«Nye Økern Sentrum», eller «Noor», som det skal hete offisielt, vil stå ferdig i 2020 og er et prosjekt bygget av Steen & Strøm og Storebrand. De første spadetakene starter i 2017.

D
VELKOMMEN TIL NOOR: Slik ser utbyggerne for seg at det nye kjøpesenteret skal se ut. Navnevalget har imidlertid skapt debatt.

Senteret med det nye arabiske og muslimske navnet vil være et knutepunkt for T-bane og busslinjer fra hele byen. Man planlegger også flere hundre boliger, kinosal og hotell i direkte forbindelse med kjøpesenteret. Også et nytt badeland skal åpnes etterhvert.

Hele prosjektet er beregnet å koste seks milliarder kroner.

Om en moske eller bønnerom vil kunne komme i det nye kjøpesenteret er ennå uklart.

D
BØNNEROM? Mange kjøpesentre i muslimske land har bønnerom. Kjønnsegregerte selvsagt, med egne innganger for menn og kvinner. Om dette vil komme til «Noor» kjøpesenter på Økern er ennå ikke avklart. (Foto: Kjøpesenter i en araberstat).

Navnevalget har skapt en viss oppsikt blant lokalbeboerne og på sosiale medier. Utbyggerne har gått vekk fra det tradisjonelle Økern-navnet og erstattet det med et arabisk og muslimsk navn, Noor.

Ifølge Wikipedia er Noor et navn med arabisk opprinnelse og benyttes både av muslimske kvinner og menn i Afrika og Midt-Østen. I oversettelse betyr det «lys».

En av forklaringene fra Steen & Strøm er at man har tatt hensyn til at folk lettere skal kunne uttale navnet, da det opprinnelige navnet, «Nye Økern Sentrum», er vanskelig å uttale for de mange innvandrerne i hovedstaden.

Det finnes også kjøpesentre i Saudi-Arabia som heter «Noor». Blant annet Al-Noor Mall i byen Medina:

D
SØSTER-KJØPESENTER: Nye Økern kjøpesenter, eller «Noor» som det vil hete, har et søster-kjøpesenter i Saudia-Arabia.

Prosjektdirektør Thomas Holth i Steen & Strøm sier følgende til Osloby.no:

– Noor blir navnet på det nye handelsstedet. Det er et navn vi ikke har valgt fordi Økern ikke er godt nok. Det er både gammelt og godt, men vi mener Noor bedre sier noe om hvor i Oslo vi ligger, er lett og uttale på mange språk – noe som passer en multikulturell by, og enda bedre signaliserer hva vi ønsker å bygge, sier Holth. (Sitat slutt).

Bydel Bjerke, der Økern ligger, har nesten 40% ikke-etnisk norske innbyggere.

Relatert:

– Nordmenn flykter fra Groruddalen

– Sandnessjøen får islamsk bønnerop gjennom høytalere

– Får muslimsk gravplass og Nord-Norges første moské i Hammerfest

– Fylkesmann: Norske skoler plikter å følge islamske regler

– Omstridt muslim ønsker å bli ordfører i Oslo

– Hijab kan aldri bli norsk kultur

– «Til helvete med hijab»

– Muslimer trenger ikke bevise ID på offentlig transport i Østfold

– Greit å gå med hijab til bunaden

– Miljøpartipolitiker er medlem i al-Qaida

– Selvmordsbomber fra Brorskapets norske moské

– Historisk terrordom over muslimer med norsk statsborgerskap