20 prosent av grunnskolene i Norge kjønnsdeler undervisningen

HUNSTAD UNGDOMSSKOLE I BODØ: Denne uken grep kommunen inn og stoppet den kjønnsdelte undervisningen ved skolen. (Foto: Bodø kommune).
INNENRIKS

Nylig stanset Bodø kommune kjønnsdelt undervisning på Hundstad ungdomsskole. Nå går debatten om det er bra eller dårlig å skille elevene basert på kjønn.

Debatten om kjønnsdelt undervisning har rast i Nord-Norge de siste dagene og det endte med at Bodø kommune grep inn overfor Hunstad ungdomsskole og stoppet praksisen.

Fra NRK:

I går grep Bodø kommune inn og stanset den kjønnsdelte svømmeundervisningen som det siste året har blitt praktisert ved Hunstad ungdomsskole. Bakgrunnen er at Fylkesmannen mener praksisen strider med opplæringsloven.

Men Hunstad ungdomsskole er ikke alene.

Ifølge førsteamanuensis Anne Torhild Klomsten ved NTNU velger omtrent 20 prosent av norske grunnskoler å kjønnsdele deler av undervisningen i kroppsøvingsfaget. (Sitat slutt).

Les også: Hvem står bak? Slagsmål og drapstrusler ved barneskole i Vadsø

Kent Gudmundsen i opplæringskomiteen på Stortinget mener ungdomskolene bryter loven:

Fra NRK:

– Skolen skal legge særlig vekt på at hensynet til elevfellesskapet og undervisningstimene også skal være en sosial arena. Der skal elevene lære respekt, åpenhet og positive holdninger overfor ulike kjønn og religioner. Der er hensynet for hva som er pedagogisk og organisatorisk mulig det eneste som kan forsvare en annen organisering av undervisningen, mener han. (Sitat slutt).

Les også: Innvandrerelever i Oslo dropper ut, misbruker narkotika og blir med i kriminelle gjenger

Han får støtte fra tiendeklassing Ingvild Okstad, som er tiendeklassing ved skolen.

Fra NRK:

– Det var akkurat det jeg håpet på. Vi lever ikke på 1800-tallet, men i 2017. Kjønnsdelt svømmeundervisning er et stort tilbakeskritt og vil bidra til mer kroppspress. Vi må jobbe med problemet, ikke feie det under teppet, mener 10.-klassing Ingvild Okstad ved Hunstad ungdomsskole. (Sitat slutt).

Les også: 9-åring gjengoverfalt ved den flerkulturelle skolen Hagaløkka i Asker

Les også: Norske elever flykter fra Hagaløkka skole

De får også støtte fra pedagogikkprofessor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet:

Fra NRK:

– Ut fra et forskningsmessig ståsted er det ingen grunn til å tro at kjønnsdeling er en god løsning. Gutter og jenter er ikke mer forskjellig enn at de stort sett kan ha den samme undervisningen, sier pedagogikkprofessor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet.

– Dessuten er det et mål i norsk skole om at den skal være inkluderende. Gutter og jenter, minoritetselever og funksjonshemmede skal delta på lik linje og være i et fellesskap i alle fag. Det er en stor verdi i vårt samfunn, mener han. (Sitat slutt).

Les også: Krise i Oslo-skolen: 1.700 førsteklassinger forstår ikke norsk

Frieord har tidligere skrevet om kjønnsdeling da debatten om temaet raste i Telemark i 2015:

Da kom Fylkesmannen til at man kunne sette til side lovverket for å tekkes ulike religiøse grupper.

Fra Frieord.no:

Telemark Fylke har opplevd en stor økning i antallet muslimer som har bosatt seg fylket. Nå begynner kravene om tilpasning til religiøse lover å komme til de offentlige tjenestene i blant annet Skien.

Telemarksavisa kunne sist uke fortelle om hvordan skoler i Skien nå opplever en sterk pågang om å kjønnsdele undervisningen på skolene. Det har gått så langt at muslimske foreldre har nektet sine døtre å delta i svømmeopplæringen sammen med gutter.

Kravene er at undervisningen skal deles opp etter kjønn og at gutter og jenter må holdes avskilt. Det kreves også at det må ansettes kvinnelige lærere.

Oppvekstsjef i Skien Grete Gjelten oppfordrer skolene å ta kontakt med imamene i Skien for å finne en løsning.

Kommunalsjefen i i byen har derimot sendt brev til Fylkesmannen for å høre om det er innen lovverket å tilby undervisning som diskriminerer på bakgrunn av kjønn, religion eller etnisk bakgrunn.

Les også: Skoler i Skien kan få kjønnsdelt undervisning

TVINGES TIL SHARIA: Fylkesmannen i Telemark har nå pålagt skolene i fylket å følge islamsk lov og kjønnsdele elevene i undervisningen. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Les også: Småjenter antastet på badeland i Raufoss – faren kalt rasist da han sa ifra

Sendte brev til Fylkesmannen

Det hele endte dermed med at kommunalsjefen i Skien sendte brev til Fylkesmannen for å få et svar på hva man burde gjøre.

Nå har svaret kommet. Og det fastslo at muslimenes religiøse tro veier tyngre enn norske lover og at man nå må «tilrettelegge» for en kjønnsdelt undervisningshverdag for skoleelevene.

Les også: «Guttegjeng» bak seksuelle overgrep mot mindreårige jenter på Pirbadet i Trondheim

NORGE ANNO 2035? Norske myndigheter har nå åpnet døren for sharia-styrt undervisning i norske skoler. Hvor langt vil man gå etterhvert som muslimer øker sin andel av befolkningen? (Foto: Illustrasjonsbilde).

Les også: Asylsøkere sex-angrep 11 år gamle jenter i svømmehall

Alle må dusje med klærne på

Det har også blitt annonsert at den nye svømmehallen i Porsgrunn vil ha åpne dusjer hvor man må ha på seg klær.

Fra Frieord.no:

Det er ikke mulig å dusje naken i den nye svømmehallen i Porsgrunn. Dusjene skal ligge åpent til like ved bassenget, og man er godt synlig dersom man tar av klærne.

I den nye svømmehallen som skal stå ferdig i Porsgrunn i 2019, er det planlagt at garderobene skal plasseres rundt svømmebassenget med lave skillevegger. Dusjen skal stå i full åpenhet ved bassenget, hvor både gutter og jenter skal dusje sammen med klær på.

– Vi har større muligheter til å kontrollere og følge med på hva som skjer i garderobene. Samtidig er det en veldig effektiv måte å bygge på.

Ideen er hentet fra Nederland, hvor det er vanlig å dusje med klærne på. Øverland sier at de er sikre på at dusjing med klær, ikke vil påvirke vannkvaliteten.

Les også: Østerrike: Offentlig svømmebasseng utestenger flyktninger etter flere grove angrep og voldtekter av barn

Dusjet uten klær – aldri problemer med garderobene

Det gjennom alle tider vært normalt at man renset seg naken før og etter at man var i bassenget i Norge og Europa. Dette for å passe på hygienen og sørge for at vannet holdt seg så rent som mulig.

Det finnes svært aggressive og farlige bakterier som kan spres i offentlige basseng. I verste fall kan man oppleve kraftig diare eller få alvorlige infeksjoner.

Etter at Europa begynte å oppleve masseinnvandring fra fremmede kulturer til kontinentet med strenge kleskoder har man imidlertid opplevd en del problemstillinger rundt bruken av svømmebasseng.

Ifølge NRK er også sexolog Margrete Wiede Aasland uenig i den nye svømmehallens utforming.

Les også: Overgrep mot mindreårige barn på offentlige bad i Sverige og Tyskland

Fra NRK Telemark:

– Jeg syntes det er stusslig og trist at det skal legges til rette for å dusje med klær på. Det er jo ganske naturlig å dusje naken, sier sexologen.

Aasland håper det ikke blir slutt på arenaene hvor barn eller voksne naturlig ser hverandre nakne. Samtidig liker hun ikke at arkitektene har lagt opp løsninger etter mulige overgripere. (Sitat slutt).

Om det er dette man har brukt som grunnlag for å innføre den nye og svært uvanlige praksisen med dusjer og garderober ved bassenget, samt dusjing med klærne på, er ennå ikke avklart, men det har skapt stort oppstyr på sosiale medier hvor mange spesielt påpeker det uhygieniske aspektet ved saken.

Les også: «Guttegjeng» bak seksuelle overgrep mot mindreårige jenter på Pirbadet i Trondheim

I Islam kan nemlig ikke jenter og gutter svømme sammen, og jentene/kvinnene må være fullt tildekket i vannet. Guttene dusjer også med klær på.

Dette har ført til at man i mange svømmehaller i Norge har innført egne badetimer for muslimske jenter og kvinner, hvor gutter og menn ikke har adgang til svømmehallen. Man har også økt antall vakter og overvåking av bassengområdene etter en rekke grove seksuelle overgrep på svømmehaller i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Nederland, Belgia og Østerrike.

Les også: Nye sex-overgrep mot mindreårige i svenske svømmehaller

Relatert: