Voldtektsoffer får mindre i erstatning fra gjerningsmann fordi han var sinnssyk

VERV. Sabit Arici er styremedlem i organisasjonen «Senter for Flerkulturell Ungdom i Oslo».
OVERFALLSVOLDTEKT

Den meget farlige og multikriminelle Sabit Arici ble i mars i år dømt til tvungen psykisk helsevern for en brutal overfallsvoldtekt av en 17 år gammel norsk jente i Oslo. Han måtte betale tenåringsjenta 175.000 kroner i erstatning. Nå har Borgarting Lagmannsrett bestemt at jenta skal få 45.000 kroner mindre i erstatning fra Arici siden han var sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

Den 34 år gamle tyrkiske mannen, med norsk statsborgerskap, fulgte etter den 17 år gamle jenta med bil da hun hadde vært i butikken og kjøpt is etter å ha kommet med bussen.

Han parkerte bilen og begynte å følge etter henne til fots. Han gikk så opp til jenta og begynte å holde henne i armen og spørre henne om private «familieting» mens hun gikk bortover gata. Hun skal ha vært livredd og forsøkt å dytte han vekk.

Han skal så ha dyttet henne inn i en hekk og begynt å utføre seksuelle handlinger på den forsvarsløse jenta.

Deretter dro han henne over et gjerde og inn på et område ved en nedlagt barnehage hvor han, etter rettens vurdering, utsatte henne for en svært hensynsløs og grov voldtekt.

Les også: VG unnlater å informere om afrikanske voldtektsmenn i Oslo

Slapp fengselsstraff

Arici lider ikke av noen alvorlig psykisk lidelse og var bevisst alle handlinger han utførte, derimot mener rettspsykiateren at psykosen gjorde at han manglet skyldevne (utilregnelig).

– Retten legger de sakkyndiges konklusjon og begrunnelsen for denne til grunn og finner utilregnelighet i straffelovens forstand bevist. Tiltalte er ikke tilregnelig på grunn av en paranoid psykose. Han trenger langvarig behandling.

– Rettspsykiater uttalte på spørsmål fra aktor at det forelå høy gjentagelsesfare for voldsutøvelse og forhøyet gjentagelsesfare for seksuelle overgrep. Vanlig psykisk helsevern ville i vår sak ikke være tilstrekkelig for å verne samfunnet.

Retten fant at hans lidelse forsterker faren for nye alvorlige lovbrudd i betydelig grad, særlig seksuelle lovbrudd.

Sabit Arici slapp fengselsstraff og ble dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. I tillegg måtte han betale offeret 175.000 kroner i oppreisning.

Les også: Sabit Arici dømt for grov overfallsvoldtekt av 17 år gammel norsk jente

Anket dommen

Sabit Arici anket avgjørelsen om oppreisningserstatning til lagmannsretten. Han hevdet at siden han var sinnssyk i gjerningsøyeblikket skulle han slippe å betale oppreisning til jenta han voldtok.

Borgarting lagmannsrett besluttet å ikke gå med på Aricis krav om null kroner i erstatning. De reduserte likevel erstatningsbeløpet han må betale til offeret med 45.000 kroner, fra 175.000 til 130.000.

De understreket derimot at jenta ikke får redusert oppreisningserstatningen hun har krav på fra det offentlige.

– Dette fører ikke til reduksjon i den oppreisningserstatningen fornærmede har krav på fra det offentlige etter voldsoffererstatningsloven § 10.

Retten skriver følgende om den tiltalte:

– Tiltalte har etter rettens oppfatning plukket seg ut fornærmede da hun var innom en matbutikk for å kjøpe is. Han har planmessig fulgt etter henne i bil for deretter å ta muntlig kontakt, så fysisk kontakt hvor han holdt henne i et fast grep rundt skuldrene og gikk hurtig slik at det var vanskelig å vri seg løs. Hele tiden har han gjort muntlige tilnærmelser, senere antastet henne og gjennom vold og truende adferd for til slutt å begå de overgrep av seksuell art som tiltalen beskriver.

I forbindelse med reaksjonsfastsettelsen heter det videre:

– Det er også skjerpende ved handlingen at han innledningsvis foregav at han trengte bistand slik at fornærmede ikke følte seg så utsatt for fare, for deretter gradvis å anvende vold på et inngjerdet, noe avsidesliggende område hvor f.eks flukt var vanskelig …

Retten skriver også at den fornærmede jenta har fått store psykiske skader i etterkant av voldtekten.

Les også: Utlending dømt for voldtekt i Oslo – «Oppførte seg som et vilt dyr»

Sabit Arici

34 åringen er opprinnelig fra Tyrkia. Han er gift og har ett barn. Han har i tillegg familien sin her i Norge som har kommet på familiegjenforening.

D
KOM FRA TYRKIA: Sabit Arici har siden han kom fra Tyrkia til Norge klart å skaffe seg et svært langt rulleblad med tyveri, vold mot politiet, legemsfornærmelse, overfall og nå altså voldtekt. (Foto: Turkish Airlines).

Han ble i år 2000 dømt til ett års fengsel for ran, legemsbeskadigelse under særlig skjerpende omstendigheter og legemsfornærmelse med påregnelig skadefølge.

Sabit er også tidligere dømt for tyveri, vold mot offentlig tjenestemann og legemsfornærmelse under særlig skjerpende omstendigheter.

Det er også skjellig grunn til mistanke mot mannen for et overfall mot en kvinne på en T-banestasjon i 2010. Saken ble derimot henlagt på bevisets stilling.

Relatert:

– Afrikaner arrestert etter overfallsvoldtekt i Trysil

– Afrikansk asylsøker ville ta «selfie» under voldtekten

– Afrikaner overfalt, drapstruet og voldtok kvinne i Voss

– Afrikansk asylsøker lo mens han voldtok norsk kvinne i Kristiansand

– Ulovlig innvandrer siktet for voldtekt av norsk kvinne i Kristiansand

– Latinamerikaner dømt for brutal voldtekt i Kristiansand

– Kvinne overfalt og gjengvoldtatt av mørkhudede i Bergen

– Arabisk utseende mann etterlyst for overfallsvoldtekt i Bergen

– Mann av utenlandsk opprinnelse siktet for voldtekt i Brønnøysund

– Utlending dømt for voldtekt i Oslo – «Oppførte seg som et vilt dyr»

– Ureturnerbar asylsøker dømt for tredje gang for voldtekt

– Tre voldtektssaker på Voss på et halv år – samtlige av overgriperne er mørkhudede

– Norske medier stille om grove gjengvoldtekter i Namsos

– Kvinne overfallsvoldtatt i Hamar – norske medier tier

– Bildene norske medier ikke ønsker å vise

– VG lyver om voldtekt av norsk kvinne i England

– VG og Dagbladet lyver om voldtekt på finsk ferge – kaller afrikanere «svensker»

– VG unnlater å informere om afrikanske voldtektsmenn i Oslo

– Bildene VG og Dagbladet ikke tør å vise