Bile Mohamed Elmi (18) og Abdirizak Nur Ali (21) dømt for grove overgrep mot norsk 14-åring

GROVE OVERGREP I OSLO: En 14 år gammel norsk jente ble dopet ned og utsatt for overgrep av opptil fire afrikanske menn i juli ifjor. Nå har retten i Oslo dømt to av mennene til henholdsvis samfunnsstraff og 10 måneders fengsel. (Foto: Oslo S).
OVERGREP

En 14 år gammel norsk jente ble utsatt for grove overgrep av tre afrikanske menn på et lokaltog i Oslo og i en leilighet i fjor sommer. De tre var i utgangspunktet siktet for grov gjengvoldtekt, men statsadvokaten mente det ikke var nok bevis for å få dømt dem for dette. I en overraskende dom fra Oslo tingrett fikk to av mennene svært lave straffer, den ene mannen slapp unna med samfunnsstraff. Den tredje mannen møtte ikke opp under rettsaken og saken mot han ble derfor utsatt.

I slutten av juli måned ifjor, skal tre afrikanere på henholdsvis 18, 19 og 21 år, ha plukket opp en enslig mindreårig jente på Oslo S.

Les også: Afrikanere gjengvoldtok mindreårig jente på lokaltog

Lokaltog

De skal ha kommet i prat med den 14 år gamle jenta inne på stasjonsområdet, før de kort tid etterpå fikk henne inn på et lokaltog til Lillestrøm. En av mennene skal ha hatt en arm rundt henne og dratt 14-åringen ufrivillig inn på toget.

Alle de tre afrikanerne visste at jenta bare var 14 år, da hun skal ha fortalt dem alderen sin.

Dette var starten på det som skulle være et langt og brutalt mareritt for den unge jenta.

«Hold kjeft hore»

Inne på toget skal Bile Mohamed Elmi (18) ha tvunget jenta til å utføre oralsex på seg før han misbrukte henne analt. Han skal blant annet ha sagt til jenta; «hold kjeft hore» og «skrik hore».

VOLDTATT INNE I VOGNEN: Den mindreårige jenta skal ha blitt utsatt for gjengvoldtekt inne i en av NSB sine ubetjente vogner. (Foto: NSB)
VOLDTATT INNE I VOGNEN: Den mindreårige jenta skal ha blitt utsatt for overgrep inne i en av NSB sine ubetjente vogner. (Foto: NSB)

Det skal også ha vært en fjerde afrikansk mann til stede på toget under overgrepet. Dette skal være en kamerat av Bile, som holdt vakt mens overgrepene pågikk.

Gårdshus

De afrikanske mennene skal så ha tvunget den 14 år gamle jenta av toget på Haugenstua stasjon og tatt henne med seg til et nedlagt gårdshus, ikke langt fra togstasjonen.

Der skal den da 20 år gamle mannen, som ikke møtte i retten, ha misbrukt 14-åringen oralt og analt.  Dette overgrepet skal ifølge aktor ha vært enda grovere enn den som jenta ble utsatt for på lokaltoget.

Etter at overgrepet ved gårdshuset var ferdig, skal mennene ha ha tvunget 14-åringen til å røyke det forbudte stoffet hasj.

Les også: VG unnlater å informere om afrikanske voldtektsmenn i Oslo

Gressplenen

De skal så ha dratt den 14 år gamle jenta videre med seg. Hun var både sterkt preget av situasjonen og livredd.

Hun skal så ha blitt utsatt for et tredje overgrep, denne gang igjen av 18 år gamle Bile Mohamed Elmi.

Overgrepet skal ha skjedd på en gressplen. Etter overgrepet skal 14-åringen ha vært så fortvilet og sliten at hun sa at hun ønsket å ta sitt eget liv. Bile skal derimot ha presset jenta til å fortsette å gå videre med mennene.

Etter en kortere gåtur skal de ha kommet til en boligblokk på Furuset, hvor jenta ble utsatt for ennå en voldtekt. Det var dette overgrepet, Abdirizak Nur Ali (21), ble dømt for.

D
DOPET NED OG VOLDTATT: De afrikanske overgriperne skal ha tatt med den norske 14-åringen til en leilighet på Furuset hvor overgrepene fortsatte utover natten. Jenta skal også ha blitt dopet ned. (Foto: Furuset).

Soverommet

Da jenta kom inn i leiligheten fikk hun et glass med alkoholholdig drikke, som gjorde henne enda mer sløv og søvnig. Hun ble deretter ført inn på et soverom og lagt ned på en madrass.

Der skal 21-årige Abdirizak Nur Ali ha misbrukt 14-åringen oralt og analt. Dette var det fjerde overgrepet på få timer. Overgrepet skal ha vært svært smertefullt og den 14 år gamle jenta gikk ifølge aktor nesten inn i bevisstløs tilstand etter overgrepet.

Les også: Afrikanere slipper gjengvoldtekt-tiltale etter grov voldtekt av mindreårig norsk jente

T-banen

Den påfølgende dagen skal den unge jenta ha våknet halvnaken og fortsatt vært svært preget av de grove overgrepene, men skal ha fått lov av de afrikanske mennene til å forlate leiligheten og gå til t-banen.

Vel fremme på Oslo S skal politiet ha funnet 14-åringen som ble beskrevet som «kraftig medtatt». Etter å ha hørt hennes brutale historie tok politiet jenta med til voldtektsmottaket på Legevakten.

Jenta skal også ha blitt etterlyst av sin far.

Jenta sa nei flere ganger

Jenta skal ha sagt nei og gjort klar motstand under alle overgrepene. Hun skal derimot ha vært svært forkommen og altfor svak i forhold til overgriperne til at hun klarte å stoppe dem.

Ingen av de tre afrikanske mennene brukte kondom under overgrepene. Det er ikke klart om jenta har pådratt seg noen alvorlige seksuelle sykdommer som følge av de gjentatte overgrepene i juli ifjor.

14-åringen skal ha husket såpass mye fra overgrepene at hun klarte å hjelpe politiet med å finne områdene hun ble tatt med på. Blant annet brukte politiet en sporhund som fant sædrester både i togvognen og i området rundt den nedlagte gården.

Etter overgrepene og flere besøk hos psykolog, har den 14 år gamle jenta fått påvist den alvorlige psykiske lidelsen posttraumatisk stressyndrom.

Les også: Vold mot utlending i Namsos – ingen nevner to grove gjengvoldtekter

D
REAGERER: Fra en siktelse som gir 21-års fengsel endte de siktede opp med samfunnsstraff og 10 måneder soning. Politiadvokat Sturla Henriksbø reagerer negativt på domsavsigelsen. (Foto: Twitter).

Siktelse – fra 21 års fengsel til samfunnsstraff

Saken skal ha vært en av de høyest prioriterte sakene hos sedelighetsavsnittet hos Oslo-politiet, på grunn av jentas unge alder og grovheten i overgrepene. Jenta skal ha blitt utsatt for gjentatte overgrep over flere timer.

– Gjengvoldtekten skal ha vært så grov at den kvalifiserer til 21 års fengsel, fortalte Sturla Henriksbø ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til VG.

Det dreier seg om straffelovens paragraf 193, for voldtekt etter tredje ledd – som benyttes når voldtekt er begått av flere personer i fellesskap.

Denne paragrafen ble imidlertid fjernet fra siktelsen mot mennene av statsadvokaten.

Den nye siktelsen med samleie med mindreårig, som omhandles under straffelovens paragraf 196, første ledd: Seksuell omgang med barn under 16 år, har en langt lavere strafferamme på kun seks år.

Fra VG:

– Vi mener at bevisene ikke holder for tiltale av gruppevoldtekt. Jeg kan ikke gå inn i detaljer, men det er en helhetsvurdering av samtlige bevis i saken, sier statsadvokat Cecilie Schløsser Møller til VG. (Sitat slutt).

Retten fant derimot at den seksuelle omgangen skjedde på en særlig krenkende måte for fornærmede.

Dømt

Bile Mohamed Elmi, født 1996, ble dømt for to overtredelser av straffeloven § 196 første ledd jf.  annet  ledd, til samfunnsstraff i 344 dager. Dette inkluderer en dom for vold fra en tidligere sak i februar. Bile skal ha avbrutt soningen av denne dommen før den var ferdigsonet.

Abdirizak Nur Ali, født 1993, ble dømt for en overtredelse av straffeloven § 196 første ledd til fengsel i 10 måneder.

De domfelte må også betale henholdsvis 75.000 og 60.000 kroner i erstatning til offeret.

Oppdatert: Den tredje gjerningsmannen, Mohamed Abdirisak Mohamed (21), ble i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år og fem måneder. I tillegg må han betale oppreisning til jenta på 75.000 kroner.

Les mer: Mohamed Abdirisak Mohamed dømt etter gjengovergrep mot norsk jente

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller mener at de fire afrikanerne som voldtok den mindreårige jenta ikke gjorde det som en gjeng, men individuelt. Dette selv om de alle var tilstede under voldtektene og voldtok jenta sammen.
FRAFALT SIKTELSE: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller mener at de tre afrikanerne som begikk overgrep mot den mindreårige jenta ikke gjorde det som en gjeng, men individuelt. Dette selv om de alle var tilstede under overgrepene og begikk overgrep mot jenta sammen. Det førte til de domfelte kunne spasere ut av rettslokalet med svært korte dommer.

Overraskende lave straffer

Politiadvokat Sturla Henriksbø har reagert på de meget lave straffene for de grove overgrepene på den mindreårige jenta.

Offeret og hennes familie er også svært skuffet over straffenivået, skriver VG.

Les også: Somalier voldtok 11-årige Ida – fikk 22 timers samfunnstjeneste

Norske medier mørklegger

Frieord.no sine tidligere omtaler av saken har avdekket at norske medier i stor grad har skjult overgrepsmennenes etniske bakgrunn fra sine lesere.

Da Frieord.no skrev på nytt om saken den 15. september ifjor, påpekte vi hvordan VG i så og si alle sine omtaler om saken unnlot å nevne overgrepsmennenes bakgrunn.

I VG sin omtale av saken, som går over fire artikler, her, her, her og her,  omtales overgrepsmennenes bakgrunn kun i en av dem, og da med to mindre referanser. I hovedartikkelen, fire måneder senere, utelates denne informasjonen totalt.

De afrikanske overgrepsmennene omtales konsekvent som «kameratene», «overgriperne», «mennene», «tiltalte» og «siktede». Selv ikke i faktaboksen som publiseres i tre av de fire artiklene informeres det om overgrepsmennenes bakgrunn. Der omtales de kun som «mann 18», «mann 19», «mann 21» og «mann 21».

Det samme skjer nå igjen når man har endret siktelsen fra gruppevoldtekt til overgrep mot mindreårig, Denne gangen omtales de afrikanske overgrepsmennene som en «kameratgjeng» av VG sin journalist, Cathrine Ekehaug.

I VG’s nylige dekning av dommen så utelater de nok engang denne informasjonen.

Relatert:

Kommentarer

kommentarer