NRK skal nå kvotere inn ikke-vestlige innvandrere i hver tredje stilling

FLERKULTUR. NRK har nå startet å kvotere inn ikke-vestlige innvandrere i alle avdelinger i statskanalen. (Foto: Skjermdump NRK)
FLERKULTUR

NRK satser knallhardt på kvotering for å øke den «flerkulturelle kompetansen» i statskanalen. Ledelsen har vedtatt «en av tre» som strategi for hele NRK. Det vil si at en av tre som ansettes i NRK skal være innvandrer eller tilhøre en minoritet.

KRINKASTINGSSJEF. Thor Gjermund Eriksen har en fortid i SU og SV og er i dag medlem av Arbeiderpartiet.
KRINKASTINGSSJEF. Thor Gjermund Eriksen har en fortid fra SU og SV og er i dag medlem av Arbeiderpartiet.

NRKs nye og ambisiøse mangfoldsstrategi sier at én av tre nyansettelser i alle avdelinger, skal ha flerkulturell kompetanse, skriver Medier24.

Innen 2021 skal en av tre nyrekrutterte medarbeidere til NRK være innvandrere eller tilhøre en minoritet.

– Vi er på alle mulige vis et flerkulturelt samfunn. Det må speiles i den bemanningen NRK har. Ikke minst også på distriktskontorene, sier distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen til Medier24.

Les også: NRK-veteran vil fjerne nasjonalsangen

I følge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er målet å speile befolkningen i større grad enn det NRK gjør i dag.

– NRKs ambisjon er å være en raus og mangfoldig fellesarena. Og da må vi være det, sier kringkastingssjefen. – Hvis en stadig større del av befolkingen ikke føler seg inkludert, så blir noe av argumentasjonen for å ha en allmenkringkaster svekket, skriver NRK.

Trainee-program

FLERKULTUR. Marianne Mikkelsen er prosjektleder for FleRe.
FLERKULTUR. Marianne Mikkelsen er prosjektleder for FleRe.

I 2008 startet NRK rekrutteringsprogrammet FleRe hvor statskanalen hvert år tar inn fem kandidater med flerkulturell bakgrunn, for et ti måneders program med praksis og opplæring.

Siden 2008 har NRK lært opp til sammen 50 flerkulturelle stipendiater gjennom FleRe som har hatt sin base i Østlandssendingen. 20 av disse har per i dag fast jobb i NRK, fem er fortsatt i praksis og fem arbeider i andre mediebedrifter.

Les også: NRK-danseren Julio Kopseng tiltalt for voldtekt av ni kvinner

Blendahvit

Medier24 har pratet med tre unge kvinner med ikke-vestlig bakgrunn som har blitt kvotert inn i NRK.

Nora Ibrahim, Jean Christine Cena og Hina Jalil mener NRK fortsatt lager alt for blendahvite programmer. De trekker blant annet fram den kritikerroste serien Unge Lovende som ikke har noen ikke-vestlige innvandrere i rollebesetningen.

– Vi snakker veldig ofte om innvandreres plass i nyhetssammenheng, og tenker ikke så ofte på underholdning. Der har vi fortsatt en stor jobb å gjøre, sier Nora Ibrahim til Medier 24.

Les også: Jo flere innvandrere – desto færre journalister

DISTRIKTSDIREKTØR. Grethe Gynnild-Johnsen sier hun ønsker å endre det norske samfunnet.
DISTRIKTSDIREKTØR. Grethe Gynnild-Johnsen sier hun ønsker å endre det norske samfunnet.

Vil endre samfunnet

Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen understreker til Medier24 at de ønsker å endre samfunnet og at dette ikke kommer av seg selv.

– Vi må sette oss et mål, og så må vi jobbe systematisk for å få det til, sier hun.

I mangfoldsplanen understrekes det at det er viktig for NRK at alle medarbeiderne, og ikke minst lederne, øker sin flerkulturelle forståelse, sitt ‘mangfoldsvett’ om man kan si det slik. Bare på den måten kan NRK holde tritt med samfunnsutviklingen.

Som i Norge, også i Sverige

NRKs søsterkanal i Sverige vil ikke være noe dårligere enn NRK, og har således introdusert et politisk korrekt språkhefte for sine journalister der man forklarer hvordan man skal omtale innvandrere og asylsøkere. Blant annet kan man skrive «lyshudet», men ikke «mørkhudet» og «asylsøkere» skal nå omtales som «mennesker på flukt».

Størst kritikk har man imidlertid fått for å omtale ikke-vestlige terrorister med svensk statsborgerskap som «svensker».

SVT var også i hardt vær den siste måneden for å ha ansatt en muslimsk antisemitt som julevert på julaften.

Relatert: