DAGENS BILDE: Juletorget i Uddevalla, Sverige

Julefreden på torget i Uddevalla fikk ved lunsjtider på fredag et avbrudd da plassen ble inntatt av områdets mange muslimer for fredagsbønn og krav til kommunen om å bekoste et moskebygg.

Rundt den store julegranen lå hundrevis av muslimer med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn på kne på bønnemattene og fra et podium ble det ropt ut en kombinasjon av fredagsbønn og protest mot den Sosialdemokratisk-styrte kommunen, som ikke har bygget en moske til dem. Taler ble holdt og slagord som «jalla, jalla, moske for alla», kunne høres utover torget.

Feysal Reerabdullah, som er sekretær på Islamska centret Uddevalla, er en av initiativtakerne til den smule provoserende avgjørelsen om å flytte ut fredagsbønnen på torget, som er pyntet med blant annet juletre til den kristen høytiden. Feysal anser at skattebetalerne i Uddevalle bør bekoste byggingen av en moske. De lokalene man nå benytter er for små og forsamlingens økonomi rekker ikke til å leie inn større lokaler.

Ingemar Samuelsson (S), som har kommunalrådet i Uddevalla, noterte at manifestasjonen ble avholdt, men er ikke enig i at moskebygging er kommunens ansvar.

– Vi bygger ikke enkelte samlingslokaler til foreninger. De får leie seg inn på likeverdige vilkår, forklarte han til Svensk Radios reporter.

Samuelsson fortalte at Islamska centret under lenger tid har kontaktet kommuneledelsen med krav om større lokaler og en ekte moske. Kommunalrådet oppgir at man også har forsøkt å hjelpe til med finne lokaler som passer, med at det ikke har gått å finne et lokale som foreningen vil betale for.

På sosiale medier har kritikk og forskrekkelse kommer fra personer som har vært vitne til hendelsen. Noen kaller det «et mareritt» og skriver «Gud bevare oss», sannsynlig ikke med henvisning til Allah.

Politiet opplyser at den muslimske innvandrerforeningen hadde tillatelse for å ta over det julepyntede torget for fredagsbønn og demonstrasjon.

For de som måtte tro at dette er uvanlig syn i Sverige så publiserte Frieord tidligere i år videoer fra Eid-feiringen i Malmø og andre byer i Europa. Bildene og sjokket av tilstelningen i den svenske parken var så sterkt at venstreorienterte som deltok i kommentarfeltet trodde at videoene var falske.