Hvem står bak? Slagsmål og drapstrusler ved barneskole i Vadsø

HVEM, HVA, HVOR: NRK Finnmark skriver om en ny og brutal hverdag for Vadsøs barneskoleelever. Men hva er årsaken? (Skjermbilde NRK Finnmark).

Fra NRK Finnmark:

– Forholdene på bussen har vært over enhver kritikk. Det har vært slagsmål, skittkasting, og regelrett mobbing av elever. Slåsskampene har ført til at barn har blitt slått til blods, forteller Ørjan Gundersen.

– Når bussen har vært overfylt har enkelte elever blitt dratt ut av bussen på holdeplasser de ikke skal av. Flere ganger har våre barn kommet gråtende hjem, de vil ikke ta bussen, sier pappaen.

På grunn av forholdene er det et fåtall av elevene som bor utenfor Vadsø som velger å ta den.

– På en normal dag skal det være mellom 15 og 25 elever på den. I perioder har det vært så ille at det har vært under fem. Da må foreldrene lage alternative løsninger for å kjøre og hente.

– Etter jul ble den ene sønnen min drapstruet. Det har vært mye voldsutøvelser, slåssing og truing som gjør at ungene ikke har det bra, og da har ikke jeg det bra heller.

– Det er en uholdbar situasjon både for ungene og for sjåføren ikke minst, som skal gjennomføre skoletransport med bussen på en sikker og skikkelig måte. Det kan bli vanskelig når det utvikler seg til såpass mye konflikter og uro som det har vært på den ruten.

– Språkbruken og trusler om at de faktisk skal ta deg av dage om du ikke er snill. Det er klart vi er nødt til å følge dette opp mot skolen, og det har vi gjort, sier Johnsen.

– Vi har også hatt politiet på bussen. Så vi har prøvd det meste, sier han. (Sitat slutt).

Hva er årsaken til volden?

Så hva er årsaken til all denne volden, truslene og behovet for politibetjenter på skolebussen for barneskolebarna? Vadsø har under alle sine år med skoler og elever ikke opplevd en slik utvikling før nå.

NRK sine journalister Trine Vidunsdatter og Ida Louise Rostad velger helt å se bort fra hvem som står bak denne utviklingen og informerer bare om hva som har skjedd. På Facebook på NRK Finnmark og IFinnmark så går debatten høyt. Mange er oppgitt. Noen lurer på hvorfor mediene ikke vil informere om hvem som står bak bråket og spekulerer i om at det kan være nyankomne elever. Dette blir reagert på av andre igjen som mener at bakgrunn eller hudfarge ikke har noe å si.

Kranglingen og konspirasjonsteoriene løper løpsk. Fordi media holder noe tilbake.

Les også: Innvandrerelever i Oslo dropper ut, misbruker narkotika og blir med i kriminelle gjenger

LYVER TIL SINE LESERE: NRK Finnmark sin journalister Trine Vidunsdatter (t.v.) og Ida Louise Rostad (t.h.), velger å ikke informere sine lesere om at Vadsø barneskole er en svært flerkulturell skole med elever fra muslimske land, blant annet Somalia, Syria og Afghanistan. (Foto: Twitter/Google +).

Når man går inn på Vadsø kommune sine nettsider så kan man lese mer om utviklingen ved skolen de siste årene.

Det viser seg at Vadsø barneskole er en svært flerkulturell barneskole med elever fra 20 ulike nasjoner. Svært mange av dem kommer fra ikke-vestlige og muslimske land som Somalia, Syria, Afghanistan, Eritrea og Iran.

Det har blitt avslørt før at slike skoler ofte har store problemer med vold, trusler og mishandling av norske elever. Som Hagaløkka skole i Asker.

Nettsiden Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring skriver følgende om Vadsø barneskole:

FLERKULTUR: Vadsø barneskole har blitt en svært flerkulturell skole med elever fra 20 ulike nasjoner og hvor hver femte elev er innvandrer. De fleste fra ikke-vestlige og muslimske land som Somalia, Syria og Afghanistan. (Skjermbilde/Vadsø kommune).

Med flerkultur og skoler med elever fra en rekke ikke-vestlige land følger også påstander om fremmedfrykt og kampen mot rasismen.

GI RASISME RØDT KORT: Det har etterhvert blitt så flerkulturelt i Vadsø at man har måttet begynne med antirasistiske kampanjer og skolepriser, slik man gjør i tradisjonelt svært innvandrertette områder på Østlandet.

Så hva skjer egentlig ved Vadsø skole? Hvem står bak bråket? Hvorfor vil ingen snakke om bakgrunnen til elevene?

NRK-journalist Ida Louise Rostads Twitter-profil viser at journalistene kan ha tilbøyelighet med å holde tilbake denne informasjonen på grunn av sin personlige og politiske overbevisning.

POLITISK JOURNALIST: NRK sin reporter Ida Louise Rostad skriver på sin personlige Twitter-profil at hun ikke forstår hvorfor det er nødvendig å omtale etnisk bakgrunn i nyhetssaker der de involverte ikke er etniske nordmenn. Det kan kanskje gi en pekepinn på hvorfor hun har utelatt bakgrunnen til elevene som drapstruer og mishandler medelever på skolebussen i Vadsø. (Foto: Twitter).

Så da sitter vi med spørsmålet. Hvorfor vil ikke NRK sine journalister gå dypere inn i saken og informere sine lesere og lyttere om hva som er årsaken til denne plutselige eskaleringen i vold, trusler og terror som skolebarna i Vadsø nå utsettes for.

For hvis det hadde vært de norske elevene som hadde utøvd grov vold og drapstrusler mot de nyankomne ikke-vestlige elevene, så ville nok alle fått vite om det. Eller?

Det vil være i alles interesse om mediene og myndighetene var mer åpne om det som nå skjer på Vadsø skole.

Saken er oppdatert.

Relatert: