Barn helt ned i 11-års alderen selger narkotika og ikke sjelden finner politiet i hovedstaden 15-åringer med skarpladde pistoler under jakka. NRK og Anders Magnus gir oss et innblikk i en hovedstad som snart eksploderer.

NRK-reportasjen tar for seg bydelene Søndre Nordstrand, Stovner og Grorud. Bydeler der nordmenn nå er i mindretall. I forhold til bydel Nordstrand som «kun» har en innvandrerandel på rundt 15 prosent, er tallene svært skremmende.

Ifølge NRK fortviler foreldrene og ber storsamfunnet å gripe inn for å stoppe narkotikahandelen og skytingen som setter skrekk i befolkningen.

De tre innvandrertette bydelene har blant annet dobbelt så mange sosialhjelpsmottakere som resten av Oslo og hele tre ganger så mange som bydel Nordstrand.

Les mer: Skyting, narkotika og kidnapping – utenlandske gjenger terroriserer Oslo

Tallene viser også at de tre bydelene har dobbelt så mange barnevernstiltak som Oslo og fire ganger så mange som Nordstrand.

Når det gjelder skoletall så er frafallet på hele 30 prosent i de tre bydelene, mens tallet for Oslo er 22 prosent. Bydel Nordstrand har 15 prosent. Det samme antallet som finnes innvandrere i bydelen.

NRK viser også en oversikt over de tre bydelene som viser at man nå opererer med et Oslo der etniske nordmenn har kommet i minoritet på kun 40 år med innvandring.

OSLO ER TAPT: Oslo som hovedstad er tapt for etniske nordmenn. Minst tre bydeler har allerede en majoritet av innvandrere og ytterligere tre vil bli det innen få år. Oslo som helhet vil ha en minoritet av nordmenn innen år 2040.

Les mer: Nordmenn i mindretall i tre bydeler i Oslo – tre nye på vei

Les mer: Norske barnefamilier flykter fra Groruddalen

FLEST IKKE-VESTLIGE INNVANDRERE: Grafikken fra NRK viser at ikke-vestlige innvandrere dominerer de tre bydelene.

Les mer: Skyting på Lambertseter – politiet har funnet tomhylser

Pistoler, hagler og rifler

En av de involverte kalt «Veton» innrømmer på kamera at man bruker hva som helst for å begå kriminelle handlinger.

– Pistoler, hagler, rifler, kniver, balltre, køller, hva som kan brukes som våpen.

– I bydelene der det er vanskelig sosialt sett, vil jeg tro at ungdommen er mer utsatt. Det er mer appellerende, mer fristende å gå den kriminelle veien, forteller Veton.

Les mer: Machete- og knivslagsmål i Oslo – ti afrikanere pågrepet etter storaksjon av politiet

SKAPER GHETTOER: Et intervjuobjekt som kalles «Veton» forteller at politikernes masseinnvandringsprosjekt har slått helt feil. – Dette fører til at det danner seg egne småsamfunn.

Les mer: Ungdomsgjenger i masseslagsmål på Oslo S

Fant narkotika hjemme hos gjengmedlem

Politiet foretar jevnlig hjemmebesøk hos medlemmene i gjengene for å se om de finner narkotika eller våpen. Ikke sjelden finner de en eller begge deler.

I reportasjen finner politiet det de lette etter. 300 gram hasj. Salgsverdien er på mellom 30 og 40.000 kroner.

Les mer: 30 innvandrere i masseslagsmål med kniver og jernstenger på Tøyen

INNTIL 40.000 KRONER I VERDI: Politiet fant med NRK-teamet på slep narkotika med en gateverdi på opptil 40.000 kroner hjemme hos en person som tilhører det kriminelle innvandrermiljøet på Oslo øst.

Les mer: Somaliere angrep hverandre med macheter og slagvåpen på Tøyen

Mange av beboerne på Mortensrud sier de føler seg utrygge.

Det fortelles om gjenger som etablerer seg rundt kjøpesenteret og ruser seg. Og som er ute etter og starter slåsskamper.

Ifølge en frivillig ungdomsarbeider så har barn i 15-årsalderen våpen både hjemme og på seg når de er ute.

Les mer: Mann slått med våpen i hodet under gateran på Mortensrud

Ghettofiseringen gjør det enkelt for lederne i gjengene å rekruttere yngre innvandrerungdom som ikke integrerer seg i det norske samfunnet. En skole på Mortensrud har knapt en eneste norsk elev.

En idrettsleder som trener landhockey på Mortensrud forteller om vettskremte ungdommer som bedriver idrett.

Hvordan gjengene venter på dem utenfor hallen og truer dem. Flere ganger kan det være så mange som 20-25 gjengmedlemmer som truer og ønsker å slåss med de som vil trene.

Les mer: Politibil vandalisert i flerkulturelt område i Oslo

Men det er ikke bare barn og unge som blir truet og banket opp. Sist uke skal en 40 år gammel mann ha blitt omringet av en større gjeng og mishandlet.

Han forteller også om hvordan det åpenlyst foregår narkotikahandel der barn og ungdom trener.

– Jeg lar ikke unga mine gå aleine lenger. Og jeg sier det til alle de andre foreldrene også.

Idrettslederen ønsker en permanent politistasjon på Mortensrud som kan trygge hverdagen til innbyggerne og barna i bydelen.

Les mer: To jenter ranet med kniv av seks pakistanere på Stovner

Falt fra allerede på ungdomsskolen

«Abdul» forteller til NRK at han falt ut av systemet allerede på ungdomsskolen.

Han innrømmer at han bare var 13 år gammel da han begynte å røyke hasj. Han sier han kjenner flere som var yngre enn ham også, helt nede i 11-årsalderen.

Les mer: Krise i Oslo-skolen: 1.700 førsteklassinger forstår ikke norsk

Les mer: 3 av 4 personran i Oslo begås av innvandrere

FALT UT: «Abdul» falt ut av skolesystemet allerede som 13-åring. Men han vet om folk helt nede i 11-årsalderen som røyker hasj. Og om 12-åringer som selger det.

Les mer: Innvandrergjenger knivstakk hverandre på Vestli

Abdul forteller at hver fjerde person han kjenner selger hasj.

«Vi er allerede på vei til å bli Sverige – folk forstår det bare ikke»

En mann med innvandrerbakgrunn som heter Naom Daniel og kommer fra Haugenstua forteller i reportasjen om hvordan miljøene og ungdommene ikke er redde for myndighetene eller politiet.

– Vi har en indre justis.

– Det er ikke politiet du er redd for hvis du blir tatt med eller har mista hasj. Du er redd for de som møter deg hver dag ute i miljøet og som faktisk kan skade deg. Da har vi på en måte lagd et parallelt samfunn.

Les mer: Skyting mot fullsatt restaurant i Oslo var internt oppgjør i pakistansk miljø

Anders Magnus spør Daniel om han er redd for at det som skjer i Sverige og andre europeiske storbyer kan skje også her i Norge.

– Jeg mener at det allerede skjer. Det skjer hver dag. Det er bare at folk ikke har sett det eller ikke fanger det opp.

Les mer: Flere grove overfall og ran i Oslo – 14-åringer slått med balltre

IKKE REDD FOR POLITIET: Daniel fra Haugenstua sier de kriminelle ungdommene og gjengene er mer redde for internjustisen enn for politiet. Han innrømmer også at utviklingen har kommet lenger enn folk ser eller tør å innrømme.

Les mer: Ville vesten på Vestli

Han får støtte fra den frivillige ungdomsarbeideren Karima Nordengen:

– Vi er på god vei dit, hvis vi ikke tar tak i det nå. Vi er på god vei allerede. Du har barn som går med våpen og både selger og bruker hasj. Og de som driver med rus og kriminalitet er også sårbare for å bli radikaliserte (til islam, red. anm.) Det har vi også fått beskjed om at har skjedd allerede.

LIKER DU ARTIKLENE VÅRE? Vi setter pris på alle bidrag som kan hjelpe oss å beskrive og informere våre lesere om den nye hverdagen i Norge. Vi har også Paypal og bankkonto nederst i artikkelen. Takk!

Les mer: Politiet fant AK-47, avsagd hagle og håndgranat på privatadresse i Oslo

Stortingsrepresentant Jan Bøhler fra AP bor i en av de utsatte bydelene kjenner problemene og mener det er på tide å ta affære overfor gjengene.

– Den organiserte kriminaliteten og gjengene som vi nå ser er den største trusselen vi har mot samfunnsstrukturen vår.

Bøhler ønsker nå en «massiv innsats» fra politiet og at beboerne i disse områdene engasjerer seg.

– Det aller viktigste er at vi tar dette på alvor nå og ikke ser faren og at vi bagatelliserer det. Vi må ta tak i det. Det vi ikke må prate ned området ved å holde munn og ikke ta opp problemene ødelegger bare ennå mer for de områdene det gjelder. Det må vi forstå.

Les mer: Tusenvis av utenlandske kriminelle går fritt i Oslos gater

BEDRE SENT ENN ALDRI? Jan Bøhler og hans Arbeiderpartiet har i mange tiår kalt alle som har advart eller ønsket å snakke om integreringsproblemene i forbindelse med masseinnvandringen for «rasister» og «nazister». Nå innrømmer Bøhler selv at utviklingen er «den største trusselen mot samfunnsstrukturen vår».

Les mer: Innvandrergjeng knuste ansiktet til norsk mann med murstein

Dette avviser imidlertid de involverte og personer som kjenner miljøene. De mener politiet ikke klarer å få kontroll på utviklingen og den økende kriminaliteten.

– Vi kommer alltid til å være et skritt foran. For hvert skritt politiet tar og tror de kommer nærmere, tar vi alltid ti skritt videre.

Les mer: Ungdomsgjenger i masseslagsmål på Oslo S

ER IKKE REDDE: De kriminelle innvandrergjengene i Oslo frykter ikke politiet. I land som Sverige, Tyskland og England har gjengene kontroll over både gatene og fengslene. At det skulle bli annerledes i Norge er usannsynlig.

Les mer: Oslo: Ung gutt slått og sparket av 15 nordafrikanske ungdommer under gateran

Også byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen, reagerer «sterkt» på den utryggheten beboerne i bydelen forteller om i NRK-reportasjen og ønsker nå at politiet skal sette inn ekstra ressurser.

Ifølge NRK foretar også politiet utendørs søk etter narkotika og våpen. Det brukes narkotikahund som går gjennom fellesområdene rundt blokkene og parkene i bydelene.

Les mer: Oslopolitiet med storaksjon mot våpen i Oslo sentrum – «Våpenvisitasjon av kriminelle gjenger»

Forskernes tall vs realiteten

«Ung i Oslo 2015», en rapport laget av Nova viser at bydelesbyråkratene jobber med tallmateriale som forteller at «10 prosent av ungdommene i Oslo ruser seg». Men på gata sier både de unge og eldre som er intervjuet av NRK at tallet er nærmere «50 prosent».

Les mer: Oslo: Bileier knivskåret i ansiktet under ran og gjengvold mot vektere på Oslo City

FOR LAVE TALL: Forskere og politikere mener at rundt 10 prosent av de unge benytter seg av narkotiske stoffer i Oslo. Ifølge gjengene og de som holder til i miljøene så er tallet nærmere 50 prosent.

Les også: «Guttegjeng» slo ned og ranet 82-åring i Oslo sentrum

Politiet nekter ikke for tallene

Einar Aas, leder på Seksjon for organisert kriminalitet i Oslopolitiet, forteller til NRK at problemene absolutt finnes i hovedstaden.

– Spør du meg så er dette et litt større problem enn det vi liker å erkjenne.

Aas blir konfrontert med NRK sine tall fra ungdom og kriminelle de har intervjuet som sier at «ihvertfall en fjerdedel av jevnaldrende 15-18-åringer selger og at rundt halvparten bruker hasj i hverdagen».

Les mer: Afrikanere truet drosjesjåfør i Oslo med pistol

IKKE OVERRASKET: Leder, Seksjon for organisert kriminalitet i Oslopolitiet, Einar Aas, sier han ikke er overrasket over den informasjonen og tallene som NRK legger frem foran ham i sin reportasje.

Les mer: Fire utlendinger dømt for grov vold og ran av norske ungdommer i Oslo

Er dette tall du kan tenke deg er sannsynlige, spør Anders Mangnus.

– Jeg vil ikke gå god for tallene, jeg reagerer heller ikke spesielt på tallene når du oppgir dem på den måten der, svarer Aas.

Aas innrømmer også at gjengene har blitt en betydelig maktfaktor i Oslos kriminelle verden.

NRK-reportasjen forteller også at volden blant ungdommene har økt kraftig, samtidig som kriminaliteten går ned i resten av Oslo.

Les mer: Utenlandsk gjeng slo ned og ranet 70-åring på Stovner

Se innslaget på NRK.no her.