DAGENS VIDEO: Solcellepaneler knuses av lokalbefolkningen

UTENRIKS/KOMMENTAR

En video lagt ut på Youtube viser tilsynelatende meningsløs vandalisme av solcellepaneler i India. Panelene er mest sannsynlig kjøpt inn, satt opp og drevet med skattepenger fra vestlige land.

U-hjelp og bistand til den tredje verden er et tapsprosjekt både for de landene som gir penger og støtte, samt de landene som mottar den. Det har blitt omtalt selv i de statsstøttede mediene flere ganger.

Selv ikke de nye og moderne hjelpemetodene, med vind og solkraft, klarer å trekke landene i den 3. verden ut av misæren de har levd i gjennom hele den nedskrevne historiens tid.

Milliarder av norske skattekroner, og milliarder i andre vestlige valutaer har i mange tiår pøst inn i Afrika og Asia. Men kronisk befolkningsøkning, lav levestandard, lav utdannelse, høye forekomster av alvorlige sykdommer, statlig korrupsjon og lav IQ, samt konstante etniske kriger og konflikter, så  kunne vi like godt ha brent bistandsbudsjettet på bål her i Norge på sankthansaften.

VANDALISME: Både kvinner og menn slo med stor innsats løs på de svært dyre og livsviktige solcellepanelene. Hvor og hvorfor er ikke kjent, men det viser en holdning vi i Vesten bør begynne å forstå. (Skjermbilde/Youtube).

Det ville mest sannsynlig ha ført til mindre uro og fattigdom i på disse kontinentene. Dette ettersom man ville unngått at ledere og statsoverhoder ikke hadde kunnet misbruke og gjøre seg rike på bistandspengene. Krigsherrer ville heller ikke hatt enorme mengder med mat og utstyr som de har stjålet eller kjøpt billig av myndigheter, og som de igjen selger videre for å kjøpe våpen og holde liv i konfliktene.

I denne videoen, som er av ukjent opphav og uten kjent motiv, så kan vi se noe som angivelig kan være et sted i India og hvor innbyggerne bruker jernrør til å knuse solcellepaneler til mange tusen dollar per stykk. Paneler som ikke kan erstattes uten nye millioner av dollar og arbeide. Solcellepaneler som skal gi energi og elektrisitet til fattige. Om enn hva grunnen er til vandaliseringen, så kan man iallefall med sikkerhet si at det viser at det å pøse milliarder av kroner inn i disse landene ikke er det mest fornuftige vi kan gjøre.

Vi har både skoler, barnehager, eldrehjem og sykehus i Norge som trenger hver krone de får.

 • Vesperian

  Jeg tror vi bare skal la være å bidra med noe som helst til den tredje verden. Det er tydelig at vår hjelp ikke er ønsket.

 • Hans Hansen

  India er et av verdens verste Shit-Hole Countries. Notorisk beryktet for voldtekter og å brenne jenter levende!

 • Mjolne

  Som sagt mange ganger, det er totalt bortkastet og direkte skadelig med all «hjelp» til slike uland.
  Det beste er å la naturen gå sin gang i disse landene så holder bestanden seg på «riktig» nivå også.

 • invernes

  Sannsynlig tror de dette er mat , så de forsøker å slå løs biter som de kan putte i curry grytene sine.

 • Avatar

  Strøm skal dem ikke ha men mobiltelefoner det er dem glad i.

 • Avatar

  Strøm skal dem ikke ha men mobiltelefoner det er dem glad i.

 • Arne Pettersen

  Dette er jo å vri på sannheten…
  Dette er vel egentlig sure arbeidere som ikke har fått 5 øre i lønn for all jobb med frakt og montering av panelene. Det er ikke første gang arbeidere som ikke har fått lønn knuser solcelle paneler.

 • Tore Halvorsen

  Dette er fra Afrika, og det handler om kinesiske selskap som ikke har betalt lønn og åpenbart misfornøyde arbeidere, hvis man skal stole på det som kommer fram på ‘the internets’.

 • Ole Kristian Jønholt

  Støtter artikkel forfatter i det han skriver, men syntes videoen i dette tilfellet burde vært dokumentert mye bedre for å vite hva den egentlig handlet om.

 • Tore B

  Slike destruktive vesner må man slutte og hjelpe, iq’en er null, all hjelp er totalt bortkastet.

 • Thor Fredrik Hoff

  Det dreier seg om at de ikke har fått utbetalt lønn