NRK lyver om Frieord

NRK omtalte og la ut et bilde av Frieord sin nettside på Dagsrevyen fredag den 4. mars. Sendingen omhandlet Facebook-gruppen «Support Soldiers of Odin Norway». Vi fikk også omtale i en oppfølgingsartikkel på NRK.no. NRK hadde hele ni – 9 – journalister og researchere på saken!

Disse gravde gjennom fire tusen Facebook-profiler for å finne ut hvem av medlemmene av gruppen Support Soldiers of Odin Norway som hadde trykket «liker» på ulike sider som omtales som «nynazistiske», «høyreradikale», eller «ultranasjonalistiske». (Til etterretning omtaler vi på Frieord vår nettside som «nasjonalkonservativ»).

NRK sitt ni manns sterke research-team kom fram til at 496 av de 4.000 personene som har klikket liker på Odins soldater også støtter «en eller flere» av en rekke nettsider og organisasjoner som rikskanalen har kastet sammen i en meningsbøtte.

Ifølge NRK inkluderer det «nynazistiske», «høyreradikale» og/eller «ultranasjonalistiske» nettsider. (Den siste betegnelsen er relativt ny i Norge og det er ennå uklart hva NRK mener med den). Men hvem bryr seg om nyanser, når man skal få gjennom et poeng?

Ifølge NRK så har 202 av de 4.000 som er med på Odins soldater sin Facebook-side, også trykket liker på Frieord sin nettside.

D
FEM PROSENT: Av de 4.000 medlemmene på Odins soldater sin Facebook-gruppe, så har 202 av dem trykket liker på Frieord sin Facebook-side. Det vil si ca. 5 prosent av dem. Dette var nok til at Frieord var hovedblikkfanget hos NRK i det journalist Marit Higraff uttalte ord som «nynazistiske».

Det er rundt regnet 5 prosent av de 4.000 som er med i hele Facebook-gruppen til Odins soldater. Vi tar en råsjangs og sier at flere enn 5 prosent av de som er med i Odins soldater sin Facebook-side også har trykket liker på enten NRK, TV2, VG, Aftenposten, Dagbladet eller en lokalavis der de kommer fra. Mon tro hva slags konklusjoner man kan trekke ut av det.

Men med denne 5 prosent sterke andelen, så var det nok til at NRK la ut Frieord sin nettside i beste sendetid på Dagsrevyen som sitt største blikkfang. Og akkurat i det man så Frieord sin logo, så kunne man høre journalist Marit Higraff uttale ordet «nynazistisk». 10 poeng til NRK!

Vi presiserer at Frieord ikke har noen tilknytning til Odins soldater eller noen av de andre organisasjonene som er nevnt i NRK sine reportasjer. Vi har heller ikke skrevet artikler eller kommentert noen av deres aktiviteter.

D
LYVER OM FRIEORD: NRK-journalist Marit Higraff tar seg friheter og lyver i sin omtale av vår nyhetsside. Det har gitt henne en anmeldelse til PFU.  (Foto: LinkedIn).

Hvis Marit Higraff, eller noen av hennes 8 medarbeidere så vennlig kunne gå inn på vår nyhetsside og finne en eneste «nynazistisk» artikkel eller sak vi har skrevet, så hadde vi satt pris på det. Vi omtaler nyhetssaker akkurat som Higraff gjør, uten at vi klistrer politiske merkelapper på henne eller hennes arbeidsgiver av den grunn.

Det hadde vært ganske enkelt å gjøre det, men så lavt synker vi ikke.

Enda en løgn i saken

Alle de 9 NRK-journalistene og «researcherne» fikk ikke med seg at Frieord ikke er en «gruppe» eller «organisasjon», men en nyhetsside. Vi har ingen koblinger til noen politisk gruppering, ideologi eller politisk retning. Vi formidler nyheter. Ofte fra NRK. I motsetning til alle de andre Facebook-gruppene og organisasjonene som NRK listet opp, som faktisk har klare politiske mål. Dette hadde tatt ca. 30 sekunder å finne ut på vår hjemmeside.

NRK omtales som «versting»

NRK har forresten fått så mange klager og anmeldelser de siste årene at man skulle tro dette ville gjøre dem litt mer forsiktige i bruk av uredelige omtaler om personer, organisasjoner og nettsteder. Det virker dessverre ikke slik. I disse dager da innvandringsmytene faller som dominobrikker, så er det viktig å sette fokus på grupper som Odins soldater, slik at hele korthuset ikke faller sammen. Å gi folket en illusjon av fare.

Det var ikke få uker siden NRK fikk påpakning av Kringkastingsrådet for å skrive en svært ledende overskrift i forbindelse med de massive seksuelle overgrepene i Køln på nyttårsaften. Og mange husker vel ennå Romkvinne-saken? Faktum er at NRK innehar en heller uheldig førsteplass over domfellelser hos PFU. Hele ti saker fikk rikskanalen dømt mot seg i 2015. De siste fem årene er kanalen og deres journalister dømt 49 ganger. Ja, du leste riktig. Hvor mange saker som ble unndratt en dom etter et forlik vites ikke, men det er nok et par ganger høyere enn det.

(Fra NRK):

– Vi er ikke fornøyd. Spesielt fordi vi er blitt felt på tre ting som er veldig viktige for oss, nemlig samtidig imøtegåelse, faktasjekk og tilsvar. Vi må bli enda mer presise i håndtverket vårt, sier NRKs nye etikkredaktør Per Arne Kalbakk. (Sitat slutt).

Gratulerer NRK, dere har akkurat pådratt dere enda en anmeldelse til PFU i denne saken.

Ekspert vs tidligere Vigrid-leder

Tragedien av et nyhetsinnslag og artikkel er fullstendig når vår redaktør, Thorgrim Bredesen, omtales som «tidligere Vigrid-leder», mens Norges første internasjonale terrorist, Lars Gule, får tittelen «ekstremistforsker».

Det ville igjen være svært enkelt for en av disse hardt arbeidende researcherne hos NRK å finne ut at vår redaktør har gått ut i flere store medier (TV2, ABC Nyheter, Nettavisen, Dagen) og tatt avstand fra sin fortid. Men hvem vil henge seg opp i slike faktum, så lenge man kan få igjennom billige poeng til sine seere og lesere.

Det er jo for n’te gang ingen som omtaler journalister, redaktører eller politikere med fortid på ytterste venstre som «Tidligere AKP/Ml-er», som jo Aftenpostens tidligere redaktør Hilde Haugsgjerd var, eller «tidligere terrorist» som jo Lars Gule er.

D
RENVASKET: Lars Gule gikk fra fengsel i Libanon etter å ha blitt arrestert med sprengstoff, til stillingen som leder for Human-Etisk Forbund og førsteamanuensis ved HiO. Den tidligere terroristen brukes idag som ekspert på islam og høyreekstremisme.

Det er tydeligvis en regel for Kong Salomon og en for Jørgen Hattemaker.

Ni journalister – hvor står de?

MYE RESSURSER: I disse dager som journalister er fritt vilt for nedskjæringer og sparepakker, så går NRK høyt ut og bruker hele ni journalister for å grave i tusenvis av Facebook-profiler, for å finne ut hvem de har trykket "liker" på. Det spørs hva lisensbetalerne synes om en slik bruk av pengene deres. (Skjermdump, NRK.no).
MYE RESSURSER: I disse dager som journalister er fritt vilt for nedskjæringer og sparepakker, så går NRK høyt ut og bruker hele ni journalister for å grave i tusenvis av Facebook-profiler, for å finne ut hvem de har trykket «liker» på. Det spørs hva lisensbetalerne synes om en slik bruk av pengene deres. (Skjermdump, NRK.no).

Nå skal ikke Frieord gjøre seg like dumme som de journalistene som har laget NRK sin reportasje og grave i deres Facebook-sider. Men for MORO SKYLD, så bare plukker vi den øverste av dem, Mathias Vedeler.

Mathias er en ekte vestkant-gutt som fikk låne besteforeldrenes leilighet da han studerte til mastergraden sin. Den lå på Bekkestua. Livet må være hardt. På Facebook liker Vedeler blant annet følgende nettsider:

  • Klassekampen (kommunistisk avis)
  • Vepsen (venstreekstrem nettavis, som har en redaktør som offentlig har forsvart politisk vold).
  • NOAS (interesseorganisasjon for asylsøkere)
  • Somalisk studentforening
  • Huffington Post (ekstremt venstreorientert nyhetsside).
  • Lakkegata Pingpong-forening (Fin Sovjet-inspirert logo på denne idrettsklubben).

Han er også venn med den tidligere AKP/Rødt-politikeren Erling Folkvord, lenker til positive artikler om Stalin og har lagt ut en mengde negative artikler om Putin på sin Facebook-vegg.

Og han jobbet under ovennevnte AKP-ml’er Hilde Haugsgjerd i Aftenposten, før han gikk til NRK. (Eplet faller aldri langt fra stammen på venstresiden).

På Twitter er han selvfølgelig imot Donald Trump og for Hillary Clinton. (Og følger Tronsmo bokhandel, Rødt og Aslak Borgersrud).

D
NRK-JOURNALIST: Mathias Vedeler har vært med på å grave i personlige Facebook-profiler for å lage en reportasje om Odins soldater. Slikt kan andre også gjøre, og her har vi tatt med et lite utvalg av Vedeler sitt liv på sosiale nettverk. (SKJERMDUMP: LinkedIn).

Man trenger kanskje ikke å være atomfysiker for å forstå at resten av NRK- journalistene på lista ikke ligger langt unna Mathias Vedeler politisk. Det betyr at tyngdepunktet (Som Lars Gule uttalte, dere husker, eks-kommunisten og eks-terroristen) av journalistene bak dette innslaget på Dagsrevyen tilhører den venstreekstreme, eller kommunistiske delen av befolkningen.

Vi velger å ikke å gå gjennom resten av journalistene sine Facebook-sider, for det er ikke slik journalistikk skal bedrives på dette nivået. (Kanskje våre lesere kan ta seg av det i kommentarfeltet). Men vi kunne altså kommet til en mengde konklusjoner og kokt suppe på spiker ala NRK, med den informasjonen som er hentet fra Mathias Vedelers Facebook-side.

Nei, vi lar statskanalen gjøre slikt. De er bare med på å sette ytterligere en spiker i kisten på yrkesstoltheten til seg selv og journalistene i Norge, og det er ikke noe negativt, sett med våre øyne.

P.s. Dere ni journalister og researchere i NRK; det skrives Frieord, ikke Frie Ord.

P.s.s. Vi regner med at dere nå lager lignende omtaler og gravearbeid hos SOS Rasisme, Blitz, Profetens Ummah, Allaahs soldater og dyrevernsbevegelsen. Det vil holde dere aktive en stund fremover, inntil sluttpakken kommer i posten.

OPPDATERT: NRK har etter et brev fra oss redigert og omskrevet deler av sin opprinnelige artikkel, slik at det kommer tydelig frem at Frieord ikke har noe med den ytterliggående sfæren som artikkelen og TV-innslaget handlet om.