Dyrt og vanskelig å integrere 1 million muslimer

ASYLSØKERE. Over 1 million asylsøkere kom til Tyskland i 2015.
INNVANDRING

Omkring 1 million asylsøkere, hovedsakelig muslimer, kom til Tyskland i 2015. Tyskland har 82 millioner innbyggere.

Til tider kom mer enn 10.000 mennesker hver dag. Frem til i dag har man bare klart å skaffe arbeid til 16 prosent av flyktningene, skriver Euronews.

Det koster penger for den tyske staten. En enkelt asylsøker som ikke lenger bor i et mottak, mottar offisielt 354 euro, rundt 3.500 norske kroner, i måneden fra regjeringen, mens en person som formelt er gitt flyktningstatus får 409 euro, ca. 4.000 kroner, ifølge lokale tjenestemenn. Men når man regner med leie-, helseforsikring og administrasjonskostnader, er tallet nærmere 1.000 euro, ca. 10.000 kroner.

«Det er antipati blant noen mennesker. Jeg lytter til det hver dag», sier Harald Sauer, som driver en bar utenfor markedsplassen i den lille byen Hassloch, med 21.000 innbyggere, til NBC News. «De ser flyktninger som går forbi med Nike sko og klager på at de får gratis penger fra staten.»

Rundt 150 flyktninger og 32 asylsøkere bor i byen, ifølge tjenestemenn. Antallet har svingt de siste to årene, med så mange som 260 asylsøkere på et tidspunkt.

Mens de fleste asylsøkere og flyktninger som snakket med NBC News, sier at de føler at deres fremtid ligger i Tyskland, innrømmer flertallet at de ennå ikke hadde en følelse av tilhørighet.

«Det faktum at du ikke føler deg som flyktning i landsbyen, viser at integrasjonen fungerer», sier Ralf Trösch, lokalansvarlig for integreringen i Hassloch. «Men», legger han til: «Det har ikke vært lett. En hjemløs mann ble drept av en asylsøker, og det har vært påstander om narkotikamisbruk.»