UiO blant verdens beste universiteter

BLINDERN. UiO er rangert blant de en prosent beste universitetene i verden.

Universitetet i Oslo er landets beste universitet, og verdens 142. beste. Det fremgår av den nylig offentliggjorte 2018 QS World University Rankings.

Det plasserer Oslo-universitetet blant den øverst 1 prosenten av verdens mer enn 26.000 universiteter, og blant de 15 prosent beste universitetene blant de 980 som er med i denne undersøkelsen, der de antatt beste universitetene er tatt med.

I omtalen av universitetet i Oslo heter det: «Universitetet i Oslo er Norges største og eldste institusjon for høyere utdanning. Den ble grunnlagt i 1811 da Norge fortsatt var under dansk regjering. I dag har Universitetet i Oslo ca. 30.000 studenter og 4.600 ansatte. Fire nobelprisvinnere indikerer kvaliteten på forskningen ved Universitetet.»

Universitet i Oslo gjør det spesielt godt innen fagområdet antropologi, der det rangeres som verdens 37. beste. Det nest beste universitet i Norge er Universitetet i Bergen, som med sin 164. plass er det andre norske universitet som er blant verdens 200 beste. Norge må imidlertid se seg slått av flere universiteter i andre skandinaviske land. Universitet i Lund i Sverige rangeres som Nordens beste med sin 78. plass.

QS World University Rankings har siden 2004 årlig vurdert verdens beste utdanningsinstitusjoner for høyere utdanning. For å sette opp rangeringen for 2018, analyserte QS mer enn 75 millioner sitater fra mer enn 12 millioner papirer og 115.000 spørreskjemaer fra arbeidsgivere og akademikere, og betraktet mer enn 4.000 universiteter før de evaluerte 980 av dem.

Verdens beste universiteter ifølge denne undersøkelsen er Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University, Harvard University, California Institute of Technology, University of Cambridge og Oxford University.