KARMØY/ROGALAND: Grovt ran med stikkvåpen utenfor restaurant – politiet søker etter mørkhudet mann

Innbyggerne i Karmøy kommune opplever nå en urolig og voldelig hverdag.

På bare to uker har innbyggerne i to småbyene Kopervik og Åkrehamn opplevd å lese om henholdsvis en overfallsvoldtekt av en mindreårig jente på gaten og et brutalt gateran med våpen.

Begge gangene skal mennesker av utenlandsk opprinnelse ha stått bak.

Politiet på Karmøy fikk inn en melding om et ransforsøk klokken 02.45 natt til lørdag. En mann som hadde besøkt puben Gutenberg på Åkra skal ha blitt stoppet av en mørkhudet mann med en knivlignende gjenstand som snakket engelsk.

Ransmannen fortalte at han ønsket pengene til offeret.

Deretter skal den mørkhudede mannen brukt kniven og stukket den uskyldige mannen i albuen. Offeret skal også ha pådratt seg et mulig brudd i armen i basketaket som fant sted.

Fra Hnytt.no:

Politiet fikk melding om ransforsøket klokken 0245 natt til lørdag. En mann ringte da inn å forklarte at han var blitt forsøkt ranet da han var på vei hjem fra Gutenberg pub på Åkra.

Han satt da på legevakten med mulig brudd i arm og mindre kutt i albu, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Håkon Tornes.

Ransforsøket skal ha skjedd like før klokken 0215 i området mellom puben og Elkjøp. I følge forklaringen skal mannen blitt passet opp av en mørkhudet person da han var på vei hjem fra Gutenberg pub.

Personen snakket engelsk og gav uttrykk for at han ville ha penger. Han skal ha brukt en skarp gjenstand og stukket fornærmede i albuen. Han skal også ha blitt skadet i armen da mistenkte hoppet på ham, sier Tornes. (Sitat slutt).

Politiet har så langt ikke klart å finne gjerningspersonen. Det er uklart om politiet leter på de ulike flyktning- og asylboligene som har blitt opprettet i kommunen de siste årene.

ÅKREHAMN: Det grove overfallet og gateranet skal ha skjedd i den ellers rolige byen Åkrehamn i Karmøy kommune. Hvor den mørkhudede mannen som ikke snakket norsk kom fra, eller om han bor i en asylrelatert bolig på plassen, er ennå uklart. (Foto: Google Maps).

Overfallsvoldtekt av 15 år gammel jente

Det er bare to uker siden Frieord skrev om en utendørs overfallsvoldtekt av en 15 år gammel jente bare noen kilometer fra Åkrehamn. Også der var overgriperen av utenlandsk opprinnelse.

Fra Frieord.no:

Det var 19. august i år at en 15 år gammel jente skal ha blitt overfalt og voldtatt i Kopervik i Rogaland. Politiet pågrep en 17-årig utenlandsk person, men lokalavisene skriver først om saken nå.

Voldtekten skal ha funnet sted utendørs og på kvelden i Kopervik den 19. august i år.

Offeret og overgriperen skal ikke ha noen fortid eller kjent hverandre før voldtekten fant sted.

Det var heller ingen vitner til hendelsen, men 17-åringen som først ble innkalt som vitne, fikk raskt status som siktet av politiet på Karmøy.

17-åringen ble pågrepet dagen etterpå, den 20. august. Det uklart hvorfor lokale nyheter først nå går ut med informasjon om saken.

Les også: Unge jenter befølt og seksuelt antastet av asylsøkere i Ølen – «Ubehagelig og skremmende»

KOPERVIK: Den idylliske lille kystbyen Kopervik i Rogaland opplevde nylig en gatevoldtekt utført av en utenlandsk person. Offeret var en norsk 15 år gammel jente. (Foto: Nokus.net).

Les også: Bråk på tre asylmottak i Rogaland søndag kveld

Fra Hnytt.no:

– Det utviklet seg til en situasjon der det skal ha blitt utført en handling som defineres som voldtekt. Han er siktet etter voldtektsparagrafen, sier politioverbetjent Frode Klausen ved Karmøy lensmannskontor.

Han ønsker ikke å gå mer i detalj om selve hendelsesforløpet. Gjerningsmannen ble pågrepet dagen etter. Det viste seg å være en 17-åring med utenlandsk opprinnelse. 

– Han er ikke norsk, sier politioverbetjenten som ikke ønsker å forteller mer om gjerningsmannens bakgrunn. (Sitat slutt).

Les også: Muslimske trossamfunn øker kraftig i Rogaland

Det anslås at saken vil gå for retten tidlig i oktober.

17-åringen er imidlertid sluppet fri fra politiets varetekt og går nå fritt ute i gatene igjen. Det er ikke klart om jenta har fått overfallsalarm i tilfelle hun skulle møte på gutten ute i det offentlige.

Det er heller ikke klart hvorfor lokalinnbyggerne i byen ikke har fått informasjon fra politiet eller mediene om at en mulig voldtektsmann går fritt rundt i gatene før nå.

Fra Haugesunds avis:

– Sitter 17-åringen i politiets varetekt?

– Nei, det gjør han ikke. Etter en helhetsvurdering er det bestemt at det ikke er grunnlag for det. (Sitat slutt).

Les også: Flyktning knivstakk flyktning i Ølen

Det informeres heller ikke om gutten kommer fra et lokalt asylmottak eller er et utplassert enslig flyktningbarn.

I 2016 informerte Karmøy kommune man forventet rundt 150 asylsøkere til kommunen, som kommer i tillegg til den kvoten på 80 personer som kommunen har sagt seg villig til å bosette tidligere.

Les også: Mørkhudet ungdom knivranet pensjonist (77) midt på lyse dagen i Sandnes

Relatert: