For mye norsk kultur i barnehagene

FOR MYE NORSK KULTUR: Et forskningsprosjekt viser at barnehagene utenfor de store byene i for liten grad tar hensyn til "det nye Norge". (Illustrasjonsbilde)
Barnehager/Flerkultur

En forsker ved Høgskolen i Hedmark har kommet fram til at det spilles for mye Thorbjørn Egner sanger og at det er for mange bilder av lyse barn i bøkene i landets barnehager. Dette er en utdatert norskhet som ikke gjenspeiler det flerkulturelle samfunnet vi nå lever i mener forskeren. Det rettes også kritikk mot at det er for lite morsmålsopplæring i barnehagene.

En undersøkelse ved Høgskolen i Hedmark viser at særlig barnehagene utenfor de store byene prioriterer å lære barna norsk og lokal kultur, istedenfor flerkultur. Forsker Camilla Eline Andersen påpeker at dette ikke er i samsvar med de signaler og regler som kommer fra det offentlige.

– Ellers er praksis langt fra det som rammeplanen tegner opp, sier Andersen. Hun ser at de pedagogiske lederne velger norsk og lokal kultur som utgangspunkt:

Camilla Eline Andersen mener det er for mye lokal og norsk kultur i barnehagene utenfor de store byene.
KRITISK TIL «UTDATERT» NORSK KULTUR: Camilla Eline Andersen mener det er for mye lokal og norsk kultur i barnehagene utenfor de store byene.

– Det som gjøres i mange barnehager i dag, reflekterer ikke de verdier og det mandat som offentlige dokumenter uttrykker.

Norske barnehager har krav på seg fra staten til å støtte minoritetsspråk og praktisere «flerkulturell pedagogikk». Dette står i rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver fra utdanningsdirektoratet.

– Det ser ut til at det lages opplegg og samlingsstunder som i all hovedsak inspireres av typisk norsk kultur. Det kan være eventyr, rim og regler fra «det norske arkivet», for å si det helt enkelt. Det er jo ikke vanskelig på finne eventyr fra for eksempel arabisk kultur, men det gjøres i liten grad, forteller førstelektor Camilla Eline Andersen.

Utdatert norskhet

Andersen understreker at det ikke finnes entydige svar for hvordan barnehagene skal implementere mer «flerkulturell pedagogikk», men at det finnes flere muligheter.

– Man kan tenke litt på hva slags bøker man velger ut: Har alle barna på bildene lys hud? Velger man bare fortellinger med det man kan kalle utdatert norskhet? Spiller man kun musikk fra for eksempel Thorbjørn Egner? Hvis man bare velger slik er det noe som mangler i forhold til hvordan samfunnet er for øvrig, sier Andersen.

Relatert:

– VG-journalist: de norske håndballjentene er for hvite

– Innvandrerpolitiker: Det er for mange hvite politibetjenter i Norge

– Vi har et kritthvitt medie-Norge

– NRK-veteran vil fjerne nasjonalsangen

– Lærer vil fjerne Østfold-dialekten pga innvandrere

– Fylkesmann: Norske skoler plikter å følge islamske regler

– Utdanningsforbundet: Norske lærere bør lese koranen

 • Kim Larsen

  jævla lands foræder av en fitte

 • EiSkogsNisse

  Dette er enda en bekreftelse på at multikulturalisme er en offisiell statsideologi. Jeg leste også for ikke så lenge siden om resultate av multikulturalistisk pedagogi på britiske skoler. Der har de holdt på med dette her i en god stund og resultate er en haug med elever som ikke kan identifiere seg med deres lærerplan. De føler seg umotiverte og eksluderte ettersom alt så å si handler om fargede mennesker.

 • Rolf Gunnar Rolfsson

  Forskingen er kommet til motsatt konklusjon, nemlig, at like barn leker best – også genetisk. (MOD: Resten av innlegget er redigert bort da artikkelforfatter ikke har bevis for påstandene som blir fremlagt. Vi ønsker fri debatt, men vennligst følg debattreglene før dere poster. Mvh Frieord.no).

  • Rolf Gunnar Rolfsson

   Akkurat. Jeg vurderer ytringsfrihet i Norge generelt, og rapporterer utenfor Norge. Nordmenn vil ikke være i stand til å vurdere seg selv innenfor seg selv, når det gjelder det «blinde feltet». Derfor er det ikke skade til med et synspunkt utenfra – fra det øvrige Norden. Norge sluttet seg til Helsingforsavtalen i 1962. Men har beviselig forsatt med Landssvikoppgjøret frem til i dag. Derfor retter vi et kritisk blikk mot Norge, og stiller et spørsmål, om hvorvidt «danskebåten» er et uttrykk for «nordisk samarbeid» eller «flukten fra gulag»? Man sier det er bra å være norsk i Danmark, men hvordan er det motsatt å være dansk i Norge?

   En annen ting, som man bør være oppmerksom på, er, at definisjonen på nordmannen er dobbelt. Enten er man norsk nordmann eller nordisk nordmann. Den norske nordmannen defineres utfra private foreninger, som gjennom politisk makt gjennom valgordning, opptrer som NGO’er, som teoretisk kan være hemmelige agenter for utenlandske interesser. Den nordiske nordmannen derimot er en fellesdefinisjon, hvor felles kultur, språk og historie utgjør kriteriene. Dessuten vil man implisitt kunne utlede fra kriteriene, at nordiske nordmenn har felles forfedre, hvilket fører til myten om Odin som felles stamfar for nordboerne.

   Valget kommer til å stå mellom det norske og det nordiske. Denne kommentaren på Frieord.no vil også bli parallellpostet på Vitnet.no

 • Christian Aarvold Hageland

  Så kjempeflott at noen bevarer Norsk kultur! 😀

 • manutd7270

  Bor vi ikke i Norge a?

 • Pingback: Må stenge barnehage etter ubehagelige episoder med asylsøkere - Frieord()

 • Marko

  Eg trur det er noe sanhet vad ho sier. Ikke bra å vare navelskuere bare. Dagens skoler må lære barn til å kjenne andre kulturer også.

 • Pingback: Nordmennenes eller flyktningenes dag? - Frieord()

 • Pingback: Marie Simonsens og venstresidens hat mot hvite mennesker - Frieord()

 • Pingback: Skolene på Voss avlyser julegudstjenesten - Frieord()

 • Pingback: Skolene på Voss avlyser julegudstjenesten - Norgesavisen.no()

 • Pingback: Tyskland: Muslimske terrorister planla å drepe barnehagebarn med giftig iskrem og bomber - Frieord()

 • Pingback: Ap-politiker klager over kritthvitt kommunestyre - Frieord()

 • Pingback: Hytteeier får ikke heise det norske flagget på eiendommen sin - Frieord()