I et felles skriv fra alle rektorene på skoene i Voss, så har det kommet frem at man ikke lenger ønsker å ha kirken eller noen høytider forbundet med kirken fra skolens side.

Det hele startet i fjor da en skole bestemte seg for å avlyse julegudstjenesten, noe som førte til en debatt i lokalsamfunnet.

Dette året har alle de andre rektorene valgt å gjøre det samme.

Les mer: Muslimske klesplagg og kjønnsdelt segregering på norske skoler

Rektorene skriver at de ikke ønsker at spørsmålet om julegudstjeneste skal splitte skoler, elever og foreldre.

Det skolene imidlertid ikke har gjort er å spørre de foresatte og elevene selv, før de foretok valget om å avlyse julegudstjenesten, samt alle andre høytider og arrangementer i kirkens regi.

De kan således ha skapt mer splittelse gjennom sin beslutning enn om de hadde latt det være.

VIDEO: Muslimsk skole i England lærer elevene at ikke-troende skal drepes

D
VOSS KIRKE: Det blir tomt i Voss kirke denne julen, da ingen av skolene nå vil komme til juleavslutning eller andre aktiviteter i julen. (Foto: Jonathan Stott).

Fra NRK.no:

– Jeg syns det er veldig trist at de ikke vil arrangere skolegudstjenester, når 90 prosent av elevene er medlem av statskirken. På Voss er julegudstjenesten en tradisjon, sier prest Kjersti Brakestad Boge

– Jeg tror foreldrene må vise hva de ønsker og skolen har en plikt til å lytte til hva de ønsker, avslutter Boge.

Les mer: Fylkesmann: Norske skoler plikter å følge islamske regler

Rektor: Slutt å bruke ordet «jul»

Frieord har tidligere skrevet om hvordan rektor ved Ekholt skole på Rygge hadde gått ut og bedt om at foreldrene unngår å bruke ordet «jul» når det nærmer seg…juletid.

Dette fordi det kan være ekskluderende for de elevene som ikke feirer jul. Istedenfor brukte rektor Line Lofstad Andersen ordet «trivselstiltak» om det å arrangere det som tidligere ble kalt julelunsj.

Men det var ikke bare julen som skal ut av skolen, også ordet «påske» var uønsket av Andersen.

Skolelever besøker moske

Vi skrev også nylig om hvordan skoler og barnehager i dag i sine læreplaner har besøk til moskeer og andre gudshus som endel av læreplanen.

BER TIL ALLAH: Ikke-muslimske barn fra en barneskole i Nederland bøyer seg for Allah under et besøk i en moske.
BER TIL ALLAH: Ikke-muslimske barn fra en barneskole i Nederland bøyer seg for Allah under et besøk i en moske. Også i Norge står moskebesøk på læreplanen til barnehager og skoler.

Ingen julepynt på gatene i Sverige

Trist jul kan det også gå mot i Sverige, da myndighetene nå har bestemt seg for å forby julepynt på hoved- og handlegater i svenske byer.

vipps1

Relatert: