– Begrepet «Allahu akbar» bør ikke hvitvaskes

RELIGION

Frieord.no sin reporter var i fjor på besøk i de palestinske områdene og var på en fotballkamp i Hebron mellom det lokale laget og et lag fra Betlehem.

Da Hebron skåret mål reiste hjemmepublikummet seg og ropte «Allahu akbar». Ordet brukes i hverdagslige situasjoner, men det bør ikke lure oss til å tro at det er et ufarlig ord, mener A.Z. Muhamed, som skriver for den amerikanske tenketanken Gatestone Institute.

I oktober i fjor kjørte en lastebil inn i en folkemasse på Manhatten i New York og drepte åtte mennesker, mens mer enn et dusin ble såret. Drapsmannen, Sayfullo Saipov, ropte «Allahu akbar». Gatestone Institute sin skribent har analysert hvordan de amerikanske mediene i ettertid forsøkte å nedtone bruken av dette ordet, og samtidig avledet oppmerksomheten fra ofrenes skjebne for i stedet å indirekte forsvare islam.

New York Times skrev for eksempel i en tweet at «Allahu akbar» «er blitt uløselig knyttet til terrorisme men dens egentlige mening er mye mer uskyldig.» «New York Times nedtoner i likhet med den palestinsk-amerikanske aktivisten Linda Sarsour, definisjonen av «Allahu akbar» ved å insistere på at det rett og slett betyr «Gud er stor», skriver A.Z. Muhamed.

Huffington Post skriver at begrepet faktisk betyr «Gud er større». Denne oversettelsen er også brukt av Imam Omar Suleiman, som er grunnlegger og leder for Yaqeen Instituttet for Islamisk Forskning og assisterende professor i islamske studier ved Southern Methodist University, i en artikkel på CNNs hjemmeside. Suleiman skriver at «Allahu Akbar … burde bli kjent som en hyllest til livet og ikke til døden og ødeleggelsen».

Den amerikanske tenketanken fastslår imidlertid at «Allahu akbar» ikke betyr «Gud er størst», men at «Allah er større enn noen annen gud». Det styrker muslimene og får dem til å føle seg bedre enn resten av menneskeheten.

«»Allahu akbar» har faktisk vært et jihadistisk verktøy siden islams tidligste år. Ifølge den høyt respekterte samlingen av hadither (overleveringer av profeten Muhammeds gjerninger), Sahih Muslim, åpnet Muhammad et angrep mot jødene i Khaybar, liggende 150 km nord for Medina, med kampropet «Allahu akbar, Khaybar står overfor sin ødeleggelse «, skriver Gatestone Institute.

Det betyr ikke at «Allahu akbar» alltid uttrykkes i en voldelig sammenheng. Muslimer sier det også i ufarlige situasjoner. Men når det offentlige ropes ut som et utbrudd av sinne, spesielt under et angrep mot andre, er intensjonen å skremme og true. Formålet er å understreke at angrepet begås i Allahs navn – ved å følge hans ordre om å drepe fiender, og drapsmennene forventes å bli belønnet med evig paradis.

 • Bob Hansen

  Where knowledge ends, religion begins.

  Kutt all støtte til trossamfunn, og Norge som er så gla i å forby alt mulig, så forby ISLAM!!!

  • Nasjonalstaten

   Forby omskjæring, utfør kontroller og frata omskårne foreldrene. Også de som kommer til landet.

 • Mjolne

  Islam ER overtro basert terrorisme, så enkelt kan det vel sies.

 • T.O.Glas

  Hvitvaskingen av djevelen foregår hele tiden.
  Oversettelsen «Gud er stor» tjener bare dette formål.
  Kun allah må brukes i slike sammenhenger.

 • Hans Hansen

  Like skammelig og helt likestilt med med å rope: Heil Hitler!! Forøvrig er islam ganske lik nazi-ideologien.

  • Ove Andre Berg

   Koranen er muslimenes «Mein Kampf». Eneste forskjellen er at koranen er blitt legalisert blant raddisene.

 • invernes

  Helt enig her det folk i Vest Europa ikke vet er at når de roper ut det ordet hyller de satan.

 • Ove Andre Berg

  Djevelen nede i helvete til sine rådgivere. «Muslimene kaller meg for Allah. Dere kjenner meg som Satan»

 • KjellArneThomassen

  Noen ord og setninger er ikke ok å bruke i noen settinger.
  Ord som omtaler bombe, på fly eller flyplass.
  Ord som omtaler automatvåpen i skolesammenheng.
  Dette gjelder Allahu Akbar i de aller fleste offentlige sammenheng. Straffen bør være den samme som de andre steder.