Konflikten med Russland – President Obama raserer sitt ettermæle

EN VERDEN I KAOS: President Barrack Hussein Obama etterlater seg en verden i verre stand enn da han inntok det hvite hus i 2008. Flere kriger, flyktningkriser, diplomatisk krise med Russland og totalt tap av alle maktsentra til republikanerne etter Trumps totale seier under valget i november. Nå avslutter Obama sin presidentperiode med å ødelegge forholdet til Russland helt. (Foto: President Obama i 2012).
KOMMENTAR

Den brente jords taktikk heter det når man ødelegger alt man kommer over på vei ut av et område. Og det det er et passende uttrykk for hva president Obama nå gjør i sine siste dager i Det hvite hus.

Det er under en måned til den skandaleomsuste presidenten Barrack Hussein Obama må forlate Det hvite hus.

Det har vært åtte år med politiske nederlag, utallige kriger, droneprogram, spionering på allierte og milliard-underskudd for myndighetene.

Det amerikanske samfunnet har ikke vært så delt på mange tiår. Kriminalitet- og drapsratene har skutt i været (bokstavelig talt) og etniske og religiøse konflikter har eskalert med opptøyer, massive ødeleggelser og titalls politimenn drept på gatene, flere under rene henrettelser.

Obama har både fortsatt, men også startet kriger i Midtøsten, som kulminerte med etableringen av den verste muslimske terrororganisasjonen i moderne tid, IS. Irak er ødelagt. Libya er ødelagt. Syria er ødelagt. Med hundretusenvis av mennesker drept og millioner på flukt som resultat.

I tillegg har Obamas administrasjon hatt militær aktivitet i hele 133 nasjoner.

Det usanksjonerte fengselet på Guantanamo på Cuba eksisterer fremdeles, ti år etter Obamas lovnad om å stenge det ned og åtte år etter at han mottok Nobels Fredspris i Oslo.

FREMDELES ÅPEN: Over 10 år etter at Obama sa han skulle legge ned leiren og åtte år etter at han ble president, så er den beryktede fangeleiren på Cuba fremdeles i drift. (Foto: Fanger på Guantanamo).

Innføringen av droneprogrammet, samt avsløringen at USA har avlyttet og spionert på sine egne innbyggere, samt  samarbeidspartnere Tyskland, var et tungt slag for presidentens troverdighet.

Selskaper og jobber har forlatt USA i tusentall, med nedleggelser av store selskaper og fabrikker. Bare for å se dem etablert i land som Kina og Brasil.

Et av de største nederlagene var innføringen av helsereformen ObamaCare, som skulle bidra til at flere mennesker fikk tilgang til helsetjenester. Programmet har kostet milliarder av dollar, men har ikke vært i nærheten av å være en suksess.

Den siste uken valgte også USA for første gang å ikke støtte Israels politikk om bosetting på palestinske territorier, under en nylig FN-resolusjon.

Og for å toppe det hele så har Obama, sammen med tidligere utenriksminister Hillary Clinton, med overlegg ønsket å skape en ny, kald krig med Russland.

ØNSKET KONFLIKT MED RUSSLAND: Hillary Clinton var svært aggressiv mot Russland under valgkampen og påstår nå at det var russiske hackere som sørget for at hun tapte valget. Dette avvises av blant annet Wikileaks som sitter på millioner av dokumenter og e-poster relatert til temaet.

Demoniseringen av Vladimir Putin var et sentralt tema under Hillarys valgkamp og hadde hun vunnet vil det med sikkerhet ha ført til alvorlige konflikter mellom USA og Russland. Kina kunne i verste fall ha blitt dratt inn i det hele.

Men skremselstaktikken og løgnene vant ikke denne gangen.

Resultatet kom i form av republikaneren Donald Trumps svært klare valgseier i november. En seier som feide all makt til demokratene ut av både det hvite hus, senatet og representantenes hus. Det amerikanske folket kunne ikke mer tydelig ha fortalt demokratene og Obama hvor misfornøyd de var med deres styre.

SVÆRT KLAR SEIER: Donald Trump vant med 306 mot Hillarys 232 «valgmenn». Det ble antydet at Hillary vant den «populære» avstemningen, men dette inkluderte døde innbyggere og ulovlige innvandrere. Grafikken ovenfor viser hvor klar og total Trumps seier var og hvor lite Hillarys populære valgseier egentlig betydde dette tatt i betraktning.

Den siste krampetrekningen

I går kom nyheten om at Obama, som en såkalt «lame duck», med sine siste krampetrekninger har utvist 35 russiske diplomater fra USA, vel vitende om at det totalt vil knuse hans ettermæle som presidenten som kandiderte på «Hope» and «Change».

Dette igjen førte til at Putin stengte ned den anglo-amerikanske skolen i Moskva, samt feriehuset til den amerikanske ambassaden. (Dette er tilbakevist i ettertid av flere medier red.anm.).

Håpet er bare at Trump og Putin har en åpen linje mellom hverandre, og at Putin forholder seg rolig, inntil Obama har forlatt det hvite hus.

Det hjelper imidlertid ikke at vestlige medier heier på og hisser opp stemningen sammen med Obama.

Det skal bli velkomment å få ut krigshisserne og deres støttespillere fra Washington D.C. Kanskje det endelig kan bli «Hope» and «Change» på ordentlig denne gang.