Det brutale og voldelige overfallet fant sted 16. august 2014, på puben Shamrock i Schleppegrells gate på Grünerløkka.

Overfallet

Rett før klokken 19.00 sitter det 54-årige offeret og barnefaren på utestedet Shamrock og skal se en fotballkamp på storskjerm. I pausen går han ut for å ta seg en øl med en venn. Da får han øye på et par antirasister i såkalt skinhead-uniform som går forbi puben. Han hilser på dem, men får ingen hilsen tilbake.

D
IRSK FOTBALLPUB: Det var her på The Shamrock Pub at det grove overfallet fant sted. Minst tre aktive venstreekstremister skal ha overfalt en 54 år gammel mann. Mannen fikk en blodåre kuttet av et ølglass og mottok et antall spark mot hodet med militær-lignende sko. Nå er en kjent antirasist fra Oslo, Erik Maksimir Segula Tosterud, (46), dømt for overfallet. (Foto: Google).

Etter kampen bestiller offeret seg en ny øl ved baren og står ved et bord i lokalet sammen med en venn. Plutselig står Erik Maksimir Segula Tosterud (46) ved siden av ham.

– Er du har fortsatt, sier Erik til offeret.

Offeret løper mot baren for å se etter hjelp, men blir innhentet av Erik Tosterud og hans venner, og det som virker som hundrevis av glass knuses samtidig, ifølge et øyenvitne.

Erik Tosterud hopper over baren og konfronterer offeret. Plutselig treffer et ølglass offeret i ansiktet. De er tre stykker mot offeret nå.

Et av offerets venner forsøker å komme ham til unnsetning men får en barkrakk truende løftet mot seg.

Offeret får så gjennomgå en svært brutal mishandling. Han får blant annet en barstol i ryggen, slik at han faller til bakken. Mens han ligger utslått, alene og i forsterstilling på gulvet, så begynner Erik «Lille-Erik» Tosterud og vennene en brutal mishandling av 54-åringen.

Ølglasset som traff offeret i ansiktet kuttet også en blodåre og medfører en kraftig blødning som dekker en større del av gulvet rundt ham.

D
FARLIGE: Å sparke mennesker i hodet med Doc Martens sko kan påføre offeret svært stor skade.

Minst syv slag og spark kommer mot hodet og sparkene er forårsaket med såkalte «Doc Martens»-sko med svært hard sålekant. Det blir også slått mot offerets hode med knyttet neve.

Ifølge retten skal den kuttede blodåren «ha samlet en stor og synlig blodpøl under hodet hans på gulvet», uten at dette stoppet Erik Tosterud fra å mishandle offeret med brutal kraft.

Hele angrepet skal ha vart i opptil to minutter og et vitne utpekte Erik Maksimir Segula Tosterud som hovedaktøren bak volden.

Offeret fortalte i retten at han var heldig som overlevde. De fysiske arrene og sårene kan leges. Men det er den psykiske volden som er verst og 54-åringen turte i lengre perioder ikke å bo i sitt eget hjem. I ett års periode forlot han familien og flyttet til utlandet av frykt for nye overfall.

14 måneders fengsel

Erik Maksimir Segula Tosterud har fra tidligere et langt rulleblad med blant annet vold og trusler mot offentlig tjenestemann og andre voldshandlinger.

«Lille-Erik» ble av Oslo tingrett den 21. august i fjor dømt til fengsel i ett år og to måneder for legemsbeskadigelse under særlig skjerpende omstendigheter. Han valgte å anke dommen og saken har nå gått for Borgarting Lagmannsrett.

Den 30. mai i år falt dommen i Borgarting Lagmannsrett mot «Lille-Erik» som opprettholder tingrettens dom på fengsel i ett år og to måneder, men hvorav tre måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Tosterud må også betale offeret erstatning for påførte utgifter på 26.784 kroner og oppreisningserstatning på 80.000 kroner.

Også kontaktforbudet mot 54-åringen opprettholdes mot «Lille-Erik».

Retten tok ikke til etterretning ønsket om samfunnsstraff for Erik Tosterud med begrunnelse i at han har sluttet å drikke og har startet et enkeltmannsforetak.

D
DØMT: Erik Maksimir Segula Tosterud skal ha sluttet å drikke og startet et enkeltmannsforetak. Dette var imidlertid ikke nok til at Borgarting lagmannsrett aksepterte ønsket om samfunnsstraff etter det grove overfallet på en fotballpub på Grünerløkka i 2014.

Trusler og bakgrunn

Den nå 54 år gamle forfatteren har levd med grove trusler rettet mot seg i mange år.

Han har blant annet blitt kalt tyster og det er hengt opp klistremerker med bilde av ham og teksten «Tystere må dø» i Oslo. Disse har blant annet blitt klistret på lyktestolper utenfor skolen der barna hans går. Klistremerker skal også ha blitt puttet inn i bøkene hans på bokbutikker og på utesteder i Oslo der venstreekstremister ofte ferdes. Det skal også ha blitt sprayet «tystere må dø» på utgangsdøren der 54-årigen bor.

Bakgrunnen skal være en voldsepisode under en konsert på utestedet Elm Street i Oslo i mai 2011, hvor en bekjent av 54-åringen ble angrepet og banket opp av flere personer med tilknytning til det venstreekstreme miljøet i byen. 54-åringen skal da ha informert om hvem en av overfallsmennene var på sin Facebook-side.

Denne episoden, samt 54-åringens kritiske holdning til Islam har gjort ham til et mål for «Lille-Erik» og det venstreekstreme miljøet i Oslo

Punkmusikk, Blitz og casuals

46-årige Erik Tosterud på sin side har vært en aktiv antirasist, musiker og fotballsupporter for Vålerenga, og har med sitt karakteristiske utseende vært lett å få øye på under konserter og fotballkamper i hovedstaden. Han har spilt i band som The Whalers og er i dag aktiv i bandet The Phantoms, hvor han spiller bass.

D
BASSIST I BAND: Erik Maksimir Segula Tosterud, er mest kjent som «Lille-Erik» i musikk og fotballmiljøet i Oslo. Han spilte tidligere i The Whalers og spiller nå i The Phantoms.

Både «Lille-Erik» og 54-åringen har kjent til hverandre siden 80-tallet gjennom musikkmiljøet i Oslo, og begge har vært i miljøer med forgreininger til Blitz. Det 54-årige offeret har blant annet gitt ut flere bøker om punk-musikk i Norge.

Erik Maksimir Segula Tosterud har vært en såkalt «SHARP-skin» hele sitt voksne liv. SHARP er forkortelse for Skinheads Against Racial Prejudice, en voldelig antirasistisk bevegelse med tilknytning til blant annet Antifascistisk aksjon (AFA). Han har også vært en aktiv supporter av fotballklubben Vålerenga, og ikke sjelden blitt anholdt av politiet for vold og uro i forbindelse med kamper i Oslo og andre byer i Norge.

Etter at 54-åringen begynte å bli mer åpent kritisk til Islam har han blitt sterkt mislikt i de venstreekstreme miljøene rundt Blitz og deler av casusalsmiljøet i Vålerenga, som «Lille-Erik» også er endel av.

Det endte opp med at 54-åringen allerede i 2011 anmeldte Erik Tosterud for trusler etter overfallet på Elm Street. Retten idømte også Tosterud kontaktforbud mot 54-åringen.

Men dette tok ikke Erik Tosterud hensyn til og det hele kulminerte etter flere år med drapstrusler gjennom klistremerker, spraymaling, truende telefoner og sms’er, med det brutale overfallet på puben Shamrock i august i fjor.

Hvem som skal spille bass for The Phantoms mens Erik Maksimir Segula Tosterud sitter inne i fengsel for grov vold er ennå ikke avklart.

Saken har ikke fått noen omtale i riksmedia.

Kilde: Borgarting Lagmansrett, Minerva