Syrisk flyktning knivstakk tolk utenfor vokseopplæringssenter – dømt til ti måneders fengsel

En syrisk flyktning ble denne uken dømt til 10 måneders fengsel og betale 4.461 kroner i erstatning, samt 50.000 kroner i oppreisning.

Bakgrunnen er en hendelse i august i 2017, da den 24-årige flyktningen var bevæpnet med kniv og forsøkte å drepe en tolk (40) ved voksenopplæringssenteret i Ølen. Hendelsen skal ha funnet sted klokken 12 på formiddagen. Han skal ha knivstukket tolken minst tre ganger, og ifølge Stavanger Universitetssykehus, så var det bare tilfeldigheter at tolken ikke døde av blodtapet, hvis han ikke fikk rask behandling. Et av knivstikkene skal også ha vært nære å være dødelig.

Det hele skal ha skjedd utenfor Helsehuset, som huser blant annet språkopplæringen til påståtte flyktningmenn fra Midtøsten. Bakgrunnen for drapsforsøket skal ha vært at syreren skal ha stjålet øl og penger fra tolken under et besøk på restaurant noen dager tidligere.

Da tolken konfronterte den syriske flyktningen med oppførselen sin, gikk han til angrep.

Fra Haugesunds Avis:

Den 24 år gamle mannen nektet straffskyld og hevdet i retten at han befant seg i en nødvergesituasjon da han dro fram kniven og stakk den andre minst tre ganger i ryggen og skulderen. En uttalelse fra Stavanger Universitetssjukehus slår fast at blodtapet kunne være livstruende uten medisinsk behandling. Det kunne også ett av stikkene ha vært, dersom det halle gått litt dypere.

Retten avviser derfor at tiltalte var i en nødvergesituasjon, som han hevdet, og finner for øvrig hele hans historie er en hjelpeløs konstruksjon i et forsøk på å unndra seg straff. Retten tror heller ikke på at han hadde kniven med seg fordi den tilfeldigvis lå i jakka hans fra en tidligere fisketur.

Retten opplever påtalemyndighetens strafforslag på ti måneders fengsel som mildt og har vanskelig for å finne formildende omstendigheter ved selve saksforholdet. Snarere tvert imot hadde mannen med seg kniv, og bare motvillig erkjent faktiske forhold og forsøkt å konstruere en nødvergesituasjon. Straffen ble satt til ti måneders fengsel. (Sitat slutt).

Frieord skrev om hendelsen i august i fjor:

Slagsmålet utviklet seg dramatisk da en mann i 20-årene stakk en annen mann på rundt 40 år med kniv. Det skal ha skjedd utendørs, skriver Grannar. Begge de involverte skal være av utenlandsk opphav.

Politioverbetjent Jørgen Torstveit ved Etne og Vindafjord lensmannskontor sier til Grannar at politiet var raskt på plassen siden lensmannskontoret ligger tvers over vegen for voksenopplæringen. Politiet væpnet seg og pågripelsen var udramatisk. «Jeg kan ikke si noe om hva som har skjedd i forkant av knivstikkingen, eller noe om motivet. Det må den videre etterforskningen vise,» sier han.

Les også: Unge jenter befølt og seksuelt antastet av asylsøkere i Ølen – «Ubehagelig og skremmende»

Den skadde ble fraktet med luftambulanse til Stavanger universitetssykehus. Tilstanden er foreløpig ikke kjent. Den mistenkte ble plassert i en tjenestebil frem til en patrulje fra Haugesund politistasjon kom til Ølen og hentet mannen. Han ble kjørt fra åstedet i 13.30-tiden, skriver avisen. Det skal være minst tre vitner til hendelsen.

«Vi har aldri hatt en slik hendelse før, og vi er like leie oss alle sammen, både elever og tilsatte. Vi forstår jo ikke helt hva som har skjedd. Det er jo hendelser som dette de har flyktet ifra,» sier flyktningkonsulent Grete Utstrand i Vindafjord kommune til Grannar.

Hun opplyser at det var rundt 30 elever i områder da knivstikkingen skjedde, men at bare noen få av dem så selve hendelsen som fant sted i en pause i undervisningen. Hun forteller at elevene, som er flyktninger, frykter at slike hendelser kan være med på å stigmatisere flyktninggruppen.

Relatert: