Utenlandske ungdommer raner, truer og mishandler barn i Oslo sentrum

BEKYMRET: Politiet i hovedstaden forteller at stadig yngre utenlandske gjenger raner barn i sentrum. (Foto: Frieord).
INNENRIKS

Politiet i Oslo sentrum advarer nå mot en skremmende utvikling blant ungdommer med utenlandsk opprinnelse. Ran, trusler og vold skal siden nyttår ha blitt grovere og mer alvorlig. Blant annet skal gjengene rane barn på gaten.

Utenlandske gjenger skal i større omfang nå rane barn på gaten i hovedstaden. Trusler om juling og vold skremmer barna til å gi fra seg penger eller verdisaker.

Politiet advarer mot at volden har blitt grovere enn de tidligere har sett. Problemet er at gjerningsmennene blir yngre og det blir vanskeligere å straffe dem. Mange av de involverte er under 15 år gamle. De er bevisste på at de ikke kan straffes, sier politiet.

De skal også ha blitt mer utspekulerte ved at de tar opp volden på mobiltelefonene og så bruker videoene til å skremme nye ofre, hvis de ikke betaler.

Fra TV2.no:

– De finner seg et offer som de går etter og sier at «hvorfor leker du deilig?» eller «hvorfor går du på den måten du gjør?» eller «hvorfor er du sånn?» eller «hvorfor sier du det?», «hvorfor ser du på meg?», så ilegger de vedkommende en bot, sier Stakston Langvik til TV 2.

– Det kan starte veldig lavt, og så kan det gå ganske fort opp til 1000-1200 kroner. Og har de ikke penger der og da, så kan det faktisk hende at de tar det fra dem. Enten ved bruk av vold, eller ved at de tar det rett ut av lommene som et grovt tyveri.

– Flere av de fornærmede tør ikke gå ut lenger eller slutter å sparke fotball. I det hele tatt får dette alvorlige konsekvenser for ofrene.

– Det vi ser nå er at det kan være enkle, små hendelser som utløser en stygg voldshandling. Vi ser at vi har fått noen voldssaker blant ungdommen vår som er grovere enn det vi har sett tidligere, og det er klart at dette er vi sammen med andre nødt til å jobbe opp mot, sa Stømner. (Sitat slutt).