Machete og knivslagsmål i Oslo: Ti afrikanere pågrepet etter storaksjon av politiet

PÅGREP AFRIKANERE: Politiet i Oslo har pågrepet og siktet ti afrikanere etter å ha jobbet mot narkotika- og gjengmiljøet i hovedstaden i flere måneder. (Foto: Frieord.no).
OSLO/INNVANDRERKRIMINALITET

Hovedstaden har opplevd en rekke alvorlige gjengoppgjør det siste halvåret, og hadde en voldstopp med seks grove voldsepisoder på kun åtte dager i oktober. Etter å ha laget en egen prosjektgruppe mot det kriminelle afrikanske gatemiljøet så arresterte og siktet Oslo-politiet ti personer.

Politiet i Oslo har nå pågrepet ti av de mest aktive gjengmedlemmene som opererer i sentrum av byen.

Fra NRK.no:

På politistasjonen på Grønland i Oslo viser politiet frem noen av våpnene de har beslaglagt etter at de gikk inn for å ta en gjeng som i en lengre periode har skapt utrygghet og dårlig stemning.

– Dette er en 50 centimeter lang machete som ble brukt i en av voldssakene, sier leder for innsatsgruppen i Oslo-politiet, Tor Erik Hoøen.

Han viser også frem en mindre kniv. Begge har blodflekker på seg. Politiet har også gjort beslag i andre slagvåpen og i flasker.

I slutten av oktober i år rykket politiet ut på seks grove voldsepisoder i løpet av bare åtte dager.

– De var såpass alvorlige at vi satte ned et eget prosjekt som bare jobbet med disse sakene, sier Hoøen.

Det ga resultater. Nå er ti personer pågrepet og varetektsfengslet, siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til dette. (Sitat slutt).

Det nye Oslo

Gjeng- og gatekriger har blitt endel av hverdagsbildet i hovedstaden de siste årene. Spesielt er det afrikanere som står i sentrum av den kriminelle aktiviteten.

Det skal være så mange som 100 gjenger i Oslo sentrum. De fleste av medlemmene skal være av afrikansk opprinnelse og i tenårene eller begynnelsen av 20-årene.

Les mer: Ungdomsgjenger i masseslagsmål på Oslo S

GJENGER I OSLO: Ifølge Oslo-politiet skal det være så mange som hundre kriminelle gjenger i Oslo. Langt de fleste medlemmene har afrikansk opphav. Statistikk viser at 3 av 4 gateran i Oslo begås av innvandrere. (Foto: Illustrasjonsbilde).

De kjemper om territorier hvor de selger narkotika, ulovlige våpen og tyvegods. Spesielt områdene rundt Tøyen, Grønland og Oslo S er sentrale i gjengenes daglige virksomhet.

De fleste av ungdommene er bevæpnet med enten pistoler, kniver, macheter, slåsshansker eller jernrør.

Les mer: 30 innvandrere i masseslagsmål med kniver og jernstenger på Tøyen

VÅPEN: Politiets egne arkivbilder fra våpenbeslag fra de afrikanske gjengene i Oslo. Man kan tydelig se blod på skaft og blad etter oppgjørene. (Foto: Politiet).

Men de er ikke bare farlige for hverandre, men også for vanlige mennesker rundt dem. Dette fordi de gjør opp seg imellom midt på gater og torg, T-banestasjoner og utenfor kiosker og butikker.

Les mer: Somaliere angrep hverandre med macheter og slagvåpen på Tøyen

Ikke sjelden går ti personer, enkelte ganger opptil 30 personer, løs på hverandre med kniver og macheter midt på høylys dag foran sivile på vei fra jobb, kanskje med barn på slep fra barnehagen.

Politiet i Oslo fikk for alvor oppmerksomhet mot problemet i 2014, da man tok et større narkotikanettverk. Etter dette fant en rekke oppgjør sted mellom de involverte gjengene.

NRK sin artikkel om pågripelsene av de ti afrikanere, som er skrevet av journalistene Edin Babic og Maria Nakken, velger helt å utelate de pågrepne og siktedes etniske bakgrunn og omtaler dem kun som personene, de pågrepne og de siktede.

Ikke bare vold – men også voldtekter

Frieord har skrevet om hvordan de afrikanske miljøene i Oslo også begår grove seksuelle overgrep mot sårbare jenter som kommer fra utsatte familier, gjerne med rusproblemer.

En av de største og groveste overgrepssakene i Oslo-politiets historie kom fra nettopp afrikanere som oppholder seg på jernbanestasjonen i hovedstaden. Frieord skrev i september i fjor om hvordan en gruppe afrikanske menn forgrep seg mot en mindreårig norsk jente som de hadde plukket opp på Oslo S.

Les også: Bile Mohamed Elmi (18) og Abdirizak Nur Ali (21) dømt for grove overgrep mot norsk 14-åring

Få måneder senere kom en ny grov sak. Da skal en afghaner og en tanzanianer ha voldtatt en ung jente som jobbet alene på en Narvesenkiosk i Bogstadveien. Afrikaneren skal også ha stått bak ytterligere en voldtekt.

Les mer: Tanzanianer i rette for to grove voldtekter og knivran i Oslo

Kilder:

ABC Nyheter

NRK.no

NRK.no

Relatert: