Det var i gårsdagens utgave av Østlandets Blad at man kunne lese om 89 år gamle Odd Magnus Myhrer som skal ha blitt ranet for 5000 kroner inne i sin egen leilighet av en mørkhudet mann som snakket gebrokkent norsk.

Pensjonisten skal ha tatt ut et større beløp i minibanken og så gått til et konditori i Ski sentrum for å spise med en venn. Han forteller at ytterdøren til blokken der han bor alltid er låst og at han passer på at ingen følger etter ham opp til 5 etasje hvor han låser seg inn.

MØRKHUDET: Slike fantomtegninger sirkulerer blant politiet i europeiske land som blir utsatt for omreisende tyveri og ransbander fra Romfolket. (Illustrasjonsbilde)
MØRKHUDET: Slike fantomtegninger sirkulerer blant politiet i europeiske land som blir utsatt for omreisende tyveri- og ransbander fra Romfolket. (Illustrasjonsbilde)

Plutselig ringer det på døren. Utenfor står en mørhudet mann med mørke klær og caps, og et skilt som det står «kommunen» på. 89-årige Odd Magnus har hjemmehjelp fra Ski kommune og regner med at mannen kommer fra dem.

Den utenlandske raneren ber så Odd Magnus om å gå ut på balkongen. Underveis lurer han ut lommeboken fra høyre baklomme til 89-åringen og tar ut pengene. Deretter putter han lommeboken tilbake igjen. «Jeg merker ingenting», sier Myhrer til ØB.

– Den fremmede snakket dårlig norsk og var bare ute etter pengene, kortene i lommeboken lot han være.

Myhrer skal deretter ha ringt styrelederen i borettslaget og fortalt om det som skjedde. Deretter ringte han politiet, som dukket opp med to tjenestemenn i uniform iløpet av kort tid. Ranet er også meldt inn til hjemmetjenesten i kommunen.

Myhrer forteller til avisen at han ikke la merke til om noen fulgte etter ham fra minibanken til bakeriet og så hjem til den kommunale leiligheten.

Politiet har lignende saker

– Dette er rimelig rått og tenderer opp mot ran. Jeg sitter faktisk å venter på en tilsvarende sak fra Tårnåsen torsdag kveld som har nesten samme modus. Dette blir prioritert fra vår side. Eldre skal kunne føle seg trygge på at de ikke skal bli fraranet penger i egen leilighet, sier politioverbetjent ved Follo politidistrikt, Svein Brage Husdal.

89-åringen tar hjemmeranet med humor og sier at han gjerne skulle betalt 1000 kroner for å se hvordan tyven ranet ham uten at han la merke til det. Men 5000 er litt mye, avslutter han til Østlandets Blad.

Avisen sitter også på informasjon om at lignende hjemmeran den siste tiden er rapportert i Askim-området.

25 eldreran i Groruddalen

Frieord.no skrev tidligere denne uken om en sigøynerbande som herjer i Groruddalen og står bak så mange som 25 eldreran, med lignende metoder.