Etnisk nordmann dømt til 7,5 års fengsel for terrorvirksomhet

Aktor i saken, Kim Sundet, hadde opprinnelig krevd ni års fengsel for 34-åringen fra Verdal i Nord-Trøndelag.

Kristian Michelsen skal ha rømt fra en psykiatrisk institusjon i i 2014 og deretter dukket opp i Syria, hvor han sto frem som IS-kriger med skjegg og maskingevær.

Han skal også ha hatt kontakt med en annen etnisk norsk konvertitt, Kim André Ryding (27) fra Moss. De to skal ha snakket med hverandre over telefon og ha møttes i den syriske byen Raqqa.

Les også: Kim André Ryding på internasjonal terrorliste

Det er ikke klart om Michelsen har drept, torturert eller voldtatt noen i Syria.

RUSPROBLEMER: 34-årige Kristian Michelsen fortalte retten om mobbing, rusproblemer og hvordan han ble rekruttert av en annen konvertitt. (Foto: Youtube).

Under rettssaken skal Michelsen ha fortalt om oppveksten i Verdal, der han påstår at han ble mobbet og begynte med narkotiske stoffer. Han skal også ha hatt problemer med familien.

I 2013 ble kjent med en 27-åring fra Levanger som hadde konvertert til islam og som fikk ham med til å reise til Syria.

Michelsen nektet for alle terroranklagene som påtalemyndighetene la frem for hans opphold fra 30. november 2014 til april 2016. Da ble han pågrepet av tyrkisk politi for ulovlig grensepassering.

Tyrkia utleverte ham til Norge i august, 2016 og han ble arrestert på Gardermoen av PST.

Politiet skal også ha beslaglagt 13.000 sms’er på hans telefon. I noen av disse skrev han blant annet:

– Jeg ønsker å leve under sharia-loven

– Jeg kjemper mot de som dreper muslimer

– Jeg er ISIS nå og er stolt av det

Les også: Hussain (31) dømt til ni års fengsel i Oslo tingrett – rekrutterte for terrorgruppen IS

ETTERSØKT INTERNASJONALT: Den norske muslimen, Kim André Ryding (27), er nå ettersøkt av både PST og Interpol for sitt medlemskap i terrorgruppen IS. Om han har vært med å myrde kvinner, barn og homofile som man vet gruppen gjør, informeres det ikke noe om. (Foto: Interpol).

Les også: Muslimer ville massakrere barnehagebarn i Oslo

Ifølge retten ble Michelsen dømt for «Å ha inngått avtaler med en eller flere personer tilknyttet IS om å ‘begå, eller medvirke til å begå, en eller flere straffbare handlinger, med den hensikt å skape alvorlig frykt i den syriske befolkningen og tvinge regjeringen til å gi fra seg makten'»

Han var også tiltalt for å deltatt i trening og opplæring i landet og sammen med andre bevæpnede personer ha deltatt i militære operasjoner.

Rettssaken startet 2. oktober og ble avsluttet sist fredag. I går kom altså dommen på syv og et halvt års fengsel for 34-åringen fra Verdal.

Retten fant det bevist utover rimelig tvil at han objektivt sett inngikk en reell avtale med IS om å begå straffbare handlinger som beskrevet i straffeloven, eller medvirke til dette.

To andre trøndere fra Levanger, skal også ha reist til Syria. De to andre skal ha vært gift og konvertert til Islam.

Mannen, som var i 20-årene, skal ha blitt drept under kamper.

Les også: Terrorekspert ved Politihøgskolen – nordmenn er en større trussel enn IS-terrorister

DREPT: Et ektepar fra Levanger skal også ha reist til Syria for å kjempe for IS. Ektemannen skal ha blitt drept under oppholdet. Det er uklart hva som har skjedd med kvinnen. (Foto: Privat).

Les også: Historisk dom over muslimer med norsk statsborgerskap

Til sammen er fem personer fra Norge dømt for å ha kjempet i den muslimske terrorgruppen IS.

Av 100 som skal ha reist til Syria, skal 40 ha returnert, 40 skal fremdeles oppholde seg der nede, mens 20 skal være drept.

Av uviss grunn så har NTB, TV2 og Adresseavisa valgt å hemmeligholde både bilder og navn på Kristian Michelsen.

Frieord har tidligere skrevet om tidligere miljøpartimedlem og blitzer, Anders Cameroon Østensvig Dale (35), er nå ettersøkt av de fleste europeiske etterretningstjenestene.

Les også: Miljøpartiet De Grønne-politiker medlem i al-Qaida

Et tidligere medlem hos Miljøpartiet De Grønne, samt med fortid i det venstreekstremistiske Blitz-miljøet, står nå på terrorlisten til det amerikanske etterretningsvesenet. Det skal være Anders Cameroon Østensvig Dale (35) fra Nesodden som skal ha tilsluttet seg terrororganisasjonen al-Qaida etter å ha konvertert til Islam i 2007/2008 en gang. (Frieord.no).

Bombe i Oslo sentrum

Det er bare litt over tre uker siden en asylsøkende muslim (17) fra Ingusjetia ble dømt til ni måneders fengsel for å ha planlagt å sprenge en bombe i Oslo.

Les også: PST oppjusterer trusselnivået etter bombefunnet i Oslo – forventer islamsk terrorangrep mot sivile i 2017

Relatert: