Somalier dømt for å ha voldtatt kvinne INNE PÅ ANKOMSTHALLEN på Gardermoen – fikk redusert straff

En ung kvinne ventet i mars, 2016, på sin kjæreste som skulle komme inn til ankomsthallen på Gardermoen.

Mens kvinnen satt og ventet ved en av heisene skal en 20-årig somalisk asylsøker ha plukket henne ut for voldtekt.

Mannen skal i begynnelsen ha oppført seg hyggelig mot den ukjente kvinnen og gitt henne komplimenter på engelsk. Han skal også ha spurt om kvinnens telefonnummer.

Men plutselig gikk somalieren til angrep. Først forsøkte han å kysse kvinnen på munnen, noe som førte til at hun trakk seg unna. 20-åringen kastet seg så over kvinnen og holdt henne fast, mens han befølte henne og begikk seksuelt overgrep.

Kvinnen forsøkte å forsvare seg og skrek hele tiden om hjelp.

Ved en tilfeldighet kom en fremmed mann forbi heisen i det somalieren voldtok kvinnen. Dette førte til at han avsluttet voldtekten og forsvant fra stedet.

Politiet på Gardermoen skal i ettertid ha gått gjennom overvåkingsbilder fra ankomsthallen og gjenkjent mannen. Dette førte politiet til et asylmottak der somalieren var bosatt.

DØMT: Den 20-årige somalieren er endelig dømt i Øvre Romerike tingrett, halvannet år etter at han voldtok kvinnen inne på ankomsthallen på Gardermoen. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Nå, hele 18 måneder etter hendelsen, fikk mannen to års fengsel i Øvre Romerike tingrett, samt er idømt å betale 120.000 kroner til kvinnen. Disse pengene vil ikke komme fra somalierens egen lomme, ettersom han ikke er i jobb eller har lovlig opphold i Norge.

Aktor yrket i utgangspunktet for en dom på ett år og ni måneders fengsel. Dette mente retten var for mildt og la på tre ekstra måneder.

Retten ga også asylsøkeren strafferabatt, fordi det ble fremlagt påstand om at han lider av psykisk lidelser.

Disse påstandene blir imidlertid avvist av miljøterapeuten på asylmottaket der han bodde, av leger på Ahus i forbindelse med en psykiatrisk test i etterkant av voldtekten, samt av lege som undersøkte ham samme kveld som han voldtok kvinnen på Gardermoen.

Retten var også overbevist om at tiltalte var tilregnelig på handlingstidspunktet, står det å lese i dommen.

Allikevel fikk den 20-årige somaliske asylsøkeren strafferabatt.

Ifølge straffelovens kapittel §291 så er strafferammen på denne type voldtekter 10 års fengsel. Det er uklart hvorfor dommerne i saken valgte å gi mannen hele 8 år lavere dom enn det som er lov for en voldtekt hvor det er brukt vold og truende atferd.

Hvordan hendelsen ikke medførte umiddelbar reaksjon fra vektere og politiet, som begge har kontorer og overvåkingskameraer inne på ankomsthallen, kommer ikke frem i mediedekningen av saken så langt.

Kvinnen uttaler til media at hun er fornøyd med at voldtektsmannen er dømt, og håper at han ikke anker.