Fjerner støtte til syke nordmenn – ønsker flere flyktninger og asylsøkere

NYE NORGE: Eldre og pleietrengende mister nok et tilbud fra kommunene. I Oslo har nå seks bydeler kuttet i mathjelpen til folk med blant annet hjertesvikt og som er nesten helt blinde. (Foto: illustrasjonsbilde)
NORGE/ØKONOMI

Det strammes inn i budsjettene til gamle og syke nordmenn over hele landet. Blant annet vil man i Oslo fjerne matlevering på døren til blinde og kronisk syke med kols og hjertesvikt. Samtidig ønsker rødgrønne partier å radikalt øke antallet flyktninger og asylsøkere som skal få komme til Norge.

Seks bydeler i Oslo har informert mange av sine sine syke og pleietrengende innbyggere at de nå mister tilbudet  om matvarehandling hjem til sine bo og omsorgsboliger. Bydel Grünerløkka har allerede sendt ut brev der nesten 2/3-deler av tidligere brukere av tilbudet nå mister det.

Grunnlaget skal være at bydelene skal «effektiviseres». St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Søndre Nordstrand, Stovner og Nordre Aker har allerede gjennomført lignende kutt.

Av 90 tidligere brukere, så kvalifiserer nå kun 27 av dem til å få fortsette med tilbudet på Grünerløkka. Noen av de som mister det er ifølge Osloby.no en eldre kvinne som er nesten helt blind og en eldre mann som sliter med kols, hjertesvikt og klumpfot. Nå må de syke og pleietrengende begynne å betale for tjenesten fra butikkene eller handle og bære matvareposene hjem selv.

To av de fire aktuelle matleverandørene krever at det handles for et minimum på enten 500 eller 600 kroner for å få varene hjemsendt. Det kan bli vanskelig for de som har minst av alle i samfunnet.

Les også: 77-årig pensjonist kastet ut for å gi plass til flyktninger

D
SYKE MÅ HANDLE SELV: Nesten blind og syk med hjerteproblemer? Det holder ikke ifølge bydelene i Oslo. Da må du handle og bære maten din hjem fra nå av. Alt for å «effektivisere» tilbudet til innbyggerne i hovedstaden.

Er fortvilet

Harald Godtfred Hansen er en av de omsorgstrengende som nå ikke kvalifiserer til matvarehjelpen:

Det er trist og vi er mange i her i blokken som er fortvilet. Å handle ukentlig eller oftere blir jo mye dyrere nå. I tillegg aner jeg jo ikke hva de nye butikkene selger. Hjemmehjelpen som besøkte meg i dag fortalte at mange eldre er fortvilet over situasjonen, sier Hansen og sukker.

Hansen beklager at det tok så lang tid for ham å åpne døren når journalistene kommer på besøk:

Beklager at det tok litt tid å åpne. Jeg har både kols, hjertesvikt og klumpfot, så det tar litt tid å bevege seg.

Men nå har altså bydelen bestemt at han er frisk nok til å ikke få hjelp til å handle mat.

Les også: – Haugesund: vil putte eldre på dobbeltrom for å hente inn flere flyktninger

Bydelsledelsen er fornøyd

Bydelsledelsen er selv fornøyde med tiltaket og mener at de syke og pleietrengende nå kan benytte seg av venner og familie til å handle  mat.

Det er en positiv tilleggsgevinst, mener avdelingsdirektør for helse og sosialtjenester i bydel Grünerløkka, Tone Thorsen.

BLINDE KAN HANDLE SELV: Avdelingsdirektør for helse og sosialtjenester i bydel Grünerløkka, Tone Thorsen, mener folk som er nesten blinde og med hjertesvikt kan bære tunge handleposer selv. Dette som en konsekvens av "effektivisering" i bydelen.
FORNØYD: Avdelingsdirektør for helse og sosialtjenester i bydel Grünerløkka, Tone Thorsen, mener folk som er nesten blinde og med hjertesvikt kan bære tunge handleposer selv, eller få familie til å gjøre det. Dette er en «tilleggsgevinst» for de svakeste i bydelen, ifølge Thorsen.

Thorsen kommer fra jobben som kommunaldirektør for helse og velferd i Nes kommune, hvor man i august i 2013 hadde en pleietrengende mann som ble liggende død i 17 dager i sin leilighet. Det var først når postmannen oppdaget at posten ikke ble hentet at det ble tatt affære. Thorsen hadde da sparket den tidligere vaktmesteren i borettslaget på grunn av effektivisering i kommunen, noe som gjorde at de boende ikke lenger hadde noen som passet på dem.

I en kommentar til lokalavisen uttalte Thorsen at «Vi har lagt ned og bygd ut i en skjønn forening. Jeg synes det har gått bra og jeg har ikke hatt noe i mot forandringer som har vært rasjonelle for kommunen.«

Nå er det de pleietrengende på Grünerløkka som skal få smake på Thorsens sparekniv.

Les også: – Vil ofre velferden og tryggheten til nordmenn for å ta imot flyktninger

Samtidig i rødgrønt-land

Mens sykehjem, skoler og andre offentlige tilbud skjæres ned år etter år, ønsker de rødgrønne partiene å øke strømmen av flyktninger og asylsøkere som skal få permanent opphold til Norge. Med påfølgende kostnader anslått til 4.1 millioner kroner per person ut livet. For 2014 ventes det over 12 000 asylsøkere til Norge. Det er en økning på 7 prosent fra tidligere år.

VIKTIGERE ENN DE ELDRE? De rødgrønne partiene ønsker at Norge skal øke antallet flyktninger og asylsøkere som får komme til Norge. Samtidig kuttes det i mange tilbud til barn og eldre i kommunene pga enorme budsjettunderskudd. (Illustrasjonsbilde).
VIKTIGERE ENN DE ELDRE? De rødgrønne partiene ønsker at Norge skal øke antallet flyktninger og asylsøkere som får komme til Norge. Samtidig kuttes det i mange tilbud til barn og eldre i kommunene pga enorme budsjettunderskudd. (Illustrasjonsbilde).

Ønsker flere tusen asylsøkere og flyktninger

AUF-leder Eskil Pedersen og Marielle Leraand i partiet Rødt tordner over at Norge ikke kan ta imot flere tusen flyktninger mer enn det vi gjør idag. Norske myndigheter har per idag bestemt at vi skal ta imot 500 flyktninger fra Syria.

Eskil Pedersen mener det er egoistisk av Norge å ikke ta sin del av ansvaret for flyktninger i Syria eller andre konfliktområder.

Marielle Leraand i Rødt mener antallet i stedet burde dobles til 2.000 flyktninger.

Det kan ikke stå på pengene for å sikre organisering og tilrettelegging for dette, når regjeringen drysser ut milliarder i skattelette for å øke det private forbruket i Europas rikeste land, sier Leraand.

Det skulle bare mangle at Norge ikke kan ta i mot noen tusen av de to millioner flyktningene som nå strømmer til Syrias naboland, mener Leraand. I tillegg mener hun Norge må å øke hjelpearbeidet i Syria og nabolandene.

D
MENER NORGE ER RIKT: Marielle Leraand fra Rødt mener Norge har nok penger til tusenvis av flyktninger i Norge. Samtidig kutter norske kommuner ned på alt fra mattilbud til nødvendig hjelp for eldre og uføre for å få budsjettene i pluss. (Foto: Wikicommons).

Relatert: