Frogn kommune kastet ut familier – flytter inn flyktninger i millionprosjekt

MILLIONPROSJEKT FOR FLYKTNINGER: Frogn kommune har kjøpt tomt fra Forsvaret for titalls millioner i et eksklusivt område i Drøbak. Nå pusses den gamle mannskapsbrakka opp for ytterligere 12.2 millioner. I høst flytter afghanske flyktninger inn. (Foto: Google Streetview).
INNENRIKS/FLYKTNINGER

Frogn kommune kjøpte for noen år siden en større eiendom fra Forsvaret. Tre familier ble raskt kastet ut av huset på eiendommen og nå har kommunen brukt titalls millioner for å gjøre om hele prosjektet til det som omtales som "Oslofjordens best beliggende leiligheter for flyktninger".

Forsvaret har i mange år kvittet seg med eiendommer som har svært bra beliggenhet i Frogn kommune. Blant disse er flere helt inntil sjøen og noen med svært god utsikt.

En av disse såkalte kremeiendommene var en 15 mål stor tomt ved Sagajordet, som inkluderer hus og boliger bare et par minutters gange fra båthavna og uterestauranter.

I lokalavisen Amta omtales prosjektet som «Oslofjordens best beliggende leiligheter for flyktninger». I området rundt bygget selges leiligheter og hus for titalls millioner kroner per stykk.

Les også: Terrorfrykt på 17. mai endrer rutinene på Frogn-skolene

UTSIKT: Et steinkast fra flyktningboligen finner man panoramautsikt over Oscarsborg festning og Oslofjorden. Her kan man se alle cruisebåter og seilaser som passerer forbi i løpet av sommerhalvåret. 5 minutter gange videre finner man båthavn og uterestaurant med konserter og arrangementer. (Foto: Husvikbatteriet/Utsikt Oscarsborg festning).

Les også: Protest i Drøbak da kommunen ønsket å legge ned ungdomsskole pga dårlig økonomi

Millionprosjekt – hvor kommer pengene fra?

Etter å ha kjøpt opp eiendommen for det som må være en svært høy sum, kastet Frogn kommune ut tre familier som hadde leid der av Forsvaret. Deretter ble hovedbygget på tomten omgjort som bolig for enslige mindreårige flyktninger i 17-19-års alderen.

Her vant Malermester Harald Askautrud, MHA Entreprenør A/S anbudsrunden i desember 2015, med et prisoverslag på 7.5 millioner kroner.

Totalt vil oppussingen koste 12.2 millioner kroner.

Les også: Asyl-press i Frogn – brev fra bekymret far, ektemann og lokal beboer

ANBUD: Dokumentet viser hvordan det laveste budet var på ca. 7.5 millioner kroner.

Les også: Alenemor i Finnmark kastet ut av kommunen – skal erstattes av flyktninger

Fra Amta.no:

De gamle mannskapsbrakkene på Kopås i Drøbak pusses nå opp for millioner for å ta imot mindreårige flyktninger.

Anne Bollestad forteller til Amta at de mindreårige flyktningene vil bli bosatt i et stort toetasjes hus i Vindfangerveien i løpet av 2017.

Planen er at åtte mindreårige flyktninger i alderen fra 17 til 19 år skal bosettes i det som tidligere var leiligheter for Forsvaret.

– De aller fleste av dem som kommer til å bo her kommer fra Afghanistan, forteller Bollestad. (Sitat slutt).

Les også: Eritreisk mann tiltalt for drapet på sin etiopiske kone i Drøbak

Beskrivelsen av prosjektet fra Frogn kommune var som følger på Doffin.no:

Tomten har følgende gårds- og bruksnr: G.nr.: 86, B.nr.: 935.

Prosjektet gjennomføres som totalentreprise.

Frogn kommune skal bygge om «mannskapsbrakke» fra 4 til 6 leiligheter med tilhørende utomhusanlegg. Bygningen skal både innvendig og utvendig pusses opp til nyoppusset standard sammen med utomhus og teknisk infrastruktur skal generelt legges om og oppgraderes med ny infrastruktur til dagens standard. (Sitat slutt).

Den gamle mannskapsbrakka skal da altså ha inntil 6 leiligheter for de enslige flyktningbarna fra i all hovedsak Afghanistan som vil få et liv få kan drømme om.

Dette innebærer gratis mat og utdannelse. Datamaskiner, mobiltelefoner, klær og alt av skoleutstyr som ransler, kalkulatorer og annet. De vil i tillegg få gratis busskort og de som nærmer seg 18 vil få gratis/sterkt subsidiert førerkort.

Les også: Norske skoleelever kastet ut – bygningen skal huse asylsøkere

BLE OPPRØR: Seiersten Ungdomsskole ble foreslått lagt ned av Frogn kommune for å spare penger i 2014. Det ble stoppet av en organisert kampanje av lokale innbyggere og elever. Samtidig presser venstrepolitikere og lokalpressen i Follo på å øke antall flyktninger som skal bosettes i Frogn kommune. (Foto: Frieord)

Les også: 100.000 innvandrere i Akershus – doblet på 10 år

Fra Frogn kommune:

Ungdommene har mulighet til å delta på fritidsaktiviteter etter egne interesser. I tillegg arrangeres det felles aktiviteter fra boligen, samt turer i forbindelse med ferier.

Det legges opp til øvelseskjøring for sertifikat.

I arbeidet med å ivareta ungdommenes helhetlige situasjon samarbeider boligen med flere av kommunens instanser, men også med instanser utenfor kommunen. Noen av disse er; barnevernet, verger, skole, helsestasjon, fastlege, follo nettverket, BUP, NAV, frivillige lag og foreninger.

Ungdommene som bor i bofellesskapet har rett og plikt til å ta grunnskoleopplæring. Skoletilbudet de får gis etter vurdering av deres nivå og tidligere skolebakgrunn. Ungdommene som er yngre enn 16 år får tilrettelagt skoletilbud på Dyrløkkeåsen skole. Ungdommene over 16 år som ikke har grunnskole fra tidligere får tilbud om Grunnskole for voksne i Ski. Alle ungdommene har tilbud om leksehjelp fra miljøpersonalet i tillegg til at boligen engasjerer ekstern leksehjelp. (Sitat slutt).

Les også: Halvparten av flyktningbarna er voksne – mange har grått hår og skjegg

Midlertidig stopp

Det har imidlertid blitt stillstand i multimillionprosjektet da Malermester Harald Askautrud som vant anbudet har brukt underleverandører som ikke har klart oppdraget.

Fra Amta.no:

Torsdag fikk Amta bekreftet hos hovedentreprenør Malermester Harald Askautrud, MHA Entreprenør A/S at alle er permitterte, og henvendelser kan kun sendes sjefens mobiltelefon.

– Slik vi oppfatter det har hovedentreprenør misligholdt kontrakten og kommunen har derfor hevet kontrakten. Vi har skiftet låser og satt inn døgnvakt fra et vaktselskap, sier prosjektleder Bjørn Nordvik i Frogn kommune, som har gjennomført rettslig registreringsforretning. Det betyr at man kan dokumentere hva bygningen inneholder, hvilke arbeider som er utført og hva som gjenstår.

– Får dette konsekvenser for økonomi eller for muligheten til å ta imot mindreårige flyktninger?

– Dette får ikke konsekvenser for brukerne. Kommunen vil finne alternativer der det er nødvendig. Det er et meget viktig poeng å få fram. Forhåpentlig kommer byggingen i gang igjen med en ny entreprenør før sommeren. Leilighetene vil forhåpentlig stå ferdig i løpet av høsten, men slik situasjonen er det umulig å garantere noe, sier Nordvik, og legger til at det også gjelder spørsmålet om økonomiske konsekvenser. (Sitat slutt).

Innbyggerne i Frogn ikke fornøyd

I kommentarfeltet på Facebook er imidlertid innbyggerne i Frogn ikke spesielt fornøyd: (Kommentarene er kortet ned og sterk ordbruk er fjernet red. anm.)

RuneA skriver:

– Herrejesus. Hvor **** får kommunen dissa penga fra? 12.2 millioner! (Og tomta må ha kostet en formue!). Vi har venta på gang og sykkelsti i flere tiår mot fotballbanen på Folkvang og svømmehallen på Seiersten er først ferdig nå som unga våre er voksne og har flytta ut av Drøbak. Dette er tøv og misbruk av kommunen! Og hvem skal betale for oppholdet til disse 20 år gamle «flyktningene» i mange år fremover, de får ikke akkurat jobb med det første.

Ove skriver:

– Først kjempet vi mot tyskerne og brakka på Kopås ble brukt av soldatene dems under okkupasjonen. Mange mennesker mistet livet under krigen for å gjøre Norge fritt. Nå brukes brakkene av nye soldater som kommer som «flyktninger» men som vil islamisere landet vårt. Hvem skal befri Norge denne gangen?

TYSKERNE I DRØBAK: Tyske soldater marsjerer i Drøbak under krigen. De inntok blant annet mannskapsbrakka på Kopås der kommunen nå bygger flyktningbolig. En kommentar på Facebook sammenligner dagens masseinnvandring fra ikke-vestlige land med situasjonen under krigen. (Foto: Privat/Arkiv).

Relatert: