PST oppjusterer trusselnivået etter bombefunnet i Oslo – forventer islamsk terrorangrep mot sivile i 2017

ØKER SIKKERHETEN: Politiets sikkerhetstjeneste har økt trusselnivået til "sannsynlig" i Norge. Det betyr at politiet spesielt i storbyene er klare til innsats hvis et muslimsk terrorangrep skulle skje. (Foto: Frieord.no).
NORGE/TERRORISME

De siste ukene har det blitt utført islamske terrorangrep i London, St. Petersburg og Stockholm. Tilsammen har 23 mennesker blitt drept. På Lørdag pågrep politiet i Oslo en 17 år gammel muslimsk ungdom med en hjemmelaget bombe på Grønland. Nå høyner PST sikkerhetsnivået i Norge.

Europa står i brann etter tre islamske terrorangrep i England, Russland og Sverige de siste ukene.

Tilsammen 23 mennesker ble drept, inkludert barn og flere titalls er skadet, mange svært alvorlig.

Bilder av døde menneskekropper og blod som flyter på gatene har sjokkert europeere de siste ukene.

En personbil og kniv ble brukt som drapsvåpen på gatene nær det britiske parlamentet i London. Bomber ble brukt til å sprenge mennesker i hjel på T-banen i den russiske byen St. Petersburg. Og en 30-tonns lastebil ble brukt til å meie ned menn, kvinner og barn i Stockholm.

Les også: Muslimsk terrorangrep på T-banen i St. Petersburg – 14 drept – dusinvis skadde

Les også: IS-terroristen i London var engelsklærer og trebarnsfar – ble radikalisert i Saudi-Arabia

TERROR I RUSSLAND: En muslimsk mann sto bak bombeangrepet mot en T-banestasjon i St. Petersburg for litt over en uke siden. 14 mennesker skal ha blitt drept og dusinvis skadet.

Det hele toppet seg for nordmenn da politiet pågrep en muslimsk asylsøker på Grønland på lørdag i halv ett-tiden på natten. 17-åringen som kom til Norge i 2010 hadde en koffert med en hjemmelaget bombe i hånden.

Politiets bombegruppe foretok en kontrollert sprenging av bomben etter å ha sperret av et større område i sentrum av Oslo.

Les også: PST overtar etterforskning av bombe funnet på Grønland

SPERRET: Politiet i Oslo sperret av et større område fra Christian Kroghs gate og til Grønland Torg/Grønlandsleiret. Politiet fjernet den bombelignende gjenstanden og sikret området. (Foto: Google Maps).

17-åringen skal være kjent av PST fra før og har vært inne til en såkalt «bekymringssamtale». Da skal det ha kommet frem at han støttet den muslimske terrororganisasjonen Islamsk Stat.

Dette benektes imidlertid av 17-åringens forsvarer, Aase Karine Sigmond.

Ifølge PST skal han tilhøre en «krets» av personer som også ble hentet inn til avhør av politiet etter at bomben ble funnet.

Les også: Hussain (31) dømt til ni års fengsel i Oslo tingrett – rekrutterte for terrorgruppen IS

Den russiske statsborgeren er siktet etter straffelovens paragraf 142, tredje ledd, for ulovlig befatning med blant annet eksplosivt materiale. Strafferammen er på 15 år.

Nå har Politiets sikkerhetstjeneste under en pressekonferanse informert om at man høyner trusselnivået til «sannsynlig» i Norge.

Hvor man forventer et muslimsk terrorangrep i Norge nevnes ikke, men etter angrepene i London, St. Petersburg og Stockholm, så er det mest sannsynlig at angrepet vil skje i en større by og der mennesker flest oppholder seg. Det kan være tog- og buss-stasjoner, handlegater, kjøpesentre eller restauranter.

Les også: LIVE STREAM: Terrorist kjørte lastebil inn i folkemengde i Stockholm – fire drept – 15 skadet

Les også: Svensk nettside identifiserer terroristen med bilde

Les også: SKANDALE: Svensk politi kjente til terroristen i over ett år – 11-årig jente drept

TERROR I STOCKHOLM: Fire mennesker ble drept da en muslimsk asylsøker som oppholdt seg ulovlig i Sverige kjørte dem ned med en lastebil. En av de drepte var en 11 år gammel jente på vei hjem fra skolen. Nå frykter PST at et lignende angrep kan skje i Norge.