NRK-veteran vil fjerne nasjonalsangen

POLITISK KORREKTHET

NRK-veteranen Morten Lorentzen, mest kjent fra det nå nedlagte radio-programmet Hallo i uken, mener at vår nåværende nasjonalsang er utdatert og kvinnefiendtlig. På Dagsnytt 18 forteller Lorentzen at han ønsker å gjøre som Sveits og utlyse en konkurranse for å finne en ny nasjonalsang.

UTDATERT: Morten Lorentzen mener vi bør bytte ut nasjonalsangen med en som omhandler det flerkulturelle Norge.
UTDATERT: Morten Lorentzen mener vi bør bytte ut nasjonalsangen med en som omhandler det flerkulturelle Norge.

Tekstforfatter Morten Lorentzen gikk nylig ut i bransjebladet NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere sitt medlemsblad og påpekte at vår nasjonalsang er moden for modernisering.

– Vi har justert grunnloven ut fra at ting blir upassende og umoderne. Hvorfor gjør vi ikke det samme med nasjonalsangen?

– Thorbjørn Egners «Vesle Hoa» har blitt svartelista fordi ordet negergutt ikke var passende. Da lurer jeg på hva kvinnene mener om Bjørnsons syn på kvinners krigsinnsats, sier ­Lorentzen.

«Kvinner selv stod opp og strede som de vare menn,» synger vi i tredje verset av «Ja, vi elsker». Komisk, mener ­Lorentzen.

– Men ingen reagerer på det fordi vi aldri synger de versene. Vi hopper over det i stedet for å be Bjørnson ta seg sammen.

– Skal ikke nasjonalsanger være litt pompøse?, spør Vårt Land.

– Litt svulstighet hører vel med. Men kunne ikke teksten innholdt andre elementer enn at vi nordmenn er et sympatisk folkeslag? Det finnes andre samfunnsspørsmål som burde vært nevnt, for eksempel miljøvern eller det flerkulturelle Norge.

Lorentzen bet seg også merke i at etter 22. juli, da vi skulle stå sammen i sorgen etter terrorangrepet, var det «Til ungdommen» og «Mitt lille land» som ble brukt, ikke nasjonalsangen.

"NYE NORGE": Morten Lorentzen mener at vår nye nasjonalsang bør speile det faktum at vi er en flerkulturell nasjon. Hvordan blant annet islam skal veves inn i en ny nasjonalsang nevner ikke Lorentzen i sin kritikk mot vår nåværende nasjonalsang.
«DET NYE NORGE»: Morten Lorentzen mener at vår nye nasjonalsang bør speile det faktum at vi er en flerkulturell nasjon. Hvordan blant annet islam skal veves inn i en ny nasjonalsang nevner ikke Lorentzen i sin kritikk.

Møter motstand

Lorentzen møter motstand hos professor emeritur i nordisk litteratur ved universitetet i Oslo, Vigdis Ystad, som påpeker at det er det norske folk som selv har valgt «Ja, vi elsker» og at den har en helt spesiell plass hos nordmenn.

– Det betyr at «Ja, vi elsker» lever videre i oss som er felles uttrykk for hva det vil si å være norsk. 
Under felles kriser griper nordmenn fortsatt til Bjørnsons ord som uttrykk for samhold og fellesskap. Blant annet ble sangen sunget spontant av folkemassen som deltok i rosetoget i etterkant av terrorangrepet, selv om den ikke sto på programmet.

Vigdis Ystad har ingen problemer med Bjørnsons framstilling av kvinner.

– På den tiden diktet ble skrevet, var det radikalt, men ikke uvanlig å framstille kvinner som stridende. Bjørnsons tekst skildrer ulike menneskelige reaksjoner: Både modige handlinger og uttrykk for sorg virker på meg svært realistisk når man ser befolkningen under ett.

Ystad syns heller ikke «Ja, vi elsker» er særlig pompøs.

– Diktet har en veldig enkel metaforikk som uttrykk for enkle og grunnleggende følelser. Jeg mener at det ikke er pompøst å ha følelser. Teksten viser en ydmyk holdning, ikke en brautende og selvhevdende.

Avisen Vårt Land informerer også at det i en undersøkelse gjort av Stiftelsen Kirkeforskning så svarer et sterkt flertall av de spurte nordmennene at de har blitt rørt av å synge «Ja, vi elsker».

HELE NORGES DIKTER: Bjørnstjerne Bjørnson var en allsidig dikter, poet og forfatter. Han fikk blant annet Nobels pris i litteratur i 1903.
HELE NORGES DIKTER: Bjørnstjerne Bjørnson var en allsidig dikter, poet og forfatter. Han fikk blant annet Nobels pris i litteratur i 1903. Han skrev også vår nasjonalsang, «Ja, vi elsker». Nå ønskes den fjernet av Morten Lorentzen.

Minerva kommenterer

Den konservative tenketanken Minerva ved Nikolai Hegertun kommenterer saken slik:

Kjære Lorentzen (og Dagsnytt 18), for det første: det er neppe særlig mange som snakker om dette. Og eksemplene Lorentzen nevner er også i stor grad hentet fra de fem versene vi aldri synger. For det andre så er det et 150 år gammelt dikt. Opponenten, professor Vigdis Ystad, forsøkte å fortelle at diktet må forstås i sin kontekst og at det også kan tolkes på måter som absolutt ikke er kvinnefiendtlige. Eksperter mener altså at sangen kan tolkes som inkluderende. Men Lorentzen var ikke fornøyd. Han mente at nasjonalsangen måtte bringe inn elementer som miljøvern og integreringsdebatt (!). Hvorfor ikke lav-karbo og Norway Cup i samme slengen? Det utviklet seg etter hvert til en livløs samtale om forkortelse av sanger og fortolkning. Personlig skjønner jeg ikke alt av låta, men den gjør jobben.

Tilhold på venstresiden

Morten Lorentzen har 20 år i det populære NRK-programmet bak seg og som tekstforfatter, revyinstruktør og foredragsholder.

På nettsiden dramatikeren kan man lese at Lorentzen i 2013 har en allsidig arbeidshverdag med blant annet forestillinger med mindreårige asylsøkere i regi av barnevernet og at han finner inspirasjon hos den kommunistiske forfatteren Dag Solstad.

Ja, vi elsker

Vi publiserer for sikkerhets skyld hele teksten til «Ja, vi elsker» her for våre lesere slik at de selv kan bedømme om vår nasjonalsang har utgått på dato.

«Ja, vi elsker», av Bjørnstjerne Bjørnson

Ja, vi elsker dette landet
som det stiger frem
furet, værbitt over vannet,
med de tusen hjem.
Elsker, elsker det og tenker
på vår far og mor,
og den saganatt som senker
drømmer på vår jord.

Dette landet Harald berget
med sin kjemperad,
dette landet Håkon verget
medens Øyvind kvad;
Olav på det land har malet
korset med sitt blod,
fra dets høye Sverre talte
Roma midt imot.

Bønder sine økser brynte
hvor en hær drog frem;
Tordenskjold langs kysten lynte,
så den lystes hjem.
Kvinner selv stod opp og strede
som de vare menn;
andre kunne bare grede,
men det kom igjen!

Visstnok var vi ikke mange,
men vi strakk dog til,
da vi prøvdes noen gange,
og det stod på spill;
ti vi heller landet brente
enn det kom til fall;
husker bare hva som hendte
ned på Fredrikshald!

Hårde tider har vi døyet,
ble til sist forstøtt;
men i verste nød blåøyet
frihet ble oss født.
Det gav faderkraft å bære
hungersnød og krig,
det gav døden selv sin ære –
og det gav forlik.

Fienden sitt våpen kastet,
opp visiret for,
vi med undren mot ham hastet;
ti han var vår bror.
Drevne frem på stand av skammen
gikk vi søderpå;
nu vi står tre brødresammen,
og skal sådan stå!

Norske mann i hus og hytte,
takk din store Gud!
Landet ville han beskytte,
skjønt det mørkt så ut.
Alt hva fedrene har kjempet,
mødrene har grett,
har den Herre stille lempet,
så vi vant vår rett.

Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem,
furet, værbitt over vannet,
med de tusen hjem.
Og som fedres kamp har hevet
det av nød til seir,
også vi, når det blir krevet,
for dets fred slår leir.

 • Hrodebert Hildebrand

  En har sett den samme debatten i Sverige og det er skremmende at den nå har nådd Norge. Hvordan noen i det hele tatt kan påstå at vår vakre nasjonalsang er kvinnefiendtlig er meg fremmed. Om noe så omfavner den kvinner såvel som fedreland. Kulturmarxistene kjenner ingen grenser.

 • Tim Potter

  I likhet med multikulturistisk invasjonspolitikk er feminisme en sykdom som fungerer slik at man hele tiden flytter grensen for hva som er ønskelig oppnåelig. Det er bare å se tilbake på skrifter, debatter og uttalelse fra 70-tallet da feministene sa at «neida, idealet er ikke at kvinner skal bli menn og omvendt». Det er mange gode kilder på at dette var usannheter, ikke minst tidligere feministleder Warren Farrel, tidligere ansatt i Home Office Steve Moxon og selverklært anti-hater (altså anti-feminist) Bernard Chapin. Som en sykdom eller en avhengighet er de førstevnte ideologiene opptatt av stadig større landområder, i overført betydning, og de blir ALDRI tilfreds. Neste generasjons feminister får de forrige til å se ut som pusekatter. Med andre ord: Dette med nasjonalsangen er ingenting i forhold til hva vi kommer til å se. Feminisme er til for, blant annet, å skape splittelser, noe denne videoen kan fortelle: http://www.youtube.com/watch?v=4HRUEqyZ7p8 CIA er de samme som satt inn Idi Amin (Aftenposten 2005) og som bidro med våpen til samme (http://www.nytimes.com/1986/12/17/world/paper-cites-cia-aid-to-amin-s-army-in-70-s.html) CIA er med andre ord en legitim samarbeidspartner for feminister. En gjeng med forskrudde mennesker som tror at det hele dreier seg om «likelønn». Det er det særdeles god dokumentasjon på at er noe ordentlig vås, som alle de tre overnevnte forfatterne kan bekrefte, i likhet med Dagens Næringsliv februar 2012.

 • HenrikHenriksen

  Skal ikke mye google til før man begynner å skjønne tegninga hvor denne Morten Lorentzen hører hjemme i det politiske landskapet:

  «Radio Yalla-gjengen Ali Djabbary, Banthata Mokgoatsane og Terese Mungai
  er i storform. Onsdag går de fire på scenen sammen på Rick’s. Da er det
  verdenspremiere på Radio Yallas forestilling «Takk for seg». Tekstforfatter er Morten Lorentzen og på scenen blir det både studio, litt butikk og litt dramatikk her og der.»

  http://www.utrop.no/3395

  Spørsmålet er hvorfor slike folk alltid skal endre på ting som er viktige for nordmenn. Som gir oss identitet og fellesskapsfølelse. Vekk med flagget, vekk med korset, vekk med nasjonalsangen….vekk med alt som identitetsbærer oss som nasjon. Inn med flerkultur, inn med hundrevis av fremmede flagg, inn med sanger om «alt og ingenting», som ingen kan relatere seg til. Hva ønsker de egentlig, disse pådriverne for «det nye»?

  • Thomas Berg

   Norge til alle. The more the merrier! 2$ om dagen arbeidskraft uber alles!

  • Erling Olsen

   De er oikofober, Henrik.

   Oikofobi gir seg utslag i en forkastelse av egen arv og hjem, ved å ta stilling til fordel for de imot oss.
   Dvs. de avskyr våre nasjonale sedvaner, kultur og institusjoner.
   Nå er det nasjonalsangen som skal ødelegges.
   Skjønner ?

   Oikofobi trives hos elitære meningsdannere i de vestlige offentlige systemer NRK er svært populært). Som her hos Solstad og Lorentzen
   Disse Oikofober reduserer den nasjonale lojalitet til en vestlig konstruksjon, som benyttes til å undertrykke ikke-vestlige kulturer.
   Det nasjonale identifiseres som ideologisk nasjonalisme, som sjåvinisme, intoleranse og imperialisme.

   Oikofobenes opprør mod sitt eget hjem, nasjonen har etterhvert vokst seg til et kulturelt selv hat.
   Revolten mot eget kulturelt opphav har blitt elitens nye ortodoksi, som tjener til å utslette alminnelige borgeres tilknytning til sitt eget hjemland.

   Det igjen forklarer, hvorfor spesielt venstreradikale Oikofober villig har alliert seg med fiendtlige krefter, slik det f.eks. skjedde for kommunister under «Den Kalde Krigen».

   Oikofobi viste seg igjen efter den 11. september, da flere vestlige intellektuelle uttrykte sin lettelse over terrorangrepet på Vesten

   • Høres ut som et annet ord for landsforræder. Og det er jo egentlig det slike som Lorentzen er. Han burde vært fratatt statsborgerskapet og kastet ut av landet, og helst langt til havs.

  • Rune Egilson Kaarud

   Fordi disse idiotene er kulturmarxister, kommunister som vil at hele verden skal blandes til en rase, et folk. at Islam skal være statsreligionen og at det forøvrig ellers skal bli som i Nord-Korea.

 • OnkelBlaa

  Norge opphører vel snart å eksistere som nasjon slik vi har kjent det fra tidligere.
  Politikerne har ødelagt grunnloven i flere etapper for å kunne drive landssvik lovlig, og fiender importeres i hundretusener og uten begrensninger, og dette bejubler politikerne når de skryter av «jobben» de har gjort!
  Samtidig kan nevnes at Quisling og noen av vennene hans ble skutt for mye mindre ting enn det dagens politikerne gratulerer seg selv for å ha gjort!
  Snart ikke mye å rope hurra for lenger.

 • Zarathustrian

  Las ikkje artikkelen. Åpenbart enda mer selvhat og white guilt, og forsøk på å ødelegge og utrydde alt norsk.

  Ville berre sei at personlig har eg alltid har tykt at Mellom Bakkar og Berg er ein finare song. Den står meg mykje nærare, både i tekst og lyd, og er den sangen eg har vakse opp med. So einaste forandring eg tillater å høyre på vil være når det blir snakk om å få Mellom Bakkar og Berg som nasjonalsong.

  https://www.youtube.com/watch?v=z_wM0mfAtK4

 • Thomas Berg

  Er han homse? I disse tider som folkeskifte, kjønnsbytte og homseparader er en fellesutgift fins det ikke mer som forbauser meg?

 • DenSisteKlone

  Hvilket grums som blir løftet frem i våre PK-tro medier, dag etter dag etter dag.

  De venstreorienterte, fiender av den norske nasjonen og individets frihet, har gjennom sitt årelange mannshat, lagt sin elsk på Stiegs «Menn som hater kvinner». Inspirert av dette falsumet, kan vi etablere en ekte sannhet som beskriver sosialistene: «De som hater Norge. De som hater frihet. De som hater sannhet.»

 • BlondMyth

  Fra Bjørnstjerne til Abdi… Utrolig hva man får til med penger.

 • Maalfrid

  Det gjelder å så et lite frø av usikkerhet. La det spire å og gro. Dette vil de prøve å ta opp igjen med ujevne mellomrom. Vi må jo marineres litt først. Til slutt er det kanskje ikke så galt å bytte ut sangen. Kanskje bare litt av den først. Når det er i boks kan man begynne på flagget. Deretter får man se. Fantasien har ingen grenser.

  Dette verset var jo litt fint. Her antar jeg vi synger om svensken og dansken:

  Fienden sitt våpen kastet,

  opp visiret for,

  vi med undren mot ham hastet;

  ti han var vår bror.

  Drevne frem på stand av skammen

  gikk vi søderpå;

  nu vi står tre brødresammen,

  og skal sådan stå!

  • Sissel Helen Grimstad-Paulsen

   KAMPEN MÅ TAES OPP;SNAREST !

 • Thomas Christensen

  Ja, bare fortsett å ødelegge fedrelandet. Kan jeg fortsatt kalle Norge det, forresten? «Fedrelandet»? Vi får se.
  Forslaget føyer seg inn i rekken av mange forslag, som handler om å ødelegge vår identitet. Identitet er det du fikk av mor og far. Og andre som støttet og
  bekreftet deg, og fortalte deg at det vi har oppnådd, og kjempet for – det som
  alle før oss, har kjempet for, er verdt å føre videre.

  Morten Lorentzen, du ønsker å endre vår nasjonalsang? Du er en skam for Norge!

 • Thomas Christensen

  Ja, bare fortsett å ødelegge fedrelandet. Kan jeg fortsatt kalle Norge det, forresten? «Fedrelandet»? Vi får se.
  Forslaget føyer seg inn i rekken av mange forslag, som handler om å ødelegge vår identitet. Identitet er det du fikk av mor og far. Og andre som støttet og
  bekreftet deg, og fortalte deg at det vi har oppnådd, og kjempet for – det som
  alle før oss, har kjempet for, er verdt å føre videre.

  Morten Lorentzen, du ønsker å endre vår nasjonalsang? Du er en skam for Norge!

 • Nancy Veronica Brennevann Solb

  Norges nasjonalsang ER Norges nasjonalsang! DEN SKAL IKKE ENDRES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • LarsArne

  Lorentzen vil føre oss tilbake til steinalderen – den vi kom oss ut av ved:
  «Vårt heimland lenge i myrker låg, 
  og vankunna ljoset gøymde.
  Men, Gud du i nåde til oss såg,
  Din kjærleik oss ikkje gløymde;
  Du sende ditt ord til Noregs fjell,
  Og ljos over landet strøymde.»

 • Guest

  Vi burde Synge Helen Sanger.

 • Terje Hoel

  Vi burde synge hele sangen. Det er vår historie.

 • Kafiren

  Mange av våre politikere strever etter at Norge skal bli en perfekt flerkulturell nasjon. Men det står noe helt annet i flere koranvers. http://www.islaminfo.dk/artikler.asp?PgID=1924

 • Jødas Iskariot

  Jeg syns det er viktig at den nye nasjonalsangen skal inkludere homofile, lesber, transseksuelle og transvestitter. Minst en referanse til analsex og flatbanking er på sin plass. Jeg er selv bifil. En gang for mange år siden kysset jeg min beste venn på kinnet og fikk 30 sølvpenger for den jobben.

 • krea tiv

  Glittertind – Norge i rødt, hvitt og blått. Det er en god kandidat det! 😀 eller mellom bakkar og berg.
  Meen den originale kan selvfølgelig IKKE byttes ut

 • Kafiren

  Skal vi fjerne korset i flagget ved neste korsvei.

 • Pingback: Lærer vil fjerne Østfold-dialekt pga innvandrere - Frieord()

 • spirild

  Lorentzen er hjernevasket- da blir man ensporet og diktatorisk.

  Forresten i dag hadde Dagsrevyen noen få ord om minnemarkeringen for terrorbombene i London i 2005.
  De «glemte» å ta med HVEM som stod bak «heltedåden».

  Lorentzen vil «drepe» norsk kulturarv. Mange vil som ham, utrydde nasjonal identitet.
  En spesiell form for ondskap.

 • Knut

  Fy f… Er det jeg vil si om dette.

 • Pingback: NRK skal nå kvotere inn ikke-vestlige innvandrere i hver tredje stilling - Frieord()

 • Hardanger

  For en latterlig type han Lorentzen … en fjått av en tulling, you name it ..

 • Pingback: NRK skal nå kvotere inn ikke-vestlige innvandrere i hver tredje stilling | Norgesavisen.no()

 • Pingback: Hatet mot Europa - Riga er altfor hvitt ifølge SVT - Frieord()

 • Pingback: Bekreftet nok engang: Norske medier er mørkerøde - Frieord()

 • Pingback: Nordmennenes eller flyktningenes dag? - Frieord()

 • Pingback: Sverige: Øker støtten til system-media og fjerner støtten til alternativmedia - Frieord()

 • Pingback: Tok feil om både Brexit og Trump - norske mediers kollektive selvmord - Frieord()

 • Pingback: Hytteeier får ikke heise det norske flagget på eiendommen sin - Frieord()

 • Pingback: Forskning viser: Etnisk og kulturell stolthet er bra for ungdommer - Frieord()