Afghansk asylsøker frikjent for grov voldtekt av mindreårig jente i Stavanger

GULATING LAGMANNSRETT. Asylsøkeren var ett år og fire måneder eldre enn den mindreårige jenta da overgrepene skal ha funnets sted.
ROGALAND

Den afghanske asylsøkeren (19) skal ha utsatt den norske jenta for et levende mareritt i nesten et helt år. Han skal ha forfulgt henne, mishandlet henne og voldtatt henne gjentatte ganger. Han ble først dømt til fengsel i seks år i Stavanger tingrett, men er nå frikjent.

Fra dommen i tingretten kommer det fram at afghaneren skal ha voldtatt den norske jenta gjentatte ganger i tidsperioden fra rundt april 2014 til januar 2015 på flere steder i Stavanger området.

Les også: Ulovlig asylsøker tiltalt for gjengvoldtekt i Stavanger

Afghaneren skal ha utsatt jenta for omfattende vold, mishandling og voldtekt.

Han skal blant annet ha slått, sparket og kløpet henne. Han skal ha dratt henne i håret, holdt henne fast og truet med vold. Han skal ha gjennomført vaginale, anale og orale samleier med jenta på tross av at hun motsatte seg både verbalt og fysisk.

Les også: Mann av utenlandsk opprinnelse dømt for voldtektsforsøk i Stavanger

Ved en anledning skal han ha slått jenta hardt i bakhodet så hun falt i bakken og slo hodet. Mens hun lå på bakken slo han henne hardt i bakhodet og sparket henne flere ganger i ryggen.

Asylsøkeren er afghansk statsborger og hevder å være født i 1997. Han kom til Norge som såkalt enslig mindreårig asylsøker i 2012.

Utlendingsmyndighetene har ennå ikke bestemt om han skal få fornyet oppholdstillatelse. De har ventet på endelig dom i saken.

Les også: Mørkhudet mann overfalt og skadet kvinne (58) i Stavanger

Frikjent

Den 19 år gamle mannen ble i april i fjor dømt til seks års fengsel i Stavanger tingrett. Tre år av straffen ble gjort betinget med en prøvetid på fem år.

Les også: Drosjevoldtekter i Stavanger – alle sjåførene var utenlandske

I tillegg ble han også dømt til å betale fornærmede 225.000 kroner i oppreisningserstatning

Han anket dommen, men ble igjen dømt i Gulating lagmannsrett i november i fjor.

De juridiske dommerne mente derimot at det ikke var ført tilstrekkelig bevis for 19-åringens straffskyld. Det ble derfor besluttet at saken skulle behandles på nytt av nye dommere.

Les også: 1.000 muslimer på Ramadan-avslutning på Stavanger stadion

Saken har nå vært oppe som en meddomsrettssak i Gulating lagmannsrett og 19-åringen ble frikjent på alle punkter for voldtekt og sex med mindreårig. Dommerne mente at tiltalte og offeret hadde hatt et kjæresteforhold og at det ikke kunne bevises at han hadde voldtatt jenta. Han ble kun dømt til 45 dager i fengsel for noen av de voldsepisodene han var siktet for.

Afghaneren slipper også å betale erstatning til jenta.

Les også: Stavanger: Tyrker eller pakistaner slo norsk kvinne i ansiktet under voldtektsforsøk

Erstatning

19-åringens forsvarer, Ørjan Eskeland, sier han vil gi honnør til aktor i saken, Oddbjørn Søreide, som la ned påstand om at 19-åringen ble frifunnet for posten som omhandler voldtekt, på grunn av manglende bevis.

Eskeland vil nå søke erstatning på vegne av sin klient for at han satt åtte måneder varetekt i påvente av rettsak.

19-åringen er tidligere straffedømt for å ha utøvet vold mot en ansatt på en institusjon der han bodde.

Kilde: Gulating Lagmannsrett

Les også: Innvandrerbande herjer Stavanger – seks gateran på en uke

Relatert:

Kommentarer

kommentarer