Venstreaktivister pågrepet av italiensk politi – samarbeidet med menneskesmuglere

Italiensk politi og kystvakten har frigitt bilder som viser at smuglerne overlater ulovlige innvandrere til organisasjonen for videre transport til Europa.
ITALIA

Italienske påtalemyndigheter vil rettsforfølge tyske aktivister fra Jugend Rettet (Redd Barna), som ble pågrepet mens de samarbeidet med smuglere for å få flest mulig ulovlige innvandrere inn til Europa.

Påtalemyndighetene i italienske Trapani etterforsker nå to hendelser fra 18. juni i år, der organisasjonen Jugend Rettet er innblandet. Natt til onsdag slo den italienske kystvakten til mot fartøyet Iuventa, som tilhører det tyske Redd Barna. Båten ble eskortert til den italienske øya Lampedusa der mannskapet ble avhørt, skriver Fria Tider.

Tyske Redd Barna har ingen koblinger til det norske Redd Barna, men blir finansiert av milliardæren George Soros sin organisasjon Open Society. Organisasjonen til Soros jobber målrettet for å få flest mulig ikke-vestlige innvandrere til Europa.

I følge avisa Il Fatto Quotidiano ble to av mannskapet på Iuventa pågrepet og båten ble tatt i beslag av den italienske staten. Det tyske Redd Barna hevdet i løpet av natten på Twitter at deres fartøy ikke var konfiskert. En kontroll i sjøtrafikkens rapporteringssystem AIS viser derimot at Iuventa på torsdag ettermiddag fremdeles ligger fortøyd i en havn med flere kystvaktskip på øya Lampedusa.

– De hevder å redde liv i Middelhavet, men ved denne aksjonen var ingen liv i fare. Jeg kommer til å gå videre med etterforskningen om ulovlig menneskesmugling, sier aktor Ambrogio Cartosio till Il Fatto Quotidiano.

Det var under et spaningsopdrag mot organisasjonens nå beslaglagte fartøy, den 10. september i fjor, at myndighetene fikk se hvordan et av fartøyets gummibåter møtte et fartøy med menneskesmuglere og lot smuglerne sende over en stor gruppe med illegale innvandrere for videre transport til Iuventa. De tyske aktivistene tok så innvandrerne videre med til Europa.

Den 18. juni i år observerte myndighetene hvordan den tyske gruppens «redningsaksjon» på Middelhavet innebar et nært samarbeid med smuglere ved kysten av Libya. Ved et tilfelle, som ble filmet av myndighetene, ser man hvordan smuglerne transporterer ut en gruppe ulovlige innvandrere til Iuventa. Innvandrerne blir så lastet om bord til en flåte fra «redningsfartøyet» og halt om bord. Smuglerne går så om bord i sin egen høyhastighets-motorbåt, som er fullt sjødyktig, og drar tilbake til Libyas kyst for å plukke opp flere ulovlige innvandrere.

Iuventa og «Redd Barna» tar seg så av hele den ulovlige innreisen til EU, der innvandrerne søker asyl.

– Vi har tidligere ikke grepet inn mot hjelpeorganisasjoner på Middelhavet, fordi det ble antatt å være berettiget på humanitært grunnlag, sier aktor til Il Fatto Quotidiano, og legger til:

– Men det her mener vi er menneskesmugling.