Somalisk nibarnsmor svindlet NAV og Bærum kommune for 1.4 millioner kroner

1.4 MILLIONER KRONER: En somalisk nibarnsmor er i Asker og Bærum tingrett dømt til å betale tilbake urettmessig utbetalte penger samt fengsel. (Foto: Illustrasjonsbilde).
INNVANDRINGSKRIMINALITET

En somalisk nibarnsmor er i Asker og Bærum tingrett dømt til fengsel og tilbakebetaling av 900 000 av de 1.4 millioner kronene hun skal han svindlet fra Nav og Bærum kommune for å forsørge sine sønners khat-misbruk.

Den somaliske kvinnen som er i 50-årene ble denne uken dømt for trygdebedrageri av 1.4 millioner kroner. Pengene skal kvinnen ha fått utbetalt over en periode på seks år, mens hun var i jobb på et bo og behandlingssenter i kommunen.

Kvinnen skal ha mottatt 852.000 kroner for mye i rehabiliterings- og arbeidsavklaringspenger fra Nav. Samtidig skal hun også ha mottatt 542.000 kroner for mye i sosialstøtte fra Bærum kommune.

SOMALISK NIBARNSMOR DØMT: Her i Asker og Bærum tingrett skal nibarnsmoren ha blitt dømt for omfattende trygdebedrageri på nesten halvannen million kroner. Årsaken skal være sønnenes narkotikamisbruk. (Foto: Asker og Bærum tingrett).
SOMALISK NIBARNSMOR DØMT: Her i Asker og Bærum tingrett skal nibarnsmoren ha blitt dømt for omfattende trygdebedrageri på nesten halvannen million kroner. Årsaken skal være sønnenes narkotikamisbruk. (Foto: Asker og Bærum tingrett).

Strafferabatt

Den somaliske nibarnsmoren får imidlertid strafferabatt og må kun sone 4 av de 12 månedene retten opprinnelig hadde satt som straff. Dette fordi hun innrømmet forholdet og fremdeles har omsorg for to av de ni barna.

Retten var imidlertid ikke imponert av kontrollsystemet hos Nav eller Bærum kommune som med «enkle grep» hadde kunnet avsløre kvinnens bedrageri på et mye tidligere tidspunkt. Hun skal blant annet ha mottatt sosialpenger fra Bærum kommune mens hun var i arbeid gjennom den samme kommunen.

Svindlet pga narkotikamisbruk

Kvinnene skal ha svindlet Nav og Bærum kommune på grunn av sine eldre sønner som skal ha presset henne med vold og trusler til å kjøpe den narkotiske planten khat.

Ifølge politiet skal misbruket av khat blant somaliere være et svært stort problem. Et forsiktig anslag er at minst 50 – 70 prosent av alle voksne somaliske menn i Oslo er avhengige av stoffet og bruker det hver dag. Også blant somaliske kvinner skal misbruket være et problem.

Det er estimert at tollvesenet beslaglegger rundt 10 tonn innsmuglet khat til Norge hvert eneste år.

STORT PROBLEM: Ifølge politiet er mellom 50 - 70 prosent av alle somaliske menn i Oslo avhengige av det narkotiske stoffet og misbruker det regelmessig. (Foto: Khatmisbruker).
STORT PROBLEM: Ifølge politiet er mellom 50 – 70 prosent av alle somaliske menn i Oslo avhengige av det narkotiske stoffet khat og misbruker det regelmessig. (Foto: Khatmisbruker).

Dagbladet fjernet opplysninger om khat-misbruket

Dagbladet.no som har hentet sin sak fra NTB, hadde også et oppslag om bedragerisaken, da uten å nevne kvinnens etniske bakgrunn, eller årsaken til bedrageriet, som var sønnenes store forbruk av khat. Hvordan man kom frem til denne beslutningen hos Dagbladet og NTB er uklart.