Det var torsdag den 5. februar at en 18 år gammel skoleelev ved Kirkeparken videregående skole i Moss, skal ha blitt kastet av skolebussen på vei til sentrum.

Bakgrunnen for hendelsen var at den 18 år gamle jenta hadde på seg en niqab, et heldekkende plagg som kun har åpning ved øynene.

D
ISLAM VS VESTEN: Det oppstår problemer når østlige kulturer og religioner skal integrere seg i vestlige land. Niqab og burka på offentlig transport er et av de mest diskuterte temaene. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Fra Moss avis:

– Jeg skulle ta 13.13-bussen fra Skredderåsen til Moss sentrum. Da jeg gikk om bord i bussen scannet jeg busskortet mitt som vanlig, men jeg ble bedt om å legitimere meg, så jeg viste derfor bankkortet mitt, men det var ikke nok og det var da jeg også la fram skolekortet, som også har bilde. Da ba han meg i tillegg om vise ansiktet. Jeg kan vise ansiktet mitt for å identifisere meg, men det var åpenbart at han hadde en helt annen agenda enn å identifisere meg til tross for at alle bevisene pekte mot at identifikasjonskortene tilhørte meg. Da truet han med politiet og ba meg gå av. Han sa «der er døra». Det var helt forferdelig, sier 18-åringen, som til gikk av bussen, uten å ha vist ansiktet. Hun understreker at hun selv valgte å begynne med niqab rett før jul. (Sitat slutt).

D
SKOLEELEV: Den fornærmede muslimske kvinnen skal ha nektet å vise ansiktet sitt til skolebussjåføren. Nå har politikerne i Østfold bestemt at muslimer skal være unntatt de generelle reglene for bruk av kollektivtransport som vanlige nordmenn må følge. (Foto: Snipview.com):

Det hele skal ha opprørt flere av kvinnens skolekamerater som mente at hendelsen var rasistisk og grovt diskriminerende. De skal ha gått med saken til Moss Avis som slo saken opp.

Også Østfold kollektivtrafikk skal ha blitt kontaktet og svarte at de ikke hadde hatt en lignende sak til behandling før. Det ble imidlertid presisert at busselskapet etter hendelsen skal ha sendt ut et skriv til alle sine ansatte om at muslimer med religiøs kledsel ikke trenger å følge busselskapets regler om identifisering.

Hendelsen skal ha skapt såpass mye debatt at Moss Avis så seg nødt til å stenge kommentarfeltet under saken.

Politisk debatt

D
FYLKESORDFØRER OLE HAABETH. (Foto: Østfold kommune).

Spol fremover litt over tre uker og saken har nådd helt opp til fylkesordfører Ole Haabeth i Østfold.

Han påpeker at reglementet for offentlig transport i Østfold sier at sjåfør eller kontrollør skal ha mulighet til å avklare om det fremlagte ID-kortet gjelder for personen som skal løse billett.

Enkelte kunder skal også ha følt seg utrygge i nærheten av personer som dekker seg fra topp til tå, og hvor man ikke kan se ansiktet.

Haabeth påpeker imidlertid at det ikke finnes noen forbud i det norske samfunnet mot heldekkende ansiktsplagg, utenom i undervisningssammenheng.

En person som ønsker å skjule ansiktet sitt skal altså kunne gjøre dette og samtidig benytte offentlige busstilbud, fortsetter fylkesordføreren.

Beslutningen fra fylkesordføreren, i samråd med Østfold kollektivtrafikk, ble at «personer med ansiktsdekkende plagg skal slippe å vise ansiktet sitt».

Grunnlaget skal være at det totalt «kun dreier seg om 4-5 passasjerer i hele fylket». Man la også vekt på at det å måtte vise ansiktet sitt til bussjåføren var en belastning for niqab-brukerne. Spesielt hvis andre reisende var tilstede.

Unntak vil imidlertid kunne gjelde ved billettkontroll hvor man kan foreta ID-kontroll mer diskret.

Hvordan dette skal fungere når den tid kommer at det dreier seg om et betydelig antall personer som bruker plagget og bruker offentlig transport i fylket, står det ikke noe om.

Relatert:

 – Muslimsk kvinne kastet ut av opera i Paris

– Til helvete med hijab

– Muslimsk kvinne kastet familie med autistisk barn (15 mnd) av bussen

– Protest mot heldekkende klær i Australia