80-åring har stått på venteliste for bolig i Frogn kommune i 13 år – politikerne gir boligene til flyktninger istedenfor

FROGN KOMMUNE: Lokalpolitikerne og kommunen i Frogn har nektet en snart 80-årig kvinne en kommunal bolig i over 13 år. Samtidig stemmer de for at hundrevis av asylsøkere og flyktninger får komme til kommunen og få gratis boliger og velferdstilbud. (Foto: Frieord.no).
DET NYE NORGE

En snart 80-årig giktsyk norsk kvinne har stått på venteliste for kommunal bolig i 13 år i Frogn kommune. Hvert år får hun nei fra lokalpolitikerne og kommunen om et trygt og varmt sted å bo. I dag bor hun i en sommerhytte fra 1948 med stort trekk og langt fra nærmeste nabo. Lokalpolitikerne i kommunen prioriterer istedenfor å hente inn asylsøkere og flyktningbarn, og bygger boliger til flere titalls millioner kroner for disse.

Gunnhild Bakk er snart 80 år gammel og plages av gikt. Et langt og fysisk arbeidsliv innen omsorgsbransjen med skiftarbeide ved sykehjem ble avsluttet i 2003. Siden 2005 har Gunnhild søkt om en kommunal leilighet. Hun er pensjonist, sliter med sykdom og har ingen nær familie.

Takket være en eldre sommerhytte har 80-åringen hatt et sted å bo. Men den er ikke isolert for kulde og den ligger svært alene til nede ved vannet i Bunnefjorden, langt fra både nabo og de mest nødvendige helsetilbudene.

Les også: Politikere ønsket å legge ned populær ungdomsskole i Frogn for å ha råd til flyktninger

Fra Amta.no:

Ja, allerede i 2005 søkte jeg Frogn kommune om kommunal leilighet fordi det begynte å bli svært tungvint å bo her, og sommerhytta fra 1948 har jo ikke akkurat blitt varmere med åra, humrer Gunnhild som har et uoppslitelig humør tross all motgangen hun har hatt i livet. (Sitat slutt).

Kvinnen forteller til lokalavisen at hun mistet den eneste sønnen sin til kreft for nesten 30 år siden og at hun opplevde et fall sist sommer. Men hun brukte ikke trygghetsalarmen, sier hun stolt.

Jeg vil klare meg selv, sier hun til lokalavisen.

Hennes nærmeste nabo bor ca. 1 kilometer unna. Der står også postkassen hennes. Den er ikke lett å komme til da hun bor i bunnen av en lang bakke ved Bunnefjorden. På vinteren er veien dekket av is.

ISOLERT: Knardal i Nordre Frogn er idyll på sommeren, men på vinteren kan det både bli svært kaldt og vanskelig fremkommelighet i de bratte bakkene ned mot Bunnefjorden. En dårlig isolert sommerhytte er ikke et egnet sted å bo for en giktsyk 80-årig enslig kvinne. Frogn kommune har derimot nektet kvinnen en kommunal leilighet i over 13 år. Postkassene står over en kilometer fra pensjonistens hus. (Foto: Google Streetview).

Da lokalavisen kontakter Frogn kommunes boligkonsulent, Ragnhild Mamen, så nekter Mamen konsekvent å kommentere 80-åringens sak om hvorfor kvinnen ikke har fått tildelt bolig med hele 13 år på venteliste, til tross for høy alder, sykdom og enslig tilværelse.

Før jul steg imidlertid håpet for den giktplagede 80-åringen da hun var på visning i Drøbak på en leilighet og søkte om å få den tildelt. Men kommunen valgte nok engang å gi den til en annen person.

Fra Amta:

Ja, da var jeg på visning en søndag i en leilighet i Råkeløkkveien i Drøbak sentrum, som jeg likte. Men dessverre var det en annen som fikk tilbudet et par dager senere. Så nå må jeg søke på nytt dersom det blir en ny leilighet tilgjengelig, bekrefter Gunnhild med beklagelse. (Sitat slutt).

Samtidig i Frogn

Mens 80-åringer med et livslangt arbeidsliv og slitasje, samt livets tunge påkjenninger med død og sykdom sliter med å få et trygt og varmt sted til sine siste dager, har Frogn kommune istedenfor valgt å tilby ledige boliger og hus til asylsøkere og flyktninger.

Lokalpolitikerne fra Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har konsekvent stemt for en sjenerøs flyktningpolitikk i kommunen som over det siste tiåret har hatt en kostnadsramme i hundremillioners-klassen. Det eneste partiet som har bedt om en stans i bosettingen av asylsøkere og flyktninger er FrP.

Siden 2006 har Frogn kommune bosatt ca. 14 enslige flyktningbarn og tilsammen 321 flyktninger med familieinnvandrede. Men ikke én gang i løpet av disse årene har kommunen funnet det riktig å gi Gunnhild et sted å bo.

INNVANDRING TIL FROGN: Lokalpolitikerne og kommunen i Frogn har vært gjestmilde med lommeboka og velferden til innvandrere, asylsøkere og flyktninger siden tusenårsskiftet. (Skjermbilde/IMDi).

Betalte over 12 millioner for flyktninghus

Men der pengesekken er lukket for pensjonister og nordmenn med ulike livsutfordringer, så er den desto mer åpen for nyankomne innvandrere fra andre deler av verden.

Det toppet seg sist år da avsløringen kom om at Frogn kommune hadde brukt over 12 millioner kroner på et byggeprosjekt for mellom fem til åtte enslige flyktningbarn fra Afghanistan. Det ble imidlertid skår i gleden hos de folkevalgte da det viste seg at entreprenøren gikk konkurs og la på ytterligere millioner kroner på toppen av sluttsummen.

Huset står fremdeles ubrukt, nesten ett år etter at entreprenøren forlot byggeplassen.

Frieord skrev om saken i mai, 2017:

I lokalavisen Amta omtales prosjektet som «Oslofjordens best beliggende leiligheter for flyktninger». I området rundt bygget selges leiligheter og hus for titalls millioner kroner per stykk.

Millionprosjekt – hvor kommer pengene fra?

Etter å ha kjøpt opp eiendommen for det som må være en svært høy sum, kastet Frogn kommune ut tre familier som hadde leid der av Forsvaret. Deretter ble hovedbygget på tomten omgjort som bolig for enslige mindreårige flyktninger i 17-19-års alderen.

Prisen for oppussingen var satt til 7.5 millioner kroner. Tilsammen var budsjettet på hele 12.2 millioner som skulle brukes til å gjøre leilighetene klare for flyktningene. Her skulle det ikke spares på noe.

Les også: Eritreisk mann tiltalt for drapet på sin etiopiske kone i Drøbak

Fra Amta.no:

De gamle mannskapsbrakkene på Kopås i Drøbak pusses nå opp for millioner for å ta imot mindreårige flyktninger.

Anne Bollestad forteller til Amta at de mindreårige flyktningene vil bli bosatt i et stort toetasjes hus i Vindfangerveien i løpet av 2017.

Planen er at åtte mindreårige flyktninger i alderen fra 17 til 19 år skal bosettes i det som tidligere var leiligheter for Forsvaret.

– De aller fleste av dem som kommer til å bo her kommer fra Afghanistan, forteller Bollestad. (Sitat slutt).

Les også: 100.000 innvandrere i Akershus – doblet på 10 år

ORDFØRER: Odd Haktor Slåke (H) er ordfører i Frogn. Det er lov å håpe at han tar tak i saken og gir en 80-årig dame et verdig liv. (Foto: Frogn kommune).

Den gamle mannskapsbrakka skal da altså ha inntil 6 leiligheter for de enslige flyktningbarna fra i all hovedsak Afghanistan som vil få et liv få kan drømme om.

Dette innebærer gratis mat og utdannelse. Datamaskiner, mobiltelefoner, klær og alt av skoleutstyr som ransler, kalkulatorer og annet. De vil i tillegg få gratis busskort og de som nærmer seg 18 vil få gratis/sterkt subsidiert førerkort.

Tilbake på Knarvik måtte 80 år gamle Gunnhild altså feire jul i sitt trekkfulle hus, nederst i en isete bakke, med gikten og trygghetsalarmen sin.

Kanskje 2018 blir et bedre år for den gamle kvinnen. Men med historikken til Frogn kommune og lokalpolitikerne dokumentert ovenfor, så må nok Gunnhild belage seg flere vintre i sommerhytta si.

Les også: Frogn FrP: «Ikke flere flyktninger i 2018!»

Relatert:

 • Tore Halvorsen

  De selverklærte gode er de råeste og mest kyniske menneskene jeg noen sinne har vært bort i. Fy faderian for en skam og -for- noen falske mennesker. De må jo være regelrett sinnsyke. Får nå håpe noen godhjertede folk i nabolaget stikker innom på besøk og tilbyr hjelp hvis det er noe hun trenger hjelp til, selv om hun virker som ei stolt dame. Har selv noen eldre stolte naboer som jeg hjelper med småting som snømåking, vedhugst, data problemer og annet dilldall, og selvsagt turer til butikken. Skal jeg på butikken så ringer jeg og hører om de trenger noe eller vil være med. Det er bare hyggelig og koster ingen ting.

  • Andevik

   Klarer du å skille mellom dugnad og veldedighet?
   Dugnad: 100 år gammelt ideologi. Oppfunnet av kommunister og sosialister.
   Veldedighet: 1100 år gammel ideologi. Oppfunnet av kirken.
   Dugnad er sosialistisk, mens veldedighet er religiøs.

   Ut fra din beskrivelse så må jeg si at du driver med veldedighet. Hvis du tror at det du driver med er dugnad. Da er du veldig hjernevasket.

   Kommunisme og sosialistisk dugnad
   https://no.wikipedia.org/wiki/Dugnad

   Kristendom og religiøs veldedighet
   https://no.wikipedia.org/wiki/Veldedighet

   • Tore Halvorsen

    Ingenting galt i å være hjelpsom hvis man har mulighet og tid. Jeg ville ikke akkurat kalt mine beskjede og sporadiske håndsrekkninger for veldedighet eller dugnad. Og når jeg selv skal på butikken og ringer og spør om de skal være med så er det omtanke. Jeg forbinder de ordene med litt større operasjoner enn at man hjelper noen av og til.Skjønt, man kan vel kverulere på det meste lol.
    Dugnad (fra din link) Ordet stammer fra norrønt dugnaðr «hjelp, god gjerning, kraft», beslektet med norsk duge. Så vidt jeg vet kom kommunismen noe senere tidspunkt enn norrøn tid, så nå ble jeg litt forvirret mtp påstått kommunistisk opphav. I følge linken din er dugnadsbegrepet påstått å være utpreget norsk og stammer fra norrøn tid.

    Det betyr uansett lite, man ignorerer ikke andre hvis man har mulighet til å være hjelpsom bare pga av en definisjon av ett ord.

    Forresten god tirsdag til deg også.

    • Wupelift

     Ordet dugnad stammer fra norrønt, men selve dugnadsarbeidet i praksis ble skapt av kommunistene i Norge. Driver du med dugnad så er du kommunist og sosialist. Driver du med veldedighet så er du anti kommunist. Du må lese flere kommunist nettsider i Norge. Dugnaden i Norge er ca 100 år gammelt og ble startet av Arbeiderpartiet og Norges kommunist parti.

     En person som driver med veldedighet arbeider ikke for felleskapet. Felleskapet det vil si staten, skolen, biblioteker, røde kors og unicef osv.

     En person som driver med dugnad arbeider for sosialistisk felleskap. NRK arbeider med dugnad. Hvert eneste år driver NRK med innsamlings aksjoner til felleskapet. Felleskapet vil si staten, Røde kors osv. I 2016 ble det samlet inn 230 millioner kroner gjennom dugnad.

     https://www.nrk.no/tvaksjonen/arkiv/tv-aksjonen-2016-samlet-inn-over-230-millioner-kroner-1.13295488

     Dugnad betyr for felleskapet. For sosialisme, staten, kommunisme, røde kors, unicef osv.

     Veldedighet er det motsatte av dugnad.

    • Wupelift

     Men også innafor klassesamfunnene – eller på sida av dem – har mennesker fortsatt å løse en rekke problemer på en kommunistisk måte. I menigheter, bondefellesskap, mellom venner og i familier så bygger man ofte på gjensidighet og fellesskap. Ingen tar seg betalt for vennetjenester og dugnad er nordmenns favorittord. Kommunistenes mål er ganske enkelt å frigjøre disse formene for samarbeid og samkvem og å etablere et system fra bunn til topp som bygger på dette ekte menneskelige fellesskapet.

     https://tjen-folket.no/sentralt/view/11682

    • Jocy

     Dugnad betyr arbeid for felleskapet. Ordet stammer fra Norrønt, men selve handlingen av dugnad er forbundet med sosialisme og kommunisme. Det blir som å si at hele NAZI armeen var buddhister. Fordi Adolf Hitler brukte et Swastika buddhist symbol til sin arme. Eller at Swastika er buddhistisk og har ingenting med nazister å gjøre. Swastika symbolet er bannlyst i mange Europeiske nasjoner på grunn av Adolf Hitler.

     Dugnad ble populærisert av Arbeiderpartiet og Norges kommunist parti i de tidligere årene etter krigen. Så hvis du støtter dugnad. Da støtter du sosialisme og kommunisme. Jeg støtter ikke dugnad fordi jeg ikke støtter kommunisme og sosialisme. Som norsk Libertarian støtter jeg kun veldedighet og ikke dugnad.

    • Jocy

     Dugnad ble populærisert av Arbeiderpartiet og Norges kommunist parti i de tidligere årene etter krigen. Så hvis du støtter dugnad. Da støtter du sosialisme og kommunisme. Jeg støtter ikke dugnad fordi jeg ikke støtter kommunisme og sosialisme. Som norsk Libertarian støtter jeg kun veldedighet og ikke dugnad.

    • Renoliva

     Jeg vet ikke hvor du ligger i politikken eller hvor mye du vet om politikk. Da jeg var medlem i Høyres ungdomsparti året 2001 – 2009. Så lærte vi at

     Dugnad betyr sosialisme og venstreside.
     Veldedighet betyr liberalisme og høyreside.

     Så når vi i ungdomspartiet høyre gikk ut for å samle penger. Så var ordet dugnad ulovlig å bruke. Fordi dugnad betydde sosialisme. Vi måtte bruke ordet veldedighet fordi dugnad betydde at du var en sosialist. Nå driver jeg ikke med politikk lenger, men jeg var veldig aktiv i ungdomskolen og videregående.

     Merk at når Siv Jensen eller Erna Solberg snakker. De bruker alltid ordet veldedighet og aldri dugnad i sine argumenter.

     • FalconSays

      Uansett, så gjorde han det av god omtanke, ikke av veldedighet. Men om du vil spikke videre på ordene veldedighet og dugnad, deg om det. Det gagner uansett ikke debatten.

   • Fønix

    Hva i all verden har det med saken å gjøre?? Tøvete flisespikkeri. Jeg syns heller du burde anerkjenne denne snille og hjelpsomme mannen for det eksemplarisk flotte han gjør i stedet for å komme med utenomsnakk og tullprat. Skulle nesten tro du var politiker. For øvrig blir jeg fysisk dårlig av å lese hvordan denne stakkars eldre damen blir behandlet av disse hjerteråe djevlene av noen kommunepolitikere.

 • Hskaug

  Forkastelig! Blir kvalm av oppførselen og prioriteringen til politikerne.

 • invernes

  Man blir bare så inni helvete forbannet på disse djevelens landssvikerene som har lurt seg til makt i Norge.
  Folk må se til helvete å våkne opp.

 • Kvikksølv og fluor?

  Jeg bor i Drøbak og kan bekrefte at frogn kommune er helt ute av kontroll.
  Faren min bor i en kommunal leilighet, i samme bygning er det 7 leiligheter til, altså 8 tilsammen. Det bor «flyktninger» i de 7 andre leilighetene. Standarden var dårlig så kommunen pusset opp alle de 7 leilighetene ….men ikke den siste.
  Gjett hvem som bor i den siste uprioriterte leiligheten.

  • invernes

   Politikerne gjør slik mot eget folk for de ser at det får ingen konsekvenser for de.

  • Kvikksølv og fluor?

   Så jeg betaler IKKE skatten min med et smil for å si det mildt.

  • Andevik

   Jeg betaler jo inntektskatt, NRK lisens og eiendomskatt. Tror du jeg betaler dette med glede? Jeg har ingenting imot inntektskatt, men NRK lisens og eiendomskatt er altfor kommunistisk. Staten bare stjeler å stjeler fra meg.

   Penger fra NRK lisens og eiendomskatt kunne vært satt inn i en sparekonto for å pusse opp huset i kommende framtid. Jævla sosialist nasjonen Norge. Heia, heia og heia kommunisme. Lenge leve den røde arme. Lenge leve kommunismen i Norge. Hei hei hei sosialdemokrati og kommunisme.

  • eligrytten

   Hvem i all verden kan det være LOL.

 • Fred I. Huset

  Først gir vi fra oss 60-70% av pengene våre i skatt, moms og avgifter til politikerne, deretter må vi trygle for å få noen livsnødvendigheter tilbake. Ser folk ikke galskapen i dette?

  Hun og hennes pårørende har vel opp gjennom årene betalt millioner i skatter. For disse pengene kunne hun levd på hotell resten av livet.

  Hvorfor synes folk det er så kult med sosialdemokrati, der vi gir fra oss mesteparten av pengene våre og dermed friheten til å gjøre det som er best for oss selv og våre nærmeste.

  Politikerne kjenner oss ikke personlig og gir vel katta i hvordan vi har det. Dem har sin egen agenda. Eneste gangen dem later som å bryr seg er på valgdagen, besøker eldresenter og greier, men her er det bare valgflesk og tomme løfter.

 • lovåundre

  Triste greier.
  Ser frem til landssvikeroppgjøret….

 • ks

  Har heller ikke ord for dette som skjer i samfunnet.
  Hva er det med sosialistene og migrantene??
  Leser stadig vekk om eldre norske som ikke får en dritt.
  Hvorfor media ikke er på våres parti vet jeg ikke.
  Hadde det vert en kvinne på 80 år med hijab , da hadde media godt bananas.
  All kredit til Fribord og Dokument som er de etnisk norske sine venner.
  De andre har blitt fiender av hvite folk, kun muslimer og afrikanere som skal få alt gratis, uten et kritisk spørsmål.
  Hvor lenge skal vi finne oss i dette sosials diktaturet??

  • Andevik

   Folk klarer ikke å skille mellom dugnad og veldedighet. Dugnad er 100 år gammelt. Veldedighet er 1100 år gammelt. Dugnad er kommunistisk og veldedighet er kristent. Er du en kommunistisk dugnadsperson eller en kristen veldedighets person?

   Kommunist dugnad.
   https://no.wikipedia.org/wiki/Dugnad

   Kristen veldedighet.
   https://no.wikipedia.org/wiki/Veldedighet

   Jeg synes det er viktig å opplyse folk om dette. Fordi mennesker i Norge er så hjernevasket at de ikke klarer å skille mellom dugnad og veldedighet.

   • KareKakk

    Hvorfor skal dem det? De fleste ser nok forskjellen på lokalt egenarbeide til fellesskapets beste, eller bidrag fra rike og formuende til fattige og trengende, uten at det vel er så kritisk om dem bruker riktig ord på relevant handling. Ikke alle er født med en ordbok under armen.

 • Theminorityreporter

  Hun er heldig som får pensjon og får lov til å bo alene i huset sitt.

  For å forsørge den økende mengden fremmede i landet vil pensjonsalderen heves og pensjonen reduseres. Pensjonister med ledig husrom vil få beskjed om å leie ut ledige rom til fremmede, eller selge huset og kjøpe mindre, før de får pensjon.

  Alle offentlige ytelser vil bli behovsprøvet i fremtiden. Du vil få beskjed om å bruke egne midler før du har krav på tilskudd/ytelser fra det offentlige. Dette bil gjelde alt fra pensjoner til utgifter i forbindelse med sykdom og operasjoner.

  Bruk først egne midler før du ber om penger fra fellesskapet, blir det nye mantra.

  De som er gamle i dag er heldige for de slipper å oppleve en alderdom som blir mye verre om få år.

  Historien om 80-åringen er er forvarsel.

  • Andevik

   Jeg betaler eiendomskatt. Har hus til 5,3 millioner kroner. Snart blir jeg så fattig at jeg må bo i gaten. Bare skatt og skatt. Jeg arvet huset fra mine foreldre, men som sosialister sier. Har du ikke råd så fortjener du ikke å bo der. Jeg har råd til å bo i huset, men problemet er at eiendomskatten gjør meg veldig fattig. NRK lisensen gjør meg også 2900 kroner fattighere hvert eneste år.

   Norge er så rik, men jeg har ingen rikdom. Det må vist være snakk om kommunistene som jobber i staten, kommunen og stortinget.

   • Theminorityreporter

    Det er i dag mange kvinnelige (minste)pensjonister på Oslos beste vestkant, som må leve på pengegaver og hjelp fra slektninger.

    De bor i store gamle villaer til tosifrede millionbeløp men har ikke råd til smør på brødskiven om det ikke var for hjelpen de får fra andre.

    Kommunen sier de bare kan selge og kjøpe mindre og i et billigere strøk av byen, så får de råd til å leve.

    Frogn kommune mener nok det samme om den omtalte 80-åringen, men de sier det bare ikke høyt.

    • Fred I. Huset

     Det er liten respekt for eiendomsretten i landet.

     Man tror man eier huset sitt, men så eier man det ikke likevell for staten krever at man betaler «leie» (eiendomskatt).

 • Sau Donym

  Folk sier; Våkn opp, dette må vi ikke finne oss i, og lignende. Men hvis man skal få gjort noe med PROBLEMET, må man faktisk ha en løsning som man utfører fysisk. Har aldri hjulpet å ule med ulvene. Gjør noe! Ta frem ballene eller hold kjeft!

 • Sau Donym

  Folk sier; Våkn opp, dette må vi ikke finne oss i, og lignende. Men hvis man skal få gjort noe med PROBLEMET, må man faktisk ha en løsning som man utfører fysisk. Har aldri hjulpet å ule med ulvene. Gjør noe! Ta frem ballene eller hold kjeft!

  • invernes

   Hadde jeg bodd i området skulle jeg lagt hunde bæsj og rom bæsj på trappa til ordføreren hver dag.

 • Kvikksølv og fluor?

  Denne saken her… som dere la ut i går har gjort såpass vei i vellinga at selv den kommunesleikende lokalavisa vår (akerhus amtstidende) har klinka den rett på forsiden av dagens avis: og dermed fått satt fokus på en pinelig situasjon for frogn kommune. Jeg regner med at det ordner seg med bolig til Gunnhild på ganske kort tid nå. Boligskjefen er latterliggjort og bør miste sin jobb per straks.
  Tusen takk Frieord.no , dette viser at det nytter og dere har makt til å sette figeren og fokuset der det trengs.

  • Fønix

   Så knall å høre at noe nytter. Ja stor takk til Frieord. Måtte de og Document, HRS og Resett motta Kongens Fortjenstmedalje i Gull for å røske opp i all falsk og råtten faenskap. Håper hele kommunestyret i Frogn, minus Frp’s representant(er) – setter morgenkaffen i halsen så til de grader.