Mange æresdrap i Sverige

ILLUSTRASJONSBILDE.

Det er nå et økende problem med æresdrap på relativt nyankomne muslimske kvinner i Sverige, skriver den amerikanske tenketanken Clarion Project.

Den svenske avisen Aftonbladet beskrev nylig mordet på en ung mor ved navn Bina, som innvandret til Sverige fra Iran. Syv måneder etter at Bina (ikke hennes virkelige navn) kom til Mariannelund ble hun drept av mannen sin etter at hun bestemte seg for å skille seg fra ham og slutte å bruke hijab.

Bina er ifølge Clarion Project en av seks kvinner som ble drept i 2016, kort tid etter å ha kommet til Sverige. Gan Heimer, professor ved «Nasjonalt senter for kunnskap om menns vold mot kvinner» ved Uppsala universitet, sier til Aftonbladet at dette er en ny situasjon i Sverige som bør overvåkes nøye.

Bina var bare 21 år da hun ble drept. Hun kom til Sverige sammen med to av sine eldre søstre og deres familier i november 2015. De ble plassert i ulike flyktningmottak. Bina og hennes ektemann, som også var hennes fetter, ble plassert ved mottaket i Mariannelund. Den følgende sommeren var hun død.

Hennes to eldre søstre fortalte politiet at etter at de kom til Sverige ønsket de begge å skille seg fra sine ektemenn og å ta av seg hijabene. De spurte myndighetene om hjelp til å finne et sted de ville være trygge. Deres søster, Bina, ønsket å gjøre det samme.

Bina hadde forsøkt å skille seg fra mannen sin allerede før de forlot Iran fordi han slo henne. Men familien hennes hadde forhindret henne i å gjøre det. I Mariannelund sluttet Bina å bruke hijab, en beslutning som mannen hennes sa at han aksepterte. Men en av hennes søstre, så vel som andre slektninger, har senere fortalt at han følte seg fornærmet. «Han trodde at andre mennesker ville gjøre narr av ham – det var en æressak,» sa en nær venn av Bina i forbindelse med drapsetterforskningen.

Binas mann var en religiøs fanatiker sa et familiemedlem. Enda et annet familiemedlem sa: «Vi kom hit fra undertrykkelse, men noen har problemer med å leve fritt.» Etter at han hadde drept henne plasserte Binas mann en hijab på ansiktet og nakken hennes. Retten dømte Binas ektemann til 17 år i fengsel, og han vil deretter bli utvist fra Sverige.