Under og etter den andre verdenskrig ble en rekke italienske sivile drept av kommunistiske og antifascistiske grupper i grensetraktene mellom Italia og det daværende Jugoslavia. (I dag Slovenia og Kroatia).

Flere tusen mennesker skal ha mistet livet, og mange av dem skal ha blitt kastet ned i såkalte geologiske synkehull som finnes i området. I årene fra krigen og frem til i dag har myndighetene i området hentet ut mange levninger etter mennesker som endte opp i bunnen av disse hullene i jorden. Noen av hullene er flere hundre meter dype og dette har gjort arbeidet med å hente opp ofrene vanskelig.

Så mange som 11.000 sivile italienere skal ha blitt drept enten ved henrettelser eller i kommunistiske konsentrasjonsleire, og et ikke ubetydelig antall skal ha blitt kastet ned i slike hull av de kommunistiske styrkene i Jugoslavia, enten levende eller døde.

MINNESMERKE: Basovizza Foiba er et 250 meter dypt hull i bakken i nærheten av den italienske byen Trieste som ligger inntil den slovenske grensen. Kommunistiske militærstyrker fra Jugoslavia skal i 1943 og 1945 ha kastet hundrevis av sivile ned i hullet. Denne uken ønsket antifascister å stoppe slektninger og italienske patrioter å minnes de som mistet sine liv under krigsforbrytelsene. (Foto: Privat).

Det er ofrene etter disse krigsforbrytelsene som nå ønskes hedret av italienere i byen Pavia. Antifascister og kommunister ønsker imidlertid å stoppe minneseremonien og angripe de sørgende, og har omtalt dem som «høyreekstreme». Italiensk politi måtte derfor gå til aksjon for å hindre angrepet mot seremonien.