder hadde fått tilgang til
  hele tråden på FRP venneside slik at den er lik den jeg har.
  Det
  ville nemlig være umulig å lage en artikkel med en slik konklusjon som
  de klarte å lage dersom de hadde hele tråden tilgjenglig. De 3
  skjermdumpene ser jo helt grusomme ut i sin enkelthet, men hadde radikal
  portal postet hele tråden ville alle sett at artikkelen faller på sin
  egen urimelighet.

  Resultatet av mine henvendelser til radikal
  portal er at journalist Christian Boger har sperret meg ute fra facebook
  og svarer ikke på hverken telefon (45637125) eller mail
  ([email protected])

  Siden resultatet av artikkelen er at
  jeg er hengt ut nasjonalt og internasjonalt som en høyreekstrem tulling,
  så er det vesentlig at jeg får radikal portal til å dementere sin
  artikkel eller publisere tråden i sin helhet.

  Dersom det ikke er
  mulig å komme i kontakt med dem på vanlig måte, så må jeg alternativt
  politianmelde dem for diverse krenkende adferd. Jeg har mottatt svært
  mange stygge henvendelser, samt at jeg er hengt ut på diverse sosiale
  nettsteder.

  Utspillet har også gått ut over 3 og 4 part så hele artikkelen har fått svært store konsekvenser for svært mange mennesker.

  Når det er sagt, så er noen av ytringene på frp venneside helt klart
  klumsete. Jeg gikk ut med følgende pressemelding så fort jeg så
  artikkelen:

  «PRESSEMELDING
  Viser til nyhetssaken i dag angående uttalelsen gjengitt av NRK.
  Det er meget trist og beklagelig at denne saken har fått så stor media
  oppslag i dag.
  Jeg er en evig forkjemper for alles rett til å ytre det man mener innenfor
  lovens rammer og regelverk, men tar sterkt avstand fra ytringer som
  oppfordrer til vold.
  Jeg mener det som er skrevet på facebook som meget klønete skrevet,
  men vurderer det ikke som en oppfordring til vold slik det oppfattes av
  andre. Når saken nå er anmeldt til politiet, får de vurdere om
  vedkommendes uttalelser er straffbare.
  Jeg takker alle som har støttet både meg og min familie i denne saken og
  ikke minst etterlatte etter 22. Juli, som har vært i kontakt med oss i dag.
  Med vennlig hilsen
  Ole Morten Jensen»
  Radikal portal publiserte aldri min pressemelding og jeg håper disse ikke er representative for norske journalister.

  • stein arne

   Jeg er meget betenkt over at FRP venneside har kastet ut over 200 fra siden pga disse venstrevridde apekattene. Dersom de fortsetter å være ettergivende for slike ekstremister,så er det farvel til Frp. Er det det som er planen? Begynner etterhvert å tro,at det finnes «muldvarper» i denne gruppen,som har som mål å knuse FRP.Med feighet kan ingen kamp vinnes. Dette blir jo som jeg skrev om AUF-lederen. En feig kylling som stakk av fra alle de som trodde at de hadde en leder.

 • Pingback: Skal Vegard Velles gråsone-journalistikk få PFUs velsignelse? - Frieord()

 • Pingback: Har PFU og Norsk Journalistlag lagt yrkesetikken på hylla? - Frieord()

 • Pingback: Journalist-studentavis felt i PFU for uredelig journalistikk - Frieord()

 • Pingback: Anonym nettmobbar avslørt: Anders Sebastian Leif Karlsson - Frieord()