Regjeringen vil forby kvinnefiendtlige klesplagg

IKKE AKSEPTERT: Regjeringen har bred støtte fra venstresiden for forslaget om å forbye nikab og burka i barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner i Norge. (Foto: Nikab/Illustrasjonsbilde).
INNENRIKS

I dag ble et lovforslag om forbud mot ansiktdekkende plagg presentert av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sanberg (FrP).

Lovforslaget skal ha vært under behandling siden sist høst og skapt debatt i Norge.

Forslaget vil gjelde alle plagg som dekker ansiktet og er i all hovedsak et forsøk på å stoppe radikal islamisme fra å etablere seg i det norske samfunnet.

Foreløpig vil forbudet kun gjelde barnehager og utdanningsinstitusjoner og ikke generelt det offentlige rom.

Les mer: Muslimske trossamfunn vokser kraftig i Norge

HØRER IKKE HJEMME I NORGE: Per Sandberg fra FrP og Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre sto i dag frem med lovforslaget. (Skjermbilde/NRK).

Les mer: Islam i Norge: Barneskole i Drammen tilbyr kun halalmat til elevene

Dette gjelder foreksempel nikab og burka, men gjelder også for masker og finlandshetter. Hijab, caps og lue er fremdeles lov(!).

Fra NRK:

– Ansiktsdekkende plagg kan hindre god kommunikasjon og læring, sier Røe Isaksen på pressekonferansen.

– Det er et klart og tydelig budskap om at dette er noe vi ikke aksepterer. Vi oppfatter det som kvinneundertrykkende, og det hører ikke hjemme i Norge, sier Sandberg.

– Konsekvensene hvis man bryter denne loven, er det hver enkelt institusjon som må bestemme seg for. Men det må være klart på forhånd, sier Røe Isaksen til NRK. (Sitat slutt).

Les mer: Muslimske og arabiske navn i den nye norske almanakken

TILDEKNING: Det er de to versjonene nikab og burka man ønsker å forby på skoler og utdanningsinstitusjoner i Norge. (Foto: Kvinnefiendelige plagg i islam).

Les mer: Muslimske klesplagg og kjønnsdelt segregering på norske skoler

Hindrer kvinner i å få seg jobb

NRK hadde allerede i 2011 en reportasje som viste at kvinner fra land og områder der ansikts og heldekkende religiøse klær var endel av kulturen, førte til at svært få av dem kom seg ut i arbeidslivet, da klærne var et hinder for å utføre arbeidsoppgaver.

Les mer: Dagens bilde: Europeiske skolebarn besøker moske

Les mer: Nytt kjøpesenter i Oslo får muslimsk navn

Islam Net

Den hatefulle og rasistiske organisasjonen, Islam Net, laget en video i 2013, da spørsmålet om ansiktsdekkende plagg og et mulig forbud mot disse kvinnefiendtlige plaggene i Norge begynte.

Les mer: VIDEO: Muslimsk organisasjon sier julefeiring er forbudt for muslimer i Norge

Les mer: Dagens video: Norske muslimer støtter steining av utro kvinner

I Norge har konvertitten og islamapologeten Linda Noor (Tidligere Alzghari) i den flerkulturelle tankesmia Minotenk sagt at et forslag om forbud er overflødig, fordi så få kvinner bruker ansiktsdekkende plagg.

Det er imidlertid et tegn fra andre europeiske land at disse plaggene blir mer og mer vanlige på gatene. I Danmark hadde man tall fra 2011 som viste at så mange som 200 kvinner brukte nikab offentlig.

Les mer: Offisielt: Norge har fått sin første imam i Forsvaret

Det skal være et bredt politisk flertall for forbudet i Norge, støttet av Ap, SV, FrP, KrF og Senterpartiet.

Diskusjonen rundt temaet tok seg kraftig opp da den radikale og kontroversielle organisasjonen Islamsk Råd ansatte en nikab-kledd kvinne som administrasjonskonsulent og sendte henne på TV-debatt i NRK.

Les også: Nikab-kledd kvinne representant for muslimer i Norge

DET NYE NORGE: Slik så det ut da Islamsk Råds nyutnevnte administrasjonskonsulent dukket opp til debatt på statskanalen tidligere i år. (Skjermbilde/NRK).

Les også: Høyre-politiker mener nikab er akseptabelt: «Fremskritt at damer med nikab får jobb»

Humor og forvirring

For millioner av jenter og barn i verden er plagget ikke noe å le av og i verste fall risikerer man døden hvis man ikke bruker det.

Men med humor kan man alltid ta litt av alvoret ut av diskusjonene og forstå hvor hinsides hele diskusjonen faktisk er.

NRK Humor lagde en sketsj om det hele:

Relatert: