Frieord.no var det første nyhetsnettstedet i Norge som avslørte serievoldtektsmannen Julio Kopseng, også kjent under navnet «Julio Gonzales», med navn og bilde.

Capture

D
FØRST I NORGE: TV-danseren Julio Kopseng ble idag i Oslo tingrett dømt til 16 års forvaring for ni voldtekter. Frieord.no var i oktober ifjor det første norske nyhetsnettstedet som avslørte serievoldtektsmannens navn og bilde.

Julio Kopseng hadde en suksessfull karriere bak seg når voldtektsanklagene kom ut. Han hadde vært med i norske talenter på TV2 og opptrådt som danser på NRK barne-TV. Han drev også talentsiden Caribien.no, hvor han kom i kontakt med mange unge jenter og kvinner som ønsket å starte en modell-karriere. Noen av jentene som Kopseng skal ha utnyttet skal ha vært så unge som 15 år.

Det kom frem at han hadde voldtatt en lang rekke kvinner, men som følge av politiets dårlige etterforskning og sommel, så fikk han strafferabatt. Politiet valgte også å henlegge seks av sakene mot den profilerte danseren. Til slutt ble Kopseng i 2013, dømt til fire års fengsel for tre voldtekter i Oslo tingrett. To av årene ble gjort betinget.

Kopseng ble sluppet fri av retten etter å ha anket dommen, men skal ha blitt varetektsfengslet på nytt når flere kvinner sto frem med nye anklager.

VOLDTOK PÅ BURGER KING I OSLO: Nye opplysninger som er kommet frem forteller at Julio Kopseng ikke bare voldtok sine ofre hjemme hos seg selv, men at han blant annet i 2004 skal ha forgrepet seg på ett av sine ofre på herretoalettet på Burger King i Karl Johans gate 8, i Oslo sentrum.
VOLDTOK PÅ BURGER KING I OSLO: I 2008 skal Julio Kopseng ha voldtatt et av sine ofre på herretoalettet på Burger King i Oslo sentrum.

Ble avslørt av alternative medier

Mens rettssaken og avsløringen av hans navn og bilde kom frem i alternative nettsteder, så kom ytterligere kvinner frem med påstander om voldtekt utført av TV-danseren.

Statsstøttede medier hadde til da omtalt den første rettssaken, uten å nevne verken navn eller vise bilder av den svært profilerte TV-danseren og modellbyrå-eieren. Selv når man visste at han var en svært farlig serie-voldtektsmann.

Dette er svært grovt av våre riksmedier med tanke på at to av de ni voldtektene han nå er dømt for, skjedde etter den første rettssaken. Hvis Kopseng hadde blitt avslørt etter denne rettssaken, så hadde sannsynligvis hans muligheter for å møte nye jenter gjennom sitt talentfirma og kontaktnett blitt borte.

D
NORSKE MEDIER: Slik så det ut da da den dømte serievoldtektsmannen Julio Kopseng ble vist frem i Dagbladet. Ingen navn, ingen bilder. Nå har Dagbladet, sammen med andre statsstøttede medier, måttet gå ut med både navn og bilde etter at alternative medier gjorde det først. (Foto: Faksimile Dagbladet.no).

Hvorfor norske medier skjulte ham er ennå uvisst, ennå de visste at han var en fare for samfunnet og kunne begå nye overgrep hvis publikum ikke fikk vite om ham.

D
TALENTSPEIDER: 37-årige Kopseng skal ha voldtatt jenter ned i 15-års alderen gjennom sitt talentbyrå Caribien.

Etter at Frieord i oktober gikk ut med navn og bilde på Julio Kopseng, så valgte Nettavisen.no å gjøre det samme. Tilslutt innså VG, Dagbladet og Aftenposten at de ikke hadde noe annet valg enn å gjøre det samme. Men det tok flere år.

16 års forvaring

Idag ble Julio Kopseng dømt til 16 års forvaring og dommeren fortalte at Kopseng skal ha vært brutal og voldelige under voldtektene. Han skal også ha vist psykopatiske trekk og dyssosial personlighetslidelse, uten evne til anger og forståelse for andres følelser og egen skyld. Dommeren mente at behandling ville være meningsløst. Han må sone minst 9 av årene.