Historisk terrordom over muslimer med norsk statsborgerskap

NORGE/POLITISK TERROR

Tre menn med koblinger til den islamske terrororganisasjonen IS ble nylig dømt i Oslo tingrett. Rettssaken var historisk ettersom det var den første gangen noen ble tiltalt etter paragraf 147d i den norske straffeloven. Paragrafen nevner at alle former av støtte til terrorlistede organisasjoner er straffbart.

De tre dømte er ikke etniske nordmenn, men har asylrelatert innvandrerbakgrunn. To av de dømte, Valon Avdyli (28) og Visar Avdyli (25), er brødre og har albansk bakgrunn. Den siste, Djibril Bashir (30), kommer fra Somalia.

Oslo tingrett anså at det var tilstrekkelig med bevis for at Valon Avdyli og Djibril bashir har vært i Syria og kjempet for IS. For dette ble de dømt til fengsel i fire år og ni måneder, respektive fire år og tre måneder. Visar Avdyli ble dømt til syv måneder i fengsel for å ha handlet inn og sendt klær til en tredje bror, Egzon, mens han kriget i Syria. Egzon Avdyli oppgis å ha dødd i april, 2014.

D
HISTORISK TERROR-DOM: Tre militante IS-tilhengere ble nylig dømt i Oslo tingrett. Det er første gang en norsk domstol benytter seg av paragraf 147d i norske lover.

Anledningen til at den yngre av Avdyli-brødrene også kunne dømmes etter terror-paragrafen er formuleringen i lovparagrafen, som nå har blitt utprøvd i en norsk domstol. Ifølge paragrafen er nemlig all form for støtte til terror-klassifiserte organisasjoner en forbrytelse. Den som foreksempel reiser til Syria for å tjenestegjøre som sykepleier for IS kan dermed dømmes for terrorforbrytelser, ettersom han/hun har gitt sin støtte til en terrororganisasjon.

147d
PARAGRAF 147d: Trykk på bildet for større utgave. (Faksimile: Lovdata.no).

Samtlige tre nektet for den historiske siktelsen, og to av dem har valgt å anke dommene. Det er ennå uklart om Djibril Bashir planlegger å anke.

Valon Avdyli innrømmer at han har vært i Syria, men hevder at han aldri kriget for IS, men en annen mindre fundamentalistisk gruppe som har kjempet mot Assad-regimet. Djibril Bashir innrømmer også å ha vært i Syria, men påstår at han var en hjelpearbeider. Visar Avdyli mener at han bare ville hjelpe sin bror og at det ikke fantes noen politiske eller religiøse motiv bak hans handlinger.

Oslo tingrett fant bevisene mot Valon Avdyli og Djibril Bashir så overbevisende at norske medier som fulgte rettssaken tviler på at de dømte får mildere dommer eller får muligheten til frikjennelse i en høyere rettsinstans.

Det skal blant annet finnes bilder av Avdyli og Bashir, iført militærklær og med våpen, mens de poserer med kjente IS-soldater i Syria. Etter at begge jihadistene kom tilbake til Norge fra Syria var de under hemmelig overvåking fra det norske sikkerhetspolitiet.

Valon Avdyli (28) og Djibril Abdi Bashir (30) avbildet i Syria, nær grensen mot Tyrkia. (Foto: Politiets sikkerhetstjeneste)
Valon Avdyli (28) og Djibril Abdi Bashir (30) avbildet i Syria, nær grensen mot Tyrkia. (Foto: Politiets sikkerhetstjeneste)

Ville drepe norske førskolebarn

Overvåkingen viste blant annet at Valon Avdyli, sammen med sin yngre bror, skaffet ulovlige våpen og skuddsikre vester. På overvåkingsopptak som ble spilt under rettssaken kan man høre begge brødrene snakke om flere reiser til Syria. På en innspilling gjort rett før de ble pågrepet i 2014, så snakker de om å angripe en førskole i Norge og «drepe både store og små».

D
VILLE DREPE SMÅ BARN: På opptak som PST har sikret seg så snakker to av de to dømte terroristene om å gå inn i en norsk barnehage og drepe både barna og de ansatte. Kort tid etterpå ble de pågrepet i Oslo av politiets sikkerhetstjeneste. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Relatert: