Ap-ordfører: Sender hjem syk 92-åring fra sykehjem – ønsker 50 flyktninger til kommunen

I en historie som ikke er helse-Norge verdig, så kan NRK Nordland fortelle om den 92-årige Lilly Johnsen, som med brukket rygg og store smerter har blitt sendt hjem fra sykehjemmet, der hennes ektemann gjennom 40 år ligger fast.

Les også: Haugesund: vil putte eldre på dobbeltrom for å hente inn flere flyktninger

Fra NRK Nordland:

– Jeg fikk beskjed om at det er fullt. Jeg ble helt satt ut. Jeg ville ikke la dem se at jeg gråt, men jeg klarte ikke å holde meg, forteller 92-åringen fra Flakstad i Lofoten til NRK.

Hun fortsetter:

– Jeg synes det er råttent. Jeg er ikke redd for å si det heller. Jeg skjønner ikke hvordan de tenker. Å sende et sykt og skrøpelig menneske hjem alene.

– Jeg har voldsomme smerter, det er ubeskrivelig. Jeg må ha hjelp til det meste, sier hun. (Sitat slutt).

Les også: Fjerner støtte til syke nordmenn – ønsker flere flyktninger og asylsøkere

Les også: Norge bruker milliarder på velferdsmigranter – eldre og syke sulter ihjel på norske sykehus

D
LOFOTEN: Solhøgda Bo- og behandlingssenter ligger i Flakstad kommune på Lofoten. Helsetjenesten i kommunen har nå bestemt at en 92 år gammel kvinne med ryggbrudd skal sendes hjem. Dette innebærer at hun må forlate sykehjemmet og feire julen uten sin ektemann gjennom 40 år. (Foto: Google maps).

Store smerter

Lilly johansen skal ha fått et brudd i ryggen i høst og lever med store smerter. Hun trenger hjelp med det meste og må få smertestillende medisin fra hjemmehjelpen jevnlig.

Etter å ha ligget på sykehus, fikk hun plass sammen med sin ektemann gjennom 40 år på Solhøgda Bo- og behandlingssenter. Hun håpet da med tanke på sin høye alder og nylige sykehistorie at hun ville få fast plass.

Det fikk hun ikke.

Les også: Oslo kommune tok fra funksjonshemmede boliger – ga dem til flyktninger

Kan knapt bevege seg

Ifølge kvinnens sønn så har hun store problemer med ryggen og kan knapt bevege seg. Hun må ha hjelp til alt, som å hente medisiner, lage mat eller gå på toalettet.

Kommunen valgte å kaste 92-åringen ut av sykehjemmet rett før julaften, da det ikke er lov for å pårørende å overnatte. De ansatte prøvde å sette en seng inn på ektemannens rom, men dette ble avvist av helsetjenesten og kommunen.

Fra NRK Nordland:

– Det er vondt å tenke på. Når man blir gammel er man ikke annet enn en brikke i et spill, mener 92-åringen.

– Det er mye tårer. Vi har en bønn til kommunen, og det er å omgjøre vedtaket, sier sønnen. (Sitat slutt).

Les også: Vil ofre velferden og tryggheten til nordmenn for å ta imot flyktninger

Ordfører fra AP ønsker flyktninger til kommunen

Men det viser seg at det er en regel for de syke og eldre og en annen for fremmede i Flakstad kommune.

Samtidig som 92-årige Lilly Johansen og flere med henne blir avvist av sykehjemmet, så mener den nye Arbeiderparti-ordføreren, Hans Fredrik Sørdal, at kommunen har råd til å ta imot 50 flyktninger over de neste fire årene.

Han får drahjelp fra Miljøpartiet sin representant Anne-Birgith Mørkved-Rommerud.

D
AP-ORDFØRER: Hans Fredrik Sørdal styrer en kommune som sender pleietrengende 92-åringer hjem som følge av ressursmangel, samtidig som han ønsker å hente inn 50 asylsøkere. (Foto: Flakstad kommune).

Fra Lofotposten:

– Vi har utfordringer når det gjelder boliger. Men vi håper det kan løses, og oppfordrer de som har ledig bolig om å melde fra til kommunen.

Når det gjelder andre tilbud som helse og skole må vi finne ut hva som kreves.

Lofotposten viser til at kommunestyret i Flakstad er positive til å ta imot flyktninger.

En måling InFact skal ha gjort blant innbyggerne i fylket viser at dette også en holdning som deles av majoriteten av de spurte i flere kommuner.

– Dette samsvarer med holdningene jeg møter på stand. Folk er stort sett positive, mener Sørdal.

– 60 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Dette handler om å gi de som kommer hit trygghet, husrom og mat. Vi har et ansvar for å stille opp, mener Mørkved-Rommerud.

Les også: 77-årig pensjonist kastes ut for å gi plass til flyktninger

Les også: 90-åring nektes sykehjemsplass – kommunen ønsker flyktninger

Ikke første gangen pleietrengende innbyggere blir dårlig behandlet

Dette er imidlertid ikke den første gangen Ap-ordfører Sørdal er i nyhetene. I september kom det frem at en 21 år gammel pleietrengende kvinne ble viklet inn i et byråkratisk spill mellom helsetjenesten og kommunen i hjembygda si.

Flakstad kommune nektet henne å få foreldrene som et endel av et helseteam som skulle ta vare på henne.

Når ordføreren ble spurt om saken, nektet han å ta tak i saken, men henviste til at kommunen har et regelverk å følge og at han har tillit til rådmannen som håndterte saken.

Les også: Drangedal kommune kaster ut demente for å spare penger – flytter inn flyktninger