Skyting mot fullsatt restaurant i Oslo var internt oppgjør i det pakistanske miljøet

HAUSMANNSGATE: Calles mat & vinhus ble beskutt med skarpe skudd på fredag ettermiddag. Ifølge politiet og TV2 skal det være et internt oppgjør i det pakistanske miljøet i hovedstaden. (Foto: Goolge Streetview).
OSLO/INNVANDRERKRIMINALITET

En stjålet bil med pakistanske menn avfyrte en rekke skudd mot en restaurant med ca. 50 gjester på fredag kveld. Calles mat & vinhus i Hausmannsgate har minst tre kulehull i vinduet etter "drive-by skytingen".

Politiet i Oslo sier de vet hvem som står bak skytingen og TV2 følger opp med å informere om at det er en pakistansk familie som eier restauranten og har en langvarig feide med andre pakistanere i hovedstaden.

Det er merker etter tre kulehull i glassruten som går ut mot Hausmannsgate. Inne satt rundt 50 personer.

KULEHULL: Ett av tre kulehull i vinduet på Calles mat & vinhus. (Foto: Facebook).

Det er Arbab Jahangir Khan og Anita Khan som står som eiere av restauranten.

En stjålet bil av merke Jeep skal ha blitt observert utenfor restauranten da vitner hørte mellom tre til fem skudd. De skal ha sett en person løpe fra bilen med en geværlignende gjenstand og to menn skal ha kranglet voldsomt ifølge et vitne.

Bilen ble senere funnet bare noen hundre meter fra åstedet.

Fra TV2:

– Vi har konkrete personer i kikkerten og som vi vil sjekke ut. Ut fra de opplysningene vi har nå, fremstår dette som et målrettet angrep. Det er derfor ingenting som tilsier at allmennheten trenger å frykte et nytt angrep i Oslo, sier Thomas Enger, vaktleder hos krimvakta i Oslo.

– Når sånne ting skjer på et offentlig sted, og hvis det skjer flere ganger, så ser vi alvorlig på det. Skadepotensialet er stort når et slikt angrep skjer mot en restaurant.

– Det gjenstår flere avhør, og vi venter også på resultatene av de krimtekniske undersøkelsene på stedet som ble avsluttet ved midnatt, sier Enger.

– Selv om vi tror at det her er tilknyttet et bestemt miljø, så må vi etterforske bredt. Vi er derfor interessert i å komme i kontakt med alle som har opplysninger eller informasjon om saken. Hvis noen har sett eller hørt noe, så vil vi gjerne komme i kontakt med dem, sier Thomas Enger og ber folk bruke følgende mailadresse: [email protected] (Sitat slutt).

Ni pakistanere pågrepet etter skyting på Lørenskog

Det er ca. et halvt år siden at 9 menn ble arrester på Lørenskog da et dusin pakistanere braket sammen i et slagsmål utenfor Egon restaurant på Triaden kjøpesenter i Lørenskog.

Også da ble det løsnet skarpe skudd, som blant annet traff vinduene til restauranten. En gjest som satt på uteserveringen skal ha vært nære ved å bli skutt.

Fra Frieord.no:

Politiet skal ha anholdt ni pakistanere med norsk statsborgerskap etter det som beskrives som et vilt slagsmål, med påfølgende skyting rett ved Egon restaurant på Triaden kjøpesenter i Lørenskog.

Alle de pågrepne og siktede skal være i 20-årene og kjenninger av politiet for tidligere kriminelle forhold.

Les også: Ville vesten på Vestli

Fra Dagbladet:

Politiinspektør Harald Holmsen i Øst politidistrikt, sier til NTB at de ni er siktet for grov bevæpning på offentlig sted, etter straffelovens paragraf 189a.

Politiet skal gjennom helgen vurdere spørsmålet om varetektsfengsling, men eventuelle fengslingsmøter vil ikke skje før mandag.

Etterforskningen pågår for fullt, og politiet oppfordrer eventuelle vitner til å ringe politiet på telefon 64 84 20 00.

Les mer: Innvandrergjenger knivstakk hverandre på Vestli

D

GJESTER KASTET SEG PÅ GULVET: Ifølge vitner skal gjester, inkludert barnefamilier, ha vært tilstede da slåsskampen og skytingen fant sted rundt 22.00-tiden på torsdag kveld. Folk skal ha kastet seg på gulvet i frykt. En gjest skal ha vært nære å bli truffet av en av kulene. (Foto: Tripadvisor.no).

På spørsmål om ser på skyteepisoden som et gjengoppgjør svarer Holmsen at de ikke ønsker å kommentere dette av hensyn til etterforskningen. Av samme grunn ønsker ikke politiet å kommentere hva slags våpen som ble brukt, eller om det er gjort beslag i saken.

– Men det er avfyrt mer en ett skudd, sier Holmsen. (Sitat slutt).

Ifølge Romerikes Blad skal flere vitner ha sett slagsmålene og skytingen fra hotellrommene sine fra Thon Hotell som holder til i samme bygg.

Les mer: 30 innvandrere i masseslagsmål med kniver og jernstenger på Tøyen

Fra Romerikes Blad:

En mann som sov på Thon Hotel Triaden og hadde vindu ut mot Egon, forteller til at det hele så veldig dramatisk ut.

– Vi sto i vinduet og så på. Alt skjedde veldig fort, forteller bergenseren som er på rundreise i Norge.

– Det var akkurat som på film. Folk slang seg ned på gulvet. Det var også barn på restauranten. Etter skytingen kom det flere biler kjørende, så de kastet seg inn i dem og kjørte, og sekunder senere var alle borte, forteller mannen til rb.no. (Sitat slutt).

Politiet skal ha rykket ut med en rekke biler, samt bevæpnet politi og helikopter.

Hele området rundt restauranten ble også sperret av.

Les mer: Utenlandsk gjeng angrep nordmenn – fikk lav straff pga. lav IQ

D

TWITTER: Politiet på Romerike informerte sine følgere på Twitter om skyteepisoden utenfor Egon restaurant på torsdag kveld. (Foto: Skjermdump Twitter).

Hva som skjedde med gjestene og barnefamiliene som befant seg inne i restauranten vites ikke.

En av gjestene som satt på uteserveringen skal ifølge Dagbladet ha vært nære å bli truffet av kulene da pakistanerne dro frem skytevåpen og skjøt vilt rundt seg.

Les mer: Somaliere angrep hverandre med macheter og slagvåpen på Tøyen

Politiet sier at det var flere gjester inne på restauranten og at situasjonen fort kunne ha vært mye verre.

Triaden kjøpesenter i Lørenskog er Romerrikes tredje største kjøpesenter med over 80 butikker og nesten en milliard i omsetning. Kjøpesenteret har også kino, bibliotek, hotell og kunstgalleri.

Les mer: Innvandrergjeng knuste ansiktet til norsk mann med murstein