Det har skapt uro blant familier og innbyggere i Oslo at den somaliske trikkedrapsmannen nå igjen møter i Oslo tingrett, denne gang for å slippe noen form for oppfølging av det psykiske helsevesenet.

Les også: Holmlia-skytteren Assad Abdulle (21) siktet for drapsforsøk

Mannen drepte i 2004 den døve mannen Terje Mjåland (23) og stakk ytterligere fem mennesker som ble bedømt som drapsforsøk. Han ble dømt til psykisk helsevern og innlagt på Dikemark sykehus, men sluppet løs kun syv år senere.

DREPT: 23-årige Terje Mjåland kom seg aldri hjem en varm sommerdag i august, 2004. Den døve unge mannen endte sitt liv på 17-trikken ved Bislett etter å ha fått en såkalt «Rambo-kniv» gjennom brystet av en 41-årig somalier med psykiske problemer. Ingen politikere eller myndighetspersoner fra Oslo kommune har måttet stå ansvarlig for at den gale somalieren fikk gå fritt rundt i Norge. (Foto: Privat).

Somalieren, som aldri har blitt navngitt eller identifisert med bilde av verken politiet eller hovedstrømmedier, har nå igjen fått gå fritt rundt i Oslo siden 2011.

Han skal ha vært ruset på det narkotiske stoffet khat da han utførte drapet og drapsforsøkene. Undersøkelser fra Rusetatens kompetansesenter forteller at mellom 50 og 70 prosent av alle somaliske menn i Oslo bruker stoffet daglig.

Les også: Norge IKKE på topplisten over verdens tryggeste land for kvinner

Han har måttet få oppfølging to ganger i uken av helsemyndighetene med medisiner og psykiske vurderinger.

Nå skal det altså avgjøres om man skal avslutte all overvåking og tilsyn av drapsmannen helt. Tidligere forsvarsadvokat for mannen, Thomas Rafen Wyller, sa følgende i 2011:

Fra TV2:

Objektivt sett er han en fri mann. Han kan gå hvor han vil innenfor Oslos grenser. Han kan ikke reise utenlands og han kan nok ikke være lenge borte på grunn av den jevnlige kontrollen de har med ham, sa Wyller til TV 2 den gangen. (Sitat slutt).

Les også: Somalisk asylsøker fikk opphold og bolig – drepte naboen med 160 knivstikk

Les også: Utvist asylsøker fra Rwanda drepte Linn (32) i Tromsø

Videre ble det bedømt at mannen, som altså er av somalisk bakgrunn – et land der gjennomsnittlig IQ er på 68, kontra Norge der den ligger på 100 – ikke har mental kapasitet til å forstå sin egen situasjon.

Somalieren måtte etter nesten 15 år i Norge fremdeles gå på norskkurs for å lære seg språket.

Fra Tv2:

Legene som behandler mannen understreket i 2015 at mannen har dårlig sykdomsinnsikt, og at han er avhengig av medisiner for å ikke få tilbakefall.

I 2015 sa de at hans manglende selvinnsikt ga stor fare for tilbakefall dersom behandlingen ble frivillig. De så dessuten på det som økt sannsynlighet for voldsutøvelse i fremtiden. (Sitat slutt).

Les også: Ahmed Abdi Daware (43) drepte seksbarnsmor med kniv i Bergen

Det bor 36.000 mennesker med somalisk bakgrunn i Norge. Rundt halvparten av disse i Oslo. Det er den innvandrergruppen med størst arbeidsledighet og lavest gjennomsnittsinntekt.

Somaliere har også den lite ærefulle omtalen av å være på toppen av voldtektsforbryterstatistikken i Norge.

Les også: Somalier dømt for å ha voldtatt kvinne inne på ankomsthallen på Gardermoen – fikk redusert straff

Les også: Asylsøker fra Eritrea drepte jente i Sunndal med 36 knivstikk